Prof. Dr. Aziz Çelik'ten asgari ücret çıkışı! Net rakam verdi 'Derde deva olmaz' dedi

Prof. Dr. Aziz Çelik'ten asgari ücret çıkışı! Net rakam verdi 'Derde deva olmaz' dedi
Yılbaşında yapılan yüzde 50.5'lik zam, geçen 5 ayda eridi. Asgari ücretli çalışanlar için yeniden zam yapılacağı açıklandı. Bu hafta yapılan görüşmelerin neticesi bugün belli olacağı belirtilirken, çalışma ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

UZMAN İSİMDEN ASGARİ ÜCRET ÇIKIŞI! DERDE DEVA OLMAZ...

Asgari ücretin ''ortalama ücret'' haline geldiğini ve bugün açıklanacak rakamın asgari ücret değil, ortalama ücret olacağını söyleyen Çelik, "Türkiye''de asgari ücret ve asgari ücrete yakın ücretle çalışanların sayısı 10 milyona yakın. Bu durum, asgari ücretle ilgili kararların toplumun büyük bir kesimini etkileyeceği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

"ASGARİ ÜCRET ORTALAMA HALİNE GELMİŞ DURUMDA"

Gerçek Gündem''den Ece Seçil Şahin''in haberine göre, Prof. Dr. Aziz Çelik, Türkiye''de asgari ücret ile ortalama ücretin farklılaşması için neler yapılabileceğiyle ilgili, "Şu anda asgari ücret alt sınır değil. Ortalama haline gelmiş durumda. Bunun alt sınıra gelmesi için ücretlerin toplu sözleşme ile belirlenmesi lazım. Türkiye''ye baktığımızda ise bu durumda da tablo iç açıcı değil. Toplu sözleşme kapsamındaki kişi oranı yüzde 8-9 civarında. Özel sektörde ise yüzde 5-6''ya düşüyor. Diğerlerinin ücretleri ya asgari ücret oluyor ya da işverenin verdiği ücret oluyor" dedi.

"6 BİN CİVARI RAKAMLAR DERDE DEVA OLMAZ"

Asgari ücret için konuşulan rakamların yetersiz olduğunu kaydeden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zam oranının ne olacağını bilmiyoruz. Komisyon da bilmiyor. Sayın Cumhurbaşkanı açıklayınca herkes öğrenecek. Aslında komisyonun kararlaştırması gerekiyor ama bilinmiyor. Türk-İş ''6 bin 300 liranın altında olmaz'' diyor. Hükümetten farklı açıklamalar var, ''enflasyon oranında artacak'' şeklinde bir açıklama var. Geçen aralık ayında yapılan yüzde 50.5''lik artışı şimdiki enflasyondan çıkarıp mı yapacaklar... Öyle olursa yüzde 20-25 gibi bir artış olur. O da 5 bin 300 veya 5 bin 500 liraya karşılık gelir. Bunlar bilinmiyor. Şu anda 6 bin, 6 bin 300 liralara çıkabileceği kanaatinde değilim ama sorun şu, bu rakamlar asgari ücret ya da asgari geçinme koşulları için yeterli değil. Bekar bir işçinin asgari yaşam maliyeti, tek başına 8 bin 300 liraya yükselmiş durumda. Dört kişilik bir aile olduğu zaman 20 bin liranın üzerine çıkıyor. Dolayısıyla asgari ücret için konuşulacak rakamlar 9-10 bin lira gibi rakamlardır, gerçekten yetebilmesi için. Asgari ücretin ortalama ücret olduğunu da düşünecek olursak 6 bin civarı rakamlar derde deva olmaz. O rakamların anlamlı bir iyileştirme ve enflasyon karşısında korunma anlamına geleceğini düşünmüyorum."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar