Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Rusya-Ukrayna Krizindeki Kartlar

Herkes, Ukrayna'daki krize yönelik ara bulucu olmak için Moskova yollarına düşen Macron'un, Kremlin Sarayı'ndaki durumunu konuşuyor.

Hiçbir Rus yetkilinin havaalanında Macron'u karşılamamasından tutun da eli cebinde kovboy edasıyla Macron'u bekleyen ve basın toplantısı sonrası beklemeden el hareketiyle Macron'u yanına çağıran Putin'e kadar. (Masa gerçekten çok garip olsa da Ukrayna'yı her yerde veto eden, Rusya'nın AB'deki en yakın müttefiki Macaristan lideri Orban da geçtiğimiz günlerde aynı masada karşılanmış. Ama Macron'un olayı bambaşka.)

İki liderin görüşmesi 5 saatten fazla sürdü ve sonrasında ortak basın toplantısı düzenlediler. Ama Kremlin'e göre hiçbir anlaşma söz konusu değil.

Mesafenin korunduğu görüşmede Putin, "Ukrayna'nın doktrin belgelerinde Rusya 'düşman' olarak tanımlanıyor. Öyleyse, Ukrayna'nın NATO üyesi olduğunu tasavvur edin. O zaman Rusya ve NATO arasında askeri çatışma meydana gelecek demektir. Biz NATO ile savaşmak mı istiyoruz? Ya da siz Rusya ile mi savaşmak istiyorsunuz? Fransa'nın Rusya ile savaşmasını ister misiniz?" diye sordu.

Yani Ukrayna, NATO üyesi olursa doğrudan Avrupa savaşın içerisinde olacak dedi.

Rusya'ya yönelik ılımlı politikalar yürüten Almanya Başbakanı Scholz ise aynı saatlerde ABD'de Biden ile görüştü. Biden, olası işgal durumunda (Trump'ın karşı çıktığı) Almanya ile Rusya arasındaki Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin durdurulacağını söyledi.

Batı'nın elindeki kart 'ekonomik yaptırım', Rusya'nın ise askeri caydırıcılık, yani 'korku'. Eski Sovyet Bakanı Gromiko'nun dedikleri geldi aklıma: "Batı ile müzakere ederken maksimalist taleplerde bulunun, rica etmeyin, sert ültimatomlar verin ve karşınızdakine de alan bırakmayın. Çünkü Batı'da mutlaka istediklerinizi verecek birini bulacaksınız."

Macron da, Avrupa'nın geneli de en küçük kibrit çakmasından endişe duyuyor. Rusya'ya istediğini verecek ama istediği şeyler sadece Batı'da değil, ABD'de.

Yani Ukrayna belki NATO'ya vetolarla alınmaz ama Doğu Avrupa'daki NATO yığınağı ABD ve İngiltere izniyle çekilebilir. Savaş olsa da olmasa da verilen tavizler bölgeyi şekillendirecek, o net.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları