Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Putin'in sonraki hedefi

Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna''nın işgalinin söz konusu olmadığını, ''savaş'' ve ''işgal'' kelimelerinin kullanılmaması gerektiğini iddia ederken, dört gün önce tanıdıkları ''Lugansk ve Donetsk''in talebi üzerine Ukrayna''ya müdahale ettiklerini ifade etti.
Aynı Peskov, dört gün önce, "Size hatırlatayım, Rusya tüm tarihi boyunca hiç kimseye saldırmadı" demişti. Ancak Rusya, Ukrayna''yı ise işgale başladı. Rusya''nın amacı Doğu Avrupa''daki Rus nüfustu ancak artık hedefi fazla büyütmüş olacaklar ki Kiev''deki ''Batı yanlısı'' hükümete evrildi.
Rus ordusu, Ukrayna''nın başkenti Kiev''in kuzeyi, doğusundaki Rusya sınırı ve Rus ayrılıkçıların olduğu Lugansk ve Donetsk bölgesi ve güneyde ilhak edilen Kırım üzerinde ilerliyor. Moskova''ya bu da yetmiyor olacak ki Moldova ile Ukrayna sınırında yer alan, tıpkı Güney Osetya gibi ''Rus uydu devletçiği'' Transdinyester''deki askerlerini tatbikata başlattı. Yakın da güneybatıdan da ilerleme olabilir.
Şu ana kadar Batı ve ABD''nin masaya oturma gibi bir niyetleri olmadığı görülüyor. Bu masa kurulmadan, Moskova''nın ''güvenlik endişelerine'' cevap verilmeden, Peskov''un ifadesi ile ''operasyon'' durmayacak. 
En kötü senaryolar ise dillendirilmeye başlandı. Newsweek''te yer alan habere göre, ABD, 72 saatte Kiev hükümetinin düşeceğini öngördü. 
Bloomberg''deki farklı haberde ise Batılı yetkililerin de benzer şekilde düşündüğüne yer verildi. İnsan bu haberleri görünce her şey bu kadar kolay mı diye soruyor.
Sorunun en genel cevabı; Ukrayna lideri Zelenski''nin Putin gibi bir lidere karşı ''acemi'' politikalar ile ilerlemesi, psikolojik baskı, karşıdaki agresif ve devasa askeri güce sahip olan düşmanın yapabileceklerinin sınırının olmaması ve dostların buna karşı çaresiz önlemleri.
Bence Avrupa Birliği''nin uyguladığı yaptırımlar, Rusya ile ''danışıklı dövüş'' şeklinde ilerliyor. Yıllardır NATO''nun genişlemesiyle güvenliğini artıran Avrupa''nın, Ukrayna için refahını terk etmeyeceği aşikar. En acısı da Kremlin''in "operasyonun ne kadar süreceğine Putin karar verecek" açıklaması. Çaresiz ''Batı''nın tüm politikasının çöküşü...
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları