RTÜK Başkanı Şahin'den 'Konuşanlar' üzerinden dijital kanal açıklaması: "Parasını veriyoruz diye..."

RTÜK Başkanı Şahin'den 'Konuşanlar' üzerinden dijital kanal açıklaması: "Parasını veriyoruz diye..."
RTÜK Başkanı Şahin, 'Konuşanlar' programına inceleme başlatılmasıyla ilgili “Arkadaşlarımız uyarmış 3-4 kere. Bir yazarımızın atmış olduğu tweet üzerinden tartışmalarla konu önümüze geldi” dedi. Şahin ayrıca paralı dijital kanalların özgürlük sınırlarıyla ilgili bir açıklamada da bulundu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından düzenlenen “Yayıncılıkta Özgürlük ve Sorumluluk” başlıklı söyleşiye katıldı. 2017 yılında çıkan kanun ve yönetmeliklerden sonra dijital alanı da denetleyip düzenlediklerini söyleyen Şahin, isim vermeden Exxen'de yayınlanan Hasan Can Kaya'nın programı “Konuşanlar” hakkında inceleme başlatılmasına değindi.

Şahin, “Bir program, çok da izlendiği söylenen bir program; ben hiç izlemedim. Arkadaşlarımız takip ediyormuş, uyarmışlar 3-4 kere. Bir programla ilgili bir yazarımızın atmış olduğu tweet üzerinden çıkan tartışmalarla konu önümüze geldi” diye konuştu.

“RTÜK olarak canımız sıkıldığı zaman, önümüze geldiği gibi mesaj verip atmıyoruz” diyen Şahin, “Ne zaman ki bir hareketlenme oluyor, halkımızın tepkileri çoğalıyor ve bize de 'Ne yapılıyor bu konuda?' denildiği zaman belki devreye giriyoruz” ifadelerini kullandı.

İncelemenin ceza anlamına gelmediğini belirten Şahin, “Biz de daha öncelerde yaptığımız gibi, bir sürü kanal ve programda olduğu gibi 'İnceleme başlattık' dedik. İnceleme başlatılması o program ve platforma ceza anlamına gelmez. İnceleme başlatılması, o konuya RTÜK bakıyor anlamına gelir” dedi.

'PARASINI VERİYORUZ DİYE DENETİMSİZ YAYIN MÜMKÜN DEĞİL'

RTÜK'ün dijital ortamlardaki yayınları engellemediğini söyleyen Şahin, şöyle devam etti:

“Biz Netflix, Spotify, Amazon Prime’ın da Türkiye’ye gelmesi için çok büyük çaba harcadık. Engellenmesini isteseydik lisans almalarına müsaade etmezdik. Gelmeleri için her türlü fedakarlığı yaptık. Devlet büyüklerimizin çok büyük katkıları oldu. Biz de yöneticiler olarak bunların gelmelerini sağladık. 'Para verdiğim bir platformda nasıl beni denetlersin ya da nasıl engellersin?' diye düşünülüyor. Dijital platformlarla şifresiz, normal basınca açılan ekranın denetimi farklı, onlara verilen cezalar ile bunlara verilecek cezalar da farklı. Bu mecraların 'Parasını veriyoruz' diye denetimden habersiz bir şekilde yayınlanması mümkün değil.” (AA)

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar