Putin'den Erdoğan'a dolar desteği: Merkez'in kasasındaki artışın nedeni belli oldu

Putin'den Erdoğan'a dolar desteği: Merkez'in kasasındaki artışın nedeni belli oldu
Bu yılın mayıs ayı sonrasında atağa kalkan dolar, 14 liradan hareketlenerek yeniden 18 lira seviyesine geldi. Son zamanlarda 18 lira sınırında takılan doları neyin engellediği merak edilirken, Merkez Bankası tarafından 4 Ağustos tarihinde paylaşılan veriler akıllardaki soru işaretlerini ortadan kaldırdı. İddiaya göre TCMB'nin açıkladığı rezerv artışının nedeni Rusya'nın Akkuyu nedeniyle Türkiye'ye soktuğu dolar akışı.

DOLARIN NEDEN 17.90'A ÇAKILDIĞI BU İDDİA İLE ORTAYA ÇIKTI!

Türkiye''de vatandaşın gündemi ekonomik kriz olmaya devam ederken dolar kurunda yaşanan gelişmeler ise yakından takip ediliyor. Bu yılın başından itibaren hızla yükselen dolar, geçen senenin rekoru olan 18 lira seviyesine ulaşmak üzere. 

Son 10 gündür 17.90 seviyesinde hareket eden doların neden 18 lirayı aşamadığı merak edilirken, ortaya atılan Rusya iddiası kafalardaki soru işaretlerini sildi.

VATANDAŞ YENİDEN DÖVİZE YÖNELİYOR

Merkez Bankası haftalık para ve banka verilere göre, 29 Temmuz ile biten haftada parite etkisinden arındırılmış olarak yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 1 milyar 948 milyon dolar arttı.

18 TL’ye kanca atan dolar kuru, Rusya’dan Akkuyu için gelen doların etkisiyle 17,92 TL’ye kadar geriledi.

NEBATİ BU RAKAMLARLA ÖVÜNDÜ

Nebati''nin işaret ettiği TCMB verilerine göre, net uluslararası rezervler 29 Temmuz haftasında 2.4 milyar dolar ile belirgin artış göstererek 2002''den beri görmüş olduğu en düşük seviyelerden döndü.

Net rezervler 6.7 milyar dolardan geçen hafta itibarıyla 9.1 milyar dolara yükseldi.

Buna göre 29 Temmuz haftasında swap hariç net rezerv eksi 54.8 milyar dolar oldu.

RUSYA ETKİSİ

Bakan Nebati söz konusu girişler için “Nereden geldiğinin bir önemi yok” sözlerini kullanmıştı.

Ancak rezervlerdeki artışın Rusya''nın Akkuyu nükleer santrali yatırımı için Türkiye''ye gönderdiği para kaynaklı olabileceği düşünülüyor.

YATIRIMCI  DENİLEMEZ

Bloomberg''in üst düzey yetkililere dayandırdığı 29 Temmuz tarihli haberinde, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu''nun (Rosatom), Akkuyu için yaklaşık 15 milyar dolarlık tutarı geçen haftadan beri parçalar halinde Türkiye''ye aktarmakta olduğu belirtilmişti. 

Akkuyu ötesinde doğrudan yatırımlarda bir hareket olmadığına dikkat çeken ekonomsitler, Rusya''dan gelen bu para ile TL''yi baskılamak için kısa vadede tükenecek bir kaynak sağlandığını, bunun Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak türden kaliteli bir yatırım olarak düşünülemeyeceğini belirtiyor.

Öte yandan, bugün Soçi''de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin yüz yüze görüşecek. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar