Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Coronavirüsten en iyi korunma yöntemi el yıkamak

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu: Coronavirüsten en iyi korunma yöntemi el yıkamak
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, coronavirüsten korunma yöntemlerine ilişkin bilgiler verdi.

Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, coronavirüsten korunma yöntemleri ile ilgili bir yazı kaleme aldı. Coranavirüsten korunmak için en etkili yöntemin el yıkamak olduğunu belirten Müftüoğlu, "Virüsün adının soğuk algınlığı nedeni rhinovirüsler, grip sebebi influenzalar veya o pek korktuğumuz koronavirüsler olması fark etmiyor. Uzmanlara göre korunmada en etkili yöntemler sıralamasında “el temizliği” ifadelerini kullandı.

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun yazısının ilgili kısmı şöyle:

Coronavirüs salgınından korunmak isteyenler çareyi maskelerde arayınca ortalıkta ciddi bir maske sıkıntısı (hatta karaborsası) başladı. Peki, maskelerin koruyucu gücü ne kadar? BBC.com’da çıkan bir habere göre durum biraz karışık. Uzmanlara göre sıradan ameliyat maskeleri koronavirüse karşı güvenilir bir koruma sağlamaktan uzak. En etkili (ya da güvenli) maske tipi N95 maskeleri. Bunlar havadaki virüs yüklü parçacıkların en az yüzde 95’ini filtre edebiliyor. Ama N95’lerin konforu ameliyat maskeleri kadar rahat değil. Çok kalın ve ağır olduklarından kullanım güçlükleri var. Netice şu: Maskeler “yüzde yüz garantili” değil! Ayrıca bu virüsler muhtemelen sadece ağız ve burundan değil gözden de girebiliyor. Netice: Siz yine de “maskelerin virüse maruz kalma oranını altıda bire indirebileceği” dikkate alın. (Not: Bu yazı BBC.com’dan özetlenmiştir.)

EN ETKİLİSİ EL TEMİZLİĞİ

Virüsün adının soğuk algınlığı nedeni rhinovirüsler, grip sebebi influenzalar veya o pek korktuğumuz koronavirüsler olması fark etmiyor. Uzmanlara göre korunmada en etkili yöntemler sıralamasında “el temizliği”, yani “elleri düzenli olarak bol sabunlu su ile iyice ve 20-30 saniye süreyle yıkamak” birinciliği kimseciklere kaptırmıyor. Lütfen, özellikle kuşkulu kişilerle el sıkışarak selamlaşmayın ve şüpheli her teması takiben ellerinizi süratle yıkamayı unutmayın. Prensip olarak da ellerinizin burun ve ağız bölgesi ile temasını olabildiğince sınırlayın.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar