Sağlık Bakanlığı'nın korona virüs verilerini inceleyen yabancı istatistikçi Nick Brown şoke oldu...

Sağlık Bakanlığı'nın korona virüs verilerini inceleyen yabancı istatistikçi Nick Brown şoke oldu...
Sağlık Bakanlığı'nın web sitesindeki korona virüs (Kovid-19) verilerini inceleyen Nick Brown isimli istatistikçi, verilerin el ile girildiğini saptadığını açıkladı. Nick Brown'a göre bunun en net kanıtı ise yüzdeler belirtilirken bazı rakamların noktayla, bazılarının ise virgülle ayrılmış olması...

Sağlık Bakanlığı'nın web sitesindeki korona virüs verilerini inceleyen bir istatistikçi, verilerin el ile girildiğini saptadığını iddia etti. Nick Brown isimli istatistikçi, bir veri tabanından gelmediğini söylediği veriler arasındaki tutarsızlıkları da gözler önüne serdi.

Gerçek Gündem'den Elif Ünsal'ın haberine göre; Nick Brown isimli istatistikçi, Türkiye'deki korona virüs verilerini inceleyince ortaya çıkan sonuç karşısında şaşkına döndü.

Verilerin bir veri tabanından gelmediğini ve elle girildiğini tespit ettiğini iddia eden Brown, "Yüzdeler belirtilirken bazı rakamların noktayla, bazılarının ise virgülle ayrılmış olması bunun en net kanıtı" diyerek yaptığı istatiksel hesaplamaları da paylaştı.

veri1.png
Verilerin bazılarında nokta bazılarında virgül kullanılmış....

İyileşen hasta, vefat eden kişi gibi sayılardan hiçbirinin sıfırla bitmemesi ve bazı rakamların sıkça tekrarlandığı gözüne çarpan yazılımcı bunun istatistiksel oranını hesaplayınca bunun oluşmasının çok düşük bir ihtimal olduğunu ortaya çıkarmış;

veri2.jpgveri3.png

Brown'ın vardığı sonuca göre; bu rakamların doğal ve gerçek rakamlar olması mantık dışı.

"Bu hasta, vaka, vefat sayılarında bir hata olmalı" diyen Brown "İşte bir istatistikçi bakınca, uydurma rakamlar gözünden kaçmıyor ve bulunuyor" sözleriyle durumu özetledi.

veri4.jpg

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar