Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Bakan Fahrettin Koca'dan önemli açıklamalar

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, "Son hafta içinde yüzde 50’nin üzerinde vaka artışı olan Hatay, Adana, Mersin, Trabzon, Aydın, Muğla, Zonguldak, Çanakkale’de artışlar oldu. Antalya, Düzce, Manisa ve Tekirdağ bunu sınıra yaklaştı" dedi.

Bakan Koca'nın açıklaması şöyle:

Covid-19 pandemisine yol açan virüs insanlığın ilk defa karşılaştığı bir virüs. Tanıdıkça mücadele stratejiimiz ve tedavi algoritmalarımız da değişebiliyor. Yeni test yöntemleri ortaya çıkabiliyor. Bu, dünyada da bu şekilde seyrediyor. Bir ülkenin çok yarar gördüğünü ileri sürdüğü tedaviyi bir başka ülke etkisiz ilan edebiliyor. Bilinmezliklerin yanında firmaların, tanıtımların da bu dinamikte rol aldığını görmezden gelemeyiz.

Piyasanın da bu süreçte rol aldığını görmezden gelemeyiz. Ülkelerin bulaşmaya karşı aldıkları tepkiler, toplum içerisindeki risk yönetimi gibi konularda toplu uygulamalara şahit oluyoruz. Türkiye, birçok ülkedeki gibi pandemiyi sürpriz olarak karşılamadı.

Ülkemizde hastalık görülmesi üzerine yoğun bir mücadele dönemine girdik. Pozitif vakaların izolasyonu, temaslı takibi, yaşlı ve genç çıkışının sınırlandırılması, uzaktan eğitime geçilmesi gibi hayatın her yönüne yönelik tedbirler hayata geçirdik.

Tüm vakaları merkezi olarak takip ettik. Riskli kişilerin takibini yapmaya başladık. Tanı kiti, koruyucu malzeme, ilaç ve solunum cihazı temininde bütün ülke kaynaklarını seferber ettik.

Bir yandan dünyadaki aşı çalışmalarını yakından takip ederken, kendi aşılarımızı bulmak için yoğun çaba harcadık. Yaygın bir temaslı taraması, geniş bir filyasyon ağı oluşturduk. Bu konuda Valililerimiz ve belediyelerimizin desteği ile oluşturulan ekipler önemli bir rol üstlendi.

Hasta kişilerin düzenli takibi yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Erken tedaviye başlanması, evde izole edilen hastalara ilaç temini konusunda dünyadaki ülkelere göre fark yaratan bir politika izledik.

Konya, Gaziantep, Diyarbakır, Batman, Muş, Hakkâri ve Şanlıurfa’da yüzde 100’e varan hasta artışlarımız oldu. Eksiklerimizi ve ihmal ettiklerimizi tespit etmek için yerinde çalışmalarımız oldu. Yerinde yaptığımız denetimlerle, yaz dönemine bağlı olarak geliştirilen seyahatlerin getirdiği sonuçların takibini yaptık.

"RADİKAL TEDBİRLERE BAŞVURMAMIZ KAÇINILMAZ OLDU"

Kış aylarının gelmesi ile birlikte insanların kapalı ortamlarda birlikte bulunması ile birlikte tüm dünyada patlama niteliğinde bir artış başladı. Bugüne kadar dünyada 60 milyon pozitif vaka var, ölüm sayısı ise 1 milyon oldu. Hali hazırda 100 bini aşkın ağır vaka hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor.

Dünyada ilk zirvenin yaşandığı Nisan ayında günlük vaka sayısı 80 bin civarındayken, ağustos ayında 600 bini aştı. Kasım ayında günlük ortalama vefat sayısı 12 bini aştı. İstanbul, İzmir ve Ankara’da başlayan yayılma trendi neredeyse bütün ülkeye yayıldı.

Radikal tedbirlere başvurmamız kaçınılmaz oldu. Hafta içi ve hafta sonu kısıtlayıcı kararlar alındı. İhmalkarlığa kapılma lüksümüz yok. Önce Anadolu illerimizde ardından İstanbul, Bursa, Kocaeli ve İzmir üçüncü zirveyi yaşıyorlar. Artırdığımız filyasyon ekipleri ev ev dolaşıyor. Valilerimiz kaymakamlarımız bu mücadeleyi desteklemek için mücadele ediliyor. İstanbul dahil bazı illerimizde artış hızında düşmeler görüldü.

Erken dönem sonuçları konusunda ise henüz kesin bir yargıya varmak zor. Yeteri kadar etkili olmazsa daha ağır kısıtlamaların yapılması kaçınılmaz olacaktır. Vefat sayılarımız artıyor, bunu sürekli tekrarlayarak dikkatinizi çekiyorum, hasta sayısı ve vefat sayıları ile toplumda güven sarsacak açıklamalara gerek olmadığını düşünüyorum.

Bu kadar sorun varken mazeret üretmeksizin, birbirimizle uğraşmaksınız üzerimize düşenleri yerine getirmeliyiz. Tam kapasite ile ara vermeksizin çalıştığımız, vakaların düşmesi için beraber hareket etmemiz gereken bir süreçteyiz.

"VAKALAR YÜZDE 50 ARTTI"

Son hafta içinde yüzde 50’nin üzerinde vaka artışı olan Hatay, Adana, Mersin, Trabzon, Aydın, Muğla, Zonguldak, Çanakkale’de artışlar oldu. Antalya, Düzce, Manisa ve Tekirdağ bunu sınıra yaklaştı. İstanbul, Kocaeli, Ankara’da hasta yoğunluğunu önleyebilmek için sağlık çalışanlarımız büyük çaba harcıyor.

Hiç kimse hasta olursam sağlık çalışanlarımız nasılsa yapar kolaycılığına düşmesin. Tedavilerinizi yapan sağlık çalışanlarımızın ailelerinin yanına döndüklerinde yorgunluklarını unutmayalım.

Hastalar zarar görmesin diye canla başla mücadele eden sağlık ordumuz, yıllık izinlerini bile kullanamamaktadır. Zorda kalmadıkça evde olalım. Yasakları beklemeden hayatını tanzim edelim. Her bir vatandaşımızın var gücü ile vereceğimiz mücadelemize desteklerimizin tam olduğunu düşünüyorum.

"İSTANBUL'DA YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 70 SEVİYESİNDE"

Hastalar zarar görmesin diye canla başla mücadele eden sağlık ordumuz, yıllık izinlerini bile kullanamamaktadır. Zorda kalmadıkça evde olalım. Yasakları beklemeden hayatını tanzim edelim. Her bir vatandaşımızın var gücü ile vereceğimiz mücadelemize desteklerimizin tam olduğunu düşünüyorum.

İstanbul’da yatak doluluk oranı şu anda yüzde 70 seviyelerinde. Bursa’da son üç günden bu yana hasta sayısının azalış dönemine girdiğini söyleyebilirim. Vatandaşlarımız tedbirlere uymalı, kalabalık ortamlardan kaçınmalı ve zorunlu olmadıkça evden çıkmamalı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar