Sağlık Bakanlığı’nda gece yarısı görev değişikliği! Fatura kime kesildi?

Sağlık Bakanlığı’nda gece yarısı görev değişikliği!  Fatura kime kesildi?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın korona virüs aşılarına ilişkin farklı açıklamaları ve aşı takvimine uyulamamasının ardından Cumhurbaşkanı kararıyla Sağlık Bakanı Yardımcısının görevden alınması 'Fatura Bakan Yardımcısına mı kesildi' sorusunu akıllara getirdi.

Cumhurbaşkanı Atama Kararları bu gece Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan imzasıyla yapılan atamalarda Sağlık Bakanlığı'nda dikkat çeken bir görev değişikliği yaşandı.

Cumhurbaşkanlığının 2021/189 sayılı kararına göre Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe görevden alınarak yerine Doç. Dr. Tolga Tolunay Bakan Yardımcılığı görevine atandı.

Yaşanan görev değişikliğinin korona virüsle mücadele ve yaşanan aşı krizinin ardından gelmesi akıllara 'Fatura Bakan Yardımcısına mı kesildi' sorusunu getirdi.

BU SÜRECE NASIL GELİNDİ?

Türkiye'de korona virüsün ilk görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden bu güne kadar iktidar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, virüsle mücadelede başarısız olduğu konusunda yoğun eleştiriler aldı.

Fahrettin Koca korona virüs aşılamalarına ilişkin "Günde ortalama 1 buçuk-2 milyon aşı yapma imkanımız var" açıklamasını yapsa da bu rakamla hiç ulaşamadı.

Ardından Bakan Koca aşılanma sürecinin Nisan, en geç Mayıs ayında biteceğini açıklamıştı. Sonrasında yaptığı açıklamada ise nüfusun 50 milyonluk kısmına ait aşısının sonbahardan önce yapılmasının planlandığını söyledi. Bakan Koca, bu açıklamalarıyla aşılama takvimine uyulamayacağını üstü kapalı da olsa itiraf etmek durumunda kalmıştı.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN AŞI GELDİ İDDİASI

Geçtiğimiz ay ortaya atılan bir iddia ise aşı krizindeki tartışmaları farklı bir boyuta taşıdı.

Bakan Koca'nın BioNTech aşısının geçtiğimiz ay için Türkiye'ye geleceğini açıklamasının ardından Bloomberg, Avrupa Birliği’nden (AB) Türkiye’ye 1.5 milyon doz aşı ihraç edildiğini haberleştirmesi ortalığı karıştırmıştı.

Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı uzun süre sessizliğini korurken, İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, aşılarının imtiyazlı bazı AKP yöneticilerine ve kesimlerine yapıldığı yönündeki iddiaları gündeme getirdi.

12 MİLYON DOLAR KRİZİ

Fahrettin Koca tarafından Çin'den Türkiye'ye gelen 1 milyon doz korona virüs aşısına para ödenmediğinin açıklanmasının ardından CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in gündeme getirdiği iddialar başka bir krize neden oldu.

CHP'li Emir, Türkiye'ye ücretsiz girdiği söylenen 1 Milyon doz korona virüs aşısının aracı firma tarafından Devlet Malzeme Ofisi'ne 12 milyon dolara satıldığını iddia etti.

Konuyu TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme getiren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise "Basit bir soru sordu, dedi ki: Devlet Malzeme Ofisi, ücretsiz girdiğini belgesiyle ispatladığımız 1 milyon doz aşı için herhangi bir ödeme yaptı mı, bir fatura kesildi mi?" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun bu konuşmasına atıfla TBMM Genel Kurulu'nda korona virüs aşısına ilişkin tüm süreçlerin aydınlatılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunulan Meclis araştırma önergesi üzerine konuşan Murat Emir şu ifadeleri kullanmıştı:

"Cevabı vermesi gereken kim? Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürü. Kim? Onun bağlı olduğu Hazine ve Maliye Bakanı ama kim cevap veriyor? Sağlık Bakanı. Peki, olsun çünkü aşıyla ilgili. Sağlık Bakanı nasıl bir cevap veriyor derseniz? Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürüne sormuyor, Hazine ve Maliye Bakanına sormuyor, kendisi bildiğini söylemiyor, Sinovac firmasından getirttiği belgeleri gösteriyor. Bu belge bir kağıt parçasıdır, belge niteliği taşımaz. Peki, Bakan niye buna ihtiyaç duyuyor? Çünkü inandırıcı olması lazım."

BAKANLIĞA PAHALIYA SATILAN TEST KİTİ VE EMİNE ALP MEŞE

2020 yılının Kasım ayında yaşanan başka bir kriz ise Korona virüs test kitlerinin Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. tarafından Sağlık Bakanlığı'na pahalıya satıldığı tartışmasıydı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Sağlık Bakanlığının bütçe görüşmelerinde CHP'li Murat Emir'in Uluslararası Sağlık Hizmetleri AŞ'ye (USHAŞ) yönelik iddiaları gündeme damgasını vurmuştu.

CHP'li Murat Emir'in, bakanlığın zarara uğratıldığı iddiaları üzerine Temmuz ayında "9.8 TL'nin üzerinde hiçbir kit alınmamıştır" diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda soruları yanıtlarken, 9.8 TL'lik test kitinin USHAŞ tarafından Sağlık Bakanlığına 32 TL'ye satıldığını itiraf etmişti.

Tartışmaların odağındaki USHAŞ ile ilgili ortaya çıkan detay ise Sağlık Bakanı Yardımcısı Emine Alp Meşe idi.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Emine Alp Meşe'nin 9.8 TL'lik test kitlerini Sağlık Bakanlığı'na 32 TL'ye satan USHAŞ'ta yönetim kurulu üyesi olduğu ortaya çıkmıştı.

Emine Alp Meşe, halen USHAŞ'ın yönetiminde bulunuyor.

MEŞE'NİN YERİNE DİKKAT ÇEKEN ATAMA

Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardından Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe'nin yerine Doç. Dr. Tolga Tolunay'ın atanması ise dikkat çeken başka bir detay...

Yeni Sağlık Bakanı Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, 2020 yılının Ağustos ayından bu yana Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) başkanlığını yürütüyordu.

Doç. Dr. Tolga Tolunay, 2020 yılının Ağustos ayından bu yana Türkiye'nin aşı temininden sorumlu kişiydi.

opipiopip.jpg

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar