Resmi Gazete'de yer aldı ücret iadesi yapmadı

Resmi Gazete'de yer aldı ücret iadesi yapmadı
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, bir öğrenci velisinin koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçen okula ödediği paranın iadesini isterken, okulun, uzaktan eğitim şeklinde hizmet vermeye devam ettiği gerekçesiyle kararın bozulmasına karar verdi.

RESMİ GAZETE'DE YER ALDI ÜCRET İADESİ YAPMADI

Koronavirüs salgını sırasında tartışılan konulardan birisi de eğitim ücretlerinin ödendiği halde, uzaktan eğitime geçilince yapılan ödemelerin geri alınıp, alınmayacağı yönünde oldu. Bu konuda dava konusu olan bir talep, mahkemece önce kabul gördü ise de Yargıtay''a intikal edince, eğitim kurumunun uzaktan da olsa görevine devam etmesi nedeni ile alınan karar bozuldu. Yargıtay, pandemide uzaktan eğitime geçen okulun ücret iadesi yapmasına ilişkin kararı bozdu. Veli paranın iadesini istedi, Yargıtay "eğitim uzaktan da olsa verildi" dedi.

KARAR RESMİ GAZETE''DE...

Resmi Gazete''de yer alan karara göre, Zonguldak''ta bir öğrenci velisi, çocuğunun eğitimi adına 2019-2020 eğitim öğretim yılı için 15 bin lira bedel karşılığında bir özel okulla anlaştı. Bu kapsamda, okula 1.200 lira ödeme yapan veli, ikinci taksit olarak ödediği 2 bin 400 liradan sonra koronavirüs salgını nedeniyle çocuğunun örgün eğitime devam etmediği gerekçesiyle ikinci taksit ücretinin iadesi için Tüketici Hakem Heyetine başvurdu.

Tüketici Hakem Heyeti, Türk Borçlar Kanunu''nun 136''ncı maddesi gereği borcun sona erdiğine kanaat getirerek, belirtilen miktarın veliye ödenmesini kararlaştırdı.

OKUL KARŞI DAVAYI KAYBETTİ

Bunun üzerine okul, yapılan işlemin hukuki olmadığını ileri sürerek dava açtı. Tüketici mahkemesi sıfatıyla davaya bakan Zonguldak 3. Asliye Hukuk Mahkemesi de mücbir sebep nedeniyle eğitimin Milli Eğitim Bakanlığınca uzaktan yapılması kararı verildiğini, sözleşme esasının "örgün eğitim" kapsamında yapıldığını belirterek, okulun başvurusunu reddetti.

YARGITAY KARARI BOZDU

Kararın ardından Adalet Bakanlığı, söz konusu davada, örgün eğitime ara verilen döneme ilişkin servis, yemek, barınma gibi ücretlerin davaya konu edilmediği, okul tarafından da eğitime uzaktan devam edildiğini ifade ederek, verilen hükme ilişkin kanun yararına bozma isteminde bulundu. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, sonuca etkili olmamak üzere, yerel mahkeme kararının kanun yararına bozulmasını kararlaştırdı. (AA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar