Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Her 10 pozitiften 4'ü İstanbul'da"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Her 10 pozitiften 4'ü İstanbul'da"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ndeki gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Korona testi pozitif çıkan her 10 kişiden 4’ü İstanbul’da. Bütün kurumlar olarak teyakkuzdayız. Durum bize olduğu kadar size de büyük sorumluluk yükleniyor" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ndeki gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Koca, "İstanbul’un yakın temaslısı dediğimiz Balıkesir ve Tekirdağ’da yüzde 96’dır. Tüm Türkiye İstanbul’un temaslısıdır. İstanbul’da durumu kontrol altına alamazsak, salgın baş edilebilir olmaktan çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca'nın açıklamaları şöyle:

Korona testi pozitif çıkan her 10 kişiden 4’ü İstanbul’da. Bütün kurumlar olarak teyakkuzdayız. Durum bize olduğu kadar size de büyük sorumluluk yükleniyor. Oran 16,5 milyonluk nüfus ile birlikte düşünüldüğünde korkutucudur.

İstanbul’un yakın temaslısı dediğimiz Balıkesir ve Tekirdağ’da yüzde 96’dır. Tüm Türkiye İstanbul’un temaslısıdır. İstanbul’da durumu kontrol altına alamazsak, salgın baş edilebilir olmaktan çıkacaktır. Hareket halindeki nüfusu 20 milyon olan İstanbul’un salgının merkezi olmasını önlemek için el birliği ile sağladık.

Şimdi aynı durum ile karşı karşıyayız. Kışı burada geçirmek üzere yoğun dönüşler oldu. Kurallara uyumun azalması ile birlikte İstanbul’da salgın hızla tırmandı, tehlike karşısında teyakkuza geçiyoruz ancak riski salar salmaz hayatı akışına bırakıyoruz.

"KÜÇÜK İHMALLERİN BEDELİ BÜYÜKTÜR"

Salgın ile savaşta disipline ve uzun süreli başarıya ihtiyacımız var. Kişilerin göstereceği küçük ihmallerin bedeli büyüktür. Sevgili İstanbullular kurallara uyabilmek için baş etmekte en çok zorlandığımız engel, kalabalıktır.

Kamu kurumlarının yetkilileri ile bir araya gelerek, kurallarla ilgili görüşmeler gerçekleştirdik. Toplu yerlerde kurallar için planlama yapılması gerektiğini söyledik. Özel sektörde iş saatlerinin teması azaltacak şekilde yeniden düzenlenmesi ele alınacak konular arasındadır. Kurumlardan evden çalışmalarının sağlanması istenmiştir.

"İSTANBUL'DA 3'TE 1 KURALI GEREK"

Sosyal mesafenin korunamadığı toplu ulaşım, en büyük risk kaynaklarındandır. Bu çözümlerin üretilmesi, teması ve hareketliliği çok azaltacaktır. Hareketlilik şu an olduğu gibi devam ederken, artış 1 iken 3, 3 iken 9 şeklinde olacaktır. Çünkü virüs bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyor. Bugünkünün 3 katı tablo, tahayyülü bile zordur.

Temel şart olarak maske ve mesafe kurallarına uymamız gerekiyor. Dışarı çıktığımız 3 yere uğruyorsak, bunu 1’e indireceğiz. Günde 3 kişi ile görüşüyorsak, 1 kişi ile görüşeceğiz.

Toplu taşıma araçlarında riskin azalması gerekiyor. Kendimizi disipline sokalım. Dışarıya 3 kere çıkmak yerine 1 kere çıkın derken hayatınıza sınırlama getirmenizi talep ettiğimizin farkındayız ancak hürriyetlerinizden toplum yararına fedakarlık etmeniz gerekiyor. Eğer maske ve mesafe kurallarına uymazsanız, sağlık çalışanlarımız yasal hakları olan izinleri kullanamayacak. Size şunu diyorum, hareketliliği ve teması azaltın.

Dışarı çıkmanız halinde tedbiriniz alın. Esnek mesai saatlerine geçmek için elinizden geleni yapın. Çalışanlar bir aradaysa, bir arada ise bir hasta ile hepsi temas altında olur. Çalışanlarınızın sağlığını önlemek için doğru olan budur. Gelinen noktada desteğinize daha çok hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var.

"ZORUNLU OLMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN"

Zorunlu olmayan ziyaretlerden kaçının, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın. Yakalanmayı göze alacağınız seyahatleri düşünün. Maskenizi çıkarmayın. Sosyal mesafe kuralına uymak varken kurala uyun, uymuyorsanız hastalığı göz ardı edecek kadar sebebiniz olmalı. Testi pozitif çıkanlar, temaslarını tam bildirsinler. Başka ailelerle, kalabalıklarla bir araya gelmeyin.

Salgının bu aşaması disiplin istiyor. Sağlık hizmetlerinde sistemin tıkanmasına yol açacak bir durumumuz yok. 112 acil ekiplerimizden filyasyon ekiplerine kadar salgınla mücadelemizin tüm birimleri ile buluştuk. Sizden şunu hatırlamanızı istiyorum, her kapasitenin bir sonucu vardır. Tedbirler hayattan mahrum kalmak anlamına gelmiyor.

Mevcut şartlara karşı hareketliliği 3’te 1’e indirmemiz gerekiyor. Korona virüs sadece kişilerin maruz kaldığı bir hastalık değil, Türkiye’nin kalbinin attığı yerde başarmak zorundayız. Sağduyunuza güveniyoruz. İstanbul, tüm yönetim birimleri ile harekete geçmiştir.

Başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere tedbirlerin devreye geçirilmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyoruz.

İMAMOĞLU NEDEN ÇAĞRILMADI?

Öncelikle bu toplantı bir pandemi toplantısı değildi, bu toplantı bir İl Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısı da değildi. Bu, ilçe sağlık hekimlerimiz ve başhekimlerimizin bir araya geldiği, filyasyon durumlarını değerlendirme toplantısıydı. Bir pandemi toplantısı kurumu değildi. Ve bu toplantıda ayrıca 5 gün ve şu an 7 gün oldu.

Bu 1 hafta boyunca İstanbul’da olmam nedeniyle, yerel yöneticiler olmak üzere üniversiteler ve özel sektör dahil olmak üzere birtakım toplantılar için planlar yapıldı.

İstanbul’da ilçe belediye başkanları ile görüşüp, büyükşehir belediye başkanı ile görüşmeme durumu olur mu. Ve pazartesi de ilçe belediyeleri ile görüşüldü, büyükşehir belediye başkanımızın ise bir rahatsızlığı oldu. Arkadaşlarımız başkanın yakın takibindeler.

Başkanın takibini yapıyoruz, kendilerini çok iyi hissediyorlar. Ben pandemi zeminin siyasi zemine çekilmesinin siyasilere bir şey kazandıracağını sanmıyorum. Yani siyaset zeminine çekilmemesi noktasında bir kararlılık içinde olacağımızı da söylüyorum.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar