Prof. Dr. Ulutin: "Kişisel önlemlerle Coronavirüsten korunmak can kurtarıcı"

Prof. Dr. Ulutin: "Kişisel önlemlerle Coronavirüsten korunmak can kurtarıcı"
Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, Çin’de başlayıp dünyanın çeşitli ülkelerine yayılan Coronavirüs’ten korunmanın, kişisel olarak alınacak önlemlerle tedaviden daha fazla can kurtarıcı olduğunu ifade etti.

Uzmanından kritik Coronavirüs uyarısı!

Ulutin, “Sık el yıkama, el sıkışma ve öpüşme alışkanlıklarını bu süreçte bırakma, gribal enfeksiyonu olan kişilere 1 metreden fazla yaklaşmama alınacak en önemli tedbirlerdir” dedi.

“Çin’de başlayıp dünyanın çeşitli ülkelerine yayılan koronavirüsün yarattığı tedirginlik devam ederken, hastalığın tedavisine yönelik ilacın henüz bulunamamış olması bu tedirginliği giderek artırıyor” diyen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, aşı ve ilaç tedavisinin henüz bulunamamış olmasının hastalıkla ilgili belirsizliklerin artmasına yol açtığına dikkat çekti.

KRİTİK UYARILAR!

Coronavirüslerin şimdiye kadar çeşitli ağır solunum yolu hastalıkları yapan ve salgın oluşturabilen hastalık etkenleri olarak bilindiklerini ifade eden Prof. Dr. Ulutin, “Coronavirüsler zoonotik olup, hayvanlardan bulaşarak insanlarda da hastalık yapabilir. Ortaya çıkış yerinin Vuhan Güney Çin Deniz Ürünleri Şehir Pazarı (toptan balık ve canlı hayvan pazarı) olduğu, pazar çalışanlarında yoğun olarak hastalığa rastlanmasına bağlanmıştır. Bu nedenle hayvanlardan insanlara bulaştığı düşüncesi ilk etapta akla gelmiştir. Vakalarda ateş, solunum güçlüğü ve radyolojik olarak akciğerlerde zatüreyle uyumlu bulgular tespit edilmiştir” diye konuştu.


 

“ÖLÜM HIZI YÜZDE 2 CİVARINDA”


 

Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, şu ana kadar bildirilen ölüm vakalarının genellikle ileri yaştaki bireyler ya da eşlik eden sistemik hastalığı olan bireylerde olduğunun altını çizerek şöyle konuştu:


 

“Ölüm vakalarının bu iki grup insanda görülmesi, hastalığın insandan insana  bulaştığı ve damlacık dediğimiz öksürükle havaya yayılan virüslerin sayesinde bu havanın solunması ya da bu virüslerin temas ettiği yüzeyle temas edilip, sonra ellerimizi ağız, yüz gibi bölgelerimize değdirdiğimizde ortaya çıkmaktadır. Kulukça süresinin 2-11 gün arasında olduğu ve ortalama 6 gün olduğu Çinli kaynaklarca bildirilmiştir. Şu an için eldeki veriler ile 2019-nCoV virüsünün ölüm hızı yüzde 2 civarındadır. Henüz bir aşı ya da tedavi şu an için geliştirilememiştir. “

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar