Rusya - Ukrayna sınır hattındaki gerilim yükseliyor.

Rusya - Ukrayna sınır hattındaki gerilim yükseliyor.
Rusya-Ukrayna sırındaki gerilim sürerken ABD ve AB eleştiri oklarını Rusya'ya çevrimiş durumda. Günlerdir Batı'lı liderlerden açıklamalar peş peşe geliyor.

Rusya'dan sert açıklama!

Ukrayna'yı işgal etme planlarını net bir dille yalanlayan Rusya ise Ukrayna'nın NATO'ya kabulu ve sınırında NATO'nun gerçekleştirdiği askeri eylemlerin sona ermesini istiyor.
Rusya dün 3 dilde yayınladığı bir bildiri ile ABD ve müttefiklerinden istediklerini tek tek sıralamıştı.

Rusya'nın belirlediği, neredeyse kesin olan cesur ültimatomlar ABD tarafından reddedilmiş, Avrupa olmadan herhangi bir pazarlığın yapılamayacağı belirtilmişti.

BELİRTİLMEMİŞ YENİ ÖNLEMLER ALABİLİRİZ 

Rusya'dan üst düzey bir diplomat, ABD ve müttefiklerinin provokatif eylemlerde bulunmaya devam etmesi ve Moskova'nın NATO'nun Ukrayna'ya genişlemesini engelleyen garanti talebini görmezden gelmesi durumunda Rusya'nın güvenliğini sağlamak için belirtilmemiş yeni önlemler alabileceğini söyledi.

MOSKOVA BAHSİ YÜKSELTEBİLİR 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Interfax haber ajansına verdiği röportajda Batılı müttefiklerini Rusya ile ilişkilerde sürekli sınırları zorlamakla suçladı ve Rusya'nın açıkladığı şartlar ciddiye alınmazsa Moskova'nın bahsi yükseltebileceğini açıkladı.

GÜVENLİĞİMİZİ SAĞLAMAK İÇİN TÜM YOLLARI BULACAĞIZ 

Ryabkov, Batı'nın Moskova'ya karşı yeni sert yaptırımlar tehdidine ilişkin soruyu şöyle cevapladı:

“Mümkün olduğu kadar sınırlarını genişletiyorlar ancak güvenliğimizi sağlayıp NATO'nun mantığına benzer bir şekilde hareket edeceğimizi ve er ya da sınırlarımızı genişletmeye başlayacağımızı hiç düşünmüyorlar. Güvenliğimizi sağlamak için gerekli tüm yolları, araçları ve çözümleri bulacağız”

BATI'DAN BİR YANIT DUYMAK İSTİYORUZ

Ryabkov, NATO'nun hamlelerinin giderek daha provokatif hale geldiğini belirterek, bunları “savaşın eşiğinde dengeleme hamleleri” olarak nitelendirdi.

Rusya'nın bahsi yükseltmeden önce Batı'dan bir yanıt duymak istediğini belirten Başkan Yardımcısı şunları söyledi;

"Çatışma istemiyoruz. Makul bir temelde bir anlaşmaya varmak istiyoruz. Daha sonra ne yapılacağı ve hangi adımların atılabileceği konusunda herhangi bir sonuca varmadan önce, cevabın olumsuz olduğundan emin olmamız gerekiyor. Umarım cevap nispeten yapıcı olur ve görüşmelere başlarız.” dedi.

Ryabkov ayrıca, NATO birliklerinin Baltık ve Karadeniz bölgelerinde Rusya yakınlarında konuşlandırılmasının Rusya'nın temel güvenlik çıkarlarına meydan okuduğunu belirterek “Kimse Moskova'nın ulusal güvenlik çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığını küçümsememelidir” dedi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar