Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Son bir ayda vaka sayısı yüzde 50 arttı"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Son bir ayda vaka sayısı yüzde 50 arttı"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası alınan kararları açıkladı. Koca, "İstanbul’da son bir ayda yüzde 50 arttı. Ankara’da yüzde 60 azalışın ardından yüzde 4’lük artış görüyoruz" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası konuştu. Koca, "Pandeminin ilerleyen aylarında yurt dışına gidip gelenler toplumca disiplinli olduğumuzu belirtiyor. Kapalı alanlar çok daha önem kazandı. Bu dönemde virüsün yayılma mecralarına iş yerleri de eklenecek" ifadelerini kullandı.

Bakan Koca’nın açıklaması şöyle:

"Yeni tip korona virüs ve yol açtığı korona virüs hastalığı hakkında artık çok şey biliyoruz. Dünya ölçeğinde artık daha az zarar meydana geliyor. Mesafe, temizlik ve maske önlemleri sürdükçe salgının kontrol altında tutulduğunu görüyoruz. Grip mevsiminin yaşandığı Avustralya, Güney Amerika ve Yeni Zelanda’da bu enfeksiyonların çok daha az görüldüğü görülüyor. Ekim ayındayız. Gribin en yoğun olduğu günlere girdik. Korona virüse karşı aldığımız önlemler bizi gripten de koruyacak. İki hastalığa karşı da önlem aynıdır.

DSÖ’nin Türkiye hakkındaki rapordan kısaca bahsetmek istiyorum. Raporda pandemiye karşı başarısı kapsamlı bir şekilde bahsediliyor. Erken tanı ve tedaviye dayalı klinik uygulamasına vurgu yapılıyor.

AB raporunda “Türkiye’nin sağlık sistemi covid 19 pandemisine karşı mücadele edebilecek kapasitededir.” AB raporundaki ifadeler virüse karşı savaşımızı küresel standartlarda verdiğinizi gösteriyor. Temmuz ayından itibaren normalleşmeye başladık, sınırlamalar kalktı. Bu yeni dönemin gerekliliği olarak taramalara başladık. Bu taramaları yurt dışına gidenlere, cezaevinde bulunanlara, OSB’lerde çalışanlara ve sporculara uyguluyoruz. Bu taramalarda 1226 kişide testler pozitif çıktı.

Pandeminin ilerleyen aylarında yurt dışına gidip gelenler toplumca disiplinli olduğumuzu belirtiyor. Kapalı alanlar çok daha önem kazandı. Bu dönemde virüsün yayılma mecralarına iş yerleri de eklenecek. Maske kullanımından ödün verilmemelidir. Aşı konusundaki gelişmeler salgına karşı tam güvence olarak görülmemelidir.

Aşı, yaygın olarak yapılana kadar kendisini virüsten koruyanlara etkili olacaktır. Testi pozitif çıkanların ve bunların temaslılarının izolasyon kurallarına uymaları şarttır. Ağır hastalar bunlar arasından çıkıyor. İzlediğimiz strateji, tanı ve izolasyonla erken tedaviye dayanıyor.

"600 KİŞİLİK EKİP 4 FARKLI AŞI ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR"

Girip çıkacağınız yerlerin durumunu HES ile öğrenebilirsiniz. Bizler sahada her türlü tedbiri alıp bütün hastalara ulaşmaya çalışırken sizler de HES’ten yararlanın. Ülkemizdeki bazı yerlere ziyaretlerde bulunduk. Son bir haftada İstanbul, Bursa, Denizli, Kahramanmaraş’ın olduğu bazı illerde artışlar oldu. Bildiğiniz gibi yüz yüze eğitimde ikinci aşama geçtiğimiz pazartesi başladı. Bu işin üstesinden alnımızın akıyla geleceğiz. Sizlerden istediğimiz biraz daha sabır ve sebattır. Ayrıca tedbirlere harfiyen uymaktır.

YÜZDE 50 ARTTI

İstanbul’da son bir ayda yüzde 50 arttı. Ankara’da yüzde 60 azalışın ardından yüzde 4’lük artış görüyoruz. İzmir’de bir ayda yüzde 50 azalış var. Genel sseyrin İzmir’de iyi olduğunu ama son günlerdeki artışla tedbirlerin daha iyi yapılmasını diliyoruz.

İstanbul için daha önce de bahsetmiştim. Daha önce İstanbul’da bir artış beklentisini belirtmiştim. Kapalı alanlarda aile içinde bulaşın arttığını görüyoruz. Biz özellikle şu an kısıtlama anlamında bir tedbir düşünmüyoruz. Ama filyasyon ekiplerinin sayılarını arttırdık. Temaslıların erken dönemde tespit edip izole etme oranı İstanbul’da 7,5 saate kadar düşmüş oldu. Çağrı sistemiyle belirtilerin takibini yapıyoruz. Şu an hastane yatışlarında ciddi bir artışın olmadığını görüyoruz. Bu anlamda doluluk oranında bir sorun olmadığını çok rahat söyleyebiliriz. Bu anlamda maske ve mesafenin önemli olduğunu, kalabalık alanlara girilmemesi gerektiğini söylüyoruz. En fazla bulaş aileden oluyor. Bugün Avrupa’da aile içinde 6 kişiden fazla yaklaşılmaması gerektiğini görüyoruz. Bilim Kurulumuzun aile içi temasların oldukça azaltılması yönünde tavsiyesi oldu.

Bir aşının üretim safhasına geçtiğini 2. Aşının ise çok yakın olduğunu söylemiştim. Birinci aşının dolumu bugün bitti ve yarından itibaren streilite safhasına geçmiş olacak. Zannediyorum bu çalışma 2 hafta kadar sürecek. Bu sürede aşı yapılacak kişilerin tespiti ve testler de söz konusu olacak. Bunun yanında diğer karantina ve alınacak kişilerle ilgili çalışmalar da olacak. 2. Aşı için de üretim safhasına gelinmiş olundu. 1 ya da 2 hafta içinde gelişmeleri haber vermiş oluruz.

Yurt dışından gelen çalışmalarda şu ana kadar bir olumsuzluk olmadı. 3 ya da 4 hafta sonra bununla alakalı bir veri elde etmiş oluruz. Aşının uygunluğuna kanaat getirdiğimizde bunun vatandaşımıza uygulanması için de gerekli ilişkileri yürütüyor olacağız."

YÜZYÜZE EĞİTİM

2 hafta geçtikten sonra başlayan yaş grubuyla ilgili vaka sayısını değerlendirip kademeli geçişe de geçmiş olacağız. O yüzden 3 haftalık sürecin sonucuna göre bir değerlendirme yapılacak.

ÖZEL HASTANELER DAHİL DEĞİL

Riskli olarak adlandırdığımız herkes var. Dolayısıyla mücadelede sonuç almak için siz bunu yapmak zorundayız. Filyasyonu dünyadan farklı olarak yapıyoruz. 83 milyon bu başarı dünyadaki artışa rağmen bu başarı 83 milyonun başarısı. Bu başarı sağlık çalışanlarımızın başarısı ve dolayısıyla bu başarıyı gölgelemeyelim. Pandemi ile ancak böyle sonuç alırız. Bölge toplantılarına gittiğimizde semptomu olan ve olmayan herkesi işin içine katarak önlem alıyoruz. 

Özel hastaneler, yoğun bakım oranlarının içerisine dahil değil. Ağır hastamız 1418, yüzde 50 artarsa yataklarımız dolacak gibi bir algı oluşmasın. Erişkin yoğun bakım yatak sayımız 28 bin. Biz bunun yüzde 65'inden bahsediyoruz. 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar