Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Dr. Onur Akbaş

Dr. Onur Akbaş

HİSBOYU

Ruhumda mevsim kayması

Çok yazdım kış ve sonbahar üzerine. Her nisan ayında ters köşe olan bir yanım mı bunun sebebi yoksa sebebini bilmediğim psikanalitik bir taraf mı saklı bu işte bilmem. Ama kolektif bilincin duyduğu gibi duyamadım mevsimleri. Bir başka tabirle evrensel bir duyuş yakalayamadım bahara yahut aşka dair. Ondandır şuaranın bahariye kasideleri bir vadide ılık ılık eserken benim bir başka vadide donduğum. Siz bana kıştan haber verin. Kış ki bembeyaz örtü ile sarar yangın yerine dönmüş yüreklerin göz göz çukurlarını. Kış ki rengi hayale daha bir yakındır. Kimseler görmez bir bahardan arta kalan hayal yıkıntılarınızı. Kimse duymaz nisanda boğulan çocukluğunuzu. Sonbaharı ölümle anlatanlara bakmayın siz. Yaprak sarısı içinde bir bahar feryadının sükunete erişen, duygusal vurgunların zihni muhakeme ve mukayeseye doğru evirildiği akıl ve bilgelik mevsimidir sonbahar.

Bırak şapşal aşıklar bahara methiyeler düzsün. Onlar derin yaşamayı ne bilir? Böyleleri bir gelenek gibi mevsimleri yaşayan ancak sığ duygu ve düşünüşlerin kölesidirler. Sen bana sonbahardan haber ver. Bana göre senden gidiş olan o ilçeyi terk ettiğimiz günden beri hep sonbahar sükûnetinde ve kış asaletinde gelir olmuştum pencerenizin önüne. Oysa gideceğimize yakın anlamalıydım bir bahar mevsiminde kümelerimizi ayırdığında öğretmenimizin. Bahar denilen şeyin bizim gibilere yaramadığını. Bunu otuz yıl aradan sonra en son bir bahar ortasında anlattın. Meğer bazı şeyleri anlamak için ciltlerle kitap okumaya gerek yokmuş.

Eğer gün gelip ulaştığında feryadım kucağına merak etme ebedi gitmeye hazırlanmışımdır çoktan. Yalnız şunu iyi bil ki gidişim şanlı olacaksa, alaylı olacaksa yani, mesela şöyle kallavi bir gidiş olacaksa bahar sen ve senin gibi sığ ve büyüyememiş çocuklara kalsın. Ben bir sonbaharda doldurur da çantamı kışın o anlı yüzü gözü ak gelişiyle giderim. Başım ak anlım dik. Baharın kaypak rüzgarları yazların uyuşuk atmosferi sizin olsun. Anlamadıysan eğer bendeki bu mevsim kaymasını git de sana Turgut Uyar anlatsın. Ben bir ömürde anlatamamışım bir kıyamette mi anlatacağım sana/size….

Ben kışın güzelliğini söylerim ne gelirse dilime

Çünkü kış bir hazırlıktır soluğuma kıpkırmızı gülüme

 

Nice kırmızı ayaklar gelip geçti o gün katar katar

Kış günleri sözgelişi ben bir çöp bile almadım elime

Al da baharın ömrüne çalınsın. Onur'suz duvarlarında baykuşlar tünerken bahar mevsiminde başka hangi sesi duyacaksan artık.

Artık su uyur aşk uyanır mendilim kana boyanır

Bilirim bu baharda da herkes hasetlenir halime

Haset rengine boyanmış ruhunuzla, kana çalan baharınızla başa kadar olunuz. Neticede vakit sizin için de bizim için de işliyor.

Su uyur düşman uyumaz suların dibi güllerd

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları