Sağlıklı yaşamın sırrı: Cacık ye uzun yaşa

Sağlıklı yaşamın sırrı: Cacık ye uzun yaşa
Obezite sağlıklı ve uzun yaşamak üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Dr. Leyla Onay, yeni kitabı için yaptığı araştırmalarda çok çarpıcı bilgilere ulaştığını söylüyor.

Kitabı için uzun yaşayan kişilerle konuşan Dr. Onay, tıp fakültesindeki öğrencilik yıllarından kendisinin de hocası olan 97 yaşındaki Prof. Dr. Turhan Gürgen'in tecrübe ve tavsiyelerin dikkate değer buluyor. Dr. Onay, safra kesesi ameliyatlarındaki başarısı ile ünlenmiş değerli bir tıp adamı, hocaların hocası Prof. Dr. Turhan Gürgen'in tercih ettiği yiyeceklerin başında "cacık" olmasının gözardı edilemeyecek bir tercih olduğuna dikkat çekiyor.

Dr. Leyla Onay, hocası Prof. Dr. Turhan Gürgen'le uzun ve sağlıklı yaşam konusundaki tecrübe ve tavsiyeleri üzerine yaptığı sohbeti şöyle özetliyor:

"Sohbetimiz sırasında Turhan Hocamın sağlıklı ve uzun yaşamak için ilk önerisi, dengeli beslenme ve az tüketme oldu. Spor, üzellikle de kısa süreli de olsa günlük yapılacak düzenli yürüyüşler hocamızın olmazsa olmazlarının başında geliyor. Her akşam kol ve bacaklarını güçlü tutmak için özel hareketler yapıp kol kasları için ağırlık kaldırıyor. Kendisi de iyi bir ressam olan Turhan Hoca, herkesin yetenekleri ölçüsünde bir hobisi olmasını da hararetle tavsiye ediyor.

İyi ve huzurlu bir aile ortamı ile sağlam kurulmuş dostlukların pozitif etkisine dikkat çeken hocamız, stresten kaçmayı ve kavgacı olmamayı bir hayat tarzı olarak benimsemiş. Türk Sanat Müziği'ne olan tutkunluğunu da belirten Turhan Hoca herkese hayat hikayesini yazması tavsiyesinde bulunuyor.

Yiyecekler arasında en çok cacık, yeşil biber, beyaz peynir, zeytin yağlı sebze yemekleri tercih ettiğinin altını çiziyor.

Eti ise az miktarda tükettiğini söylüyor.

Hocamız ilaç olarak; yaşı gereği D vitamini icap ettiği için demir, omega 3 ilaçlarını aldığını söylemekte.

Genetik faktörlerin uzun yaşamada yüzde 25 oranında rol oynadığı kabul edilmekte. Ailesinde de uzun yaşayanlar mevcut olan hocamızın kardeşi geçen yıl 95 yaşında hayatını kaybetmişti."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar