Prof. Dr. Kayıhan Pala'dan uyarı: 28 günlük tam kapanmaya ihtiyaç var

Prof. Dr. Kayıhan Pala'dan uyarı:  28 günlük tam kapanmaya ihtiyaç var
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Kayıhan Pala, Türkiye'de artan korona virüs vaka sayılarının ardından ülkenin 28 günlük bir tam kapanmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Pala'dan korkutan uyarı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, koronavirüs (Covid-19) vaka sayısının 30 binin üzerine çıkmasının ardından tam kapanma çağrısında bulundu. Pala, ülkenin 28 günlük bir tam kapanmaya ihtiyacı olduğunu belirtti.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye'de Covid-19 önlemlerinin gevşetilmesi ve vaka sayısının hızla artmasının ardından önemli uyarılarda bulundu.

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre, Pala, "Virüs varyantlarla birlikte yükseldiği halde alınan bu karar, tabloyu daha yüksek bir noktaya getirdi" ifadelerini kullandı ve, "Ölümlerdeki artış sürecek gibi görünüyor. Önerimiz, 28 gün tam kapanma" dedi.

"Ardından fırın ve hastaneler dışındaki iş yerleri kapanmalı. Asıl kritik olan, 28 gün sonra nasıl yeniden açılma kararı vereceğimizdir. Her yer aynı anda açılırsa 28 gün boşa gider. Kademeli açılmalıyız. Temel perspektif, küçük iş yerlerinin önce açılması, büyüklerin geriye bırakılmasıdır" yorumunu yapan Pala sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

"Türkiye'de birinci dalga hiç sönümlendirilmedi ki. Uluslararası olarak kabul edilen ölçek, 100 bin nüfusta vaka sayısının 10'un altına düşmesidir. Türkiye bunu hiç yaşayamadı. Salgın kontrol altına alınmadı. O yüzden belli rakamlara gelip yükseliyoruz.

50 yaş üstündeki risk gruplarında hastalık daha şiddetli geçiyor ve daha ölümcül. İki aydır Avrupa'da ölü sayılarında önlenemeyen artış var. En riskli örnekse Brezilya. Brezilya'da sistem iflas etmiş durumda. Türkiye'de üç varyant da var. 10 gündür bilim çevresinde şunu tartışıyoruz: Acaba Türkiye'ye özgü yeni bir varyant mı var? Olabilir. Ama bunu bilmiyoruz. Bunu anlayabilmek için Türkiye'de çok sayıda genom (gen ve kromozomlardaki genetik materyal) analizi yapılması lazım."

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar