Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Kazandığımız mücadeleyi virüse geri vermemeliyiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Kazandığımız mücadeleyi virüse geri vermemeliyiz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adana'da korona virüs salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Biz Türkiye olarak, belirtisi olan kişilere test yapıyoruz. Biz ülke olarak test boyutlarımızda bulgusu olan kişilere test yaptığımızı açık bir şekilde ifade ettik. Bunu da Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdik" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca: Mücadeleyi sürdürmeliyiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Koca; "Türkiye genelindeki yatak doluluk oranı yüzde 48, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31" dedi.

Bakan Fahrettin Koca'nın açıklaması şöyle:

Bu gibi hastalıklar toplumun ekonomik hayatını sekteye uğratmaz. Salgın hastalıklar, toplumsal hayatın her alanını aksatmaya uğratır. Devletimiz, mücadeleyi başarı ile sürdürmektedir. Korona olmak üzere tüm sağlık sorunlarına karşı güçlü kalmamız, sağlık sistemimizin başarısıdır. Sizler, doğuştan kazanılmış bir sağlık hakkına sahipsiniz. Sağlık hizmeti, koruma tedavisinden önce gelir. Her birimizin eşit derecede sahibi olduğu devletimiz, halk sağlığı tedbirlerini güçlü derecede sunmaktadır. 

KAZANDIĞIMIZ MÜCADELEYİ VİRÜSE GERİ VERMEMELİYİZ

Korona virüsle ve diğer yatırımlarla ilgili ziyaretlerimiz devam ediyor. Son haftalarda il ziyaretleriyle tek tek değerlendirmeler yapıyoruz. Diyarbakır, Van, İzmir, Samsun'da çalışma toplantıları yaptık.

1 hafta boyunca İstanbul’da değerlendirmelerde bulunduk. Zaaflarını, eksikliklerini tespit ettiğimiz il sayısı 30'a ulaştı. Zayıf noktalar her bölgede farklılık gösteriyor. Eksiksiz, gediksiz, firesiz bir mücadele ediyoruz. Yolu bu yöntemle kısaltıyoruz.

Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana ve kıyı kesimlerimizin insanları, kahramanlıklardan çıkmış olan sizlerin önüne, salgının sonuçlarının daha iyi olmasını temenni etmek için çıkıyorum. İyi sonuçlar aldığımızı ancak daha iyi sonuçlar alabileceğimizi söylüyoruz. Aşı çalışmalarında dünyadaki gelişme, ülkemize karşı gösterdiği başarı kayıtsızlığa yol açmamalı. Aşı yolda rahatlığı ile yeni sorunlara yol açmamalıyız.

Adana Şehir Hastanemizdeki hasta sayımızın azalması, tedbirlere uyulması ile doğru orantılıdır. Vatandaşlarımızdan ricamız, tedbirleri elden bırakmamasıdır. Hatay, Kilis, Mersin, Kahramanmaraş ve Adana’da korona virüste gelinen noktayı, yatırım ihtiyaçlarını ele aldık. Filyasyon ekiplerinin çalışmalarını değerlendirdik.

TÜRKİYE'DE YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANINI AÇIKLADI

Hatay’da vaka sayısının 3’te bire düştüğünü görüyoruz. Yatak doluluk oranı yüzde 50, yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 77.

Türkiye genelindeki yatak doluluk oranı yüzde 48, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31

"HASTA SAYIMIZIN AZALMASI TEDBİRLERE UYUM İLE İLGİLİ"

Adana Şehir Hastanemizdeki hasta sayımızın azalması, tedbirlere uyulması ile doğru orantılıdır. Vatandaşlarımızdan ricamız, tedbirleri elden bırakmamasıdır. Hatay, Kilis, Mersin, Kahramanmaraş ve Adana’da korona virüste gelinen noktayı, yatırım ihtiyaçlarını ele aldık. Filyasyon ekiplerinin çalışmalarını değerlendirdik.

Hatay’da vaka sayısının 3’te bire düştüğünü görüyoruz. Yatak doluluk oranı yüzde 50, yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 77.

"İNSANIMIZ 60 YAŞ ÜSTÜ HASTALARI KORUMALI" 

7 ilimizde 60 yaş üstü nüfusun salgından iki kat fazla etkilendiğini görebiliyoruz. Bölge insanına, büyüklerimizi korumanın hepimiz için önemli olduğunu bir kez daha ilan etmek istiyorum. Türkiye genelinde filyasyon ekibi sayımız 11 bin 800’e ulaştı.

Korona virüsle bizim gibi sistemli mücadele eden, bu sözün arkasında salgınla ilgili son sözü söyleyen Dünya Sağlık Örgütü de Türkiye’yi örnek gösteriyor. Bu sözlerimizin amacı, kendimize inancımızı artırmamız ile ilgili.

Adana’da bu yıl 150 yataklı Seyhan Devlet Hastanemizin inşasına başladık. Mersin’de salgın öncesi Anamur Devlet Hastanesi’ni hizmete sunmuştuk. 600 yataklı Tarsus Devlet Hastanemizi ise hizmete sunmaya hazırlanıyoruz. 

Değerli basın mensupları, bugün yoğun bir çalışma yürüttük. Yöneticilerimizle konuştuk, çalışmaları eksiksiz yerine getireceklerini söylediler. Biz de yakın zamanda bir kez daha gelerek, bu çalışmaları yerinde inceleyeceğiz. 

Daha önce tünelin ucu göründü dediğimiz, bahsettiğimiz aşı durumuydu. Dünya’da faz 3 çalışmasına gelen dört aşının olduğunu biliyoruz. Bunlardan iki tanesinin faz 3 çalışması da ülkemizde yapılıyor. Yerel aşımızla ilgili yoğun bir çalışmanın da yapıldığını biliyoruz.

ANADOLU ASIL DALGAYI EYLÜL'DE YAŞADI

Yerli aşıda faz 2 ve faz 3 sürelerini Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği standartları göz önüne alarak ve dünyadaki süreci de takip ederek tamamlamak istiyor. Bu aşının Türkiye’de üretilmesi ile ilgili bir sertifikanın alındığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki haftalarda bir veya iki üretim yerinin daha kazandırılacağını da söyleyebiliriz. Esas dalgayı Anadolu, geçtiğimiz aylarda yaşadı.

Biz Türkiye olarak, belirtisi olan kişilere test yapıyoruz. Biz ülke olarak test boyutlarımızda bulgusu olan kişilere test yaptığımızı açık bir şekilde ifade ettik. Bunu da Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirdik. Temmuz ayında da yer yer taramalar yapıyoruz. Bunun nedeni de yurtdışından bazı ülkelerin testleri istemesi ile ilgili havaalanlarında, cezaevlerinde, OSB’lerde testler yaptık. Bununla beraber özel sektörde testlerin önü açıldı.

Önümüzdeki günlerde bağışıklık haritasını da hayata geçirmeyi planlıyoruz. 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar