Piyasalarda neler oluyor?

Piyasalarda neler oluyor?
Dolar ve Euro'da yaşanan ani yükselişler üzerine Borsa İstanbul'da yaşanan yüzde 3'ü aşkın değer kaybı 'Piyasalarda neler oluyor?' sorusunu akıllara getirdi. İşte piyasalarda yaşanan hareketliliğin sebepleri...

Dolar ve Euro’daki sert fiyat hareketleri dikkat çekerken Borsa İstanbul’da yaşananlar da dün yatırımcıların kafasını karıştırdı. Haberglobal'de yer alan derlemeye göre, işte piyasalarda yaşanan gelişmelerin kısa bir özeti. Dolar/TL, tarihi zirvesi olan 8.58 seviyesinin hemen altında birkaç haftadır işlem gördüğü 8.3-8.4 bandını dün belirgin bir şekilde yukarı doğru kırdı. Borsa İstanbul’da gün içinde satış eğrisi yüzde 3,58 azalışla 1.400,22 puana indi. Euro/TL ise 10.20 bandını geçti. Dolar/TL dün en yüksek 8.46 seviyesini gördü.

NEDEN OLDU?

Reuters’a konuşan bankacılar Türk Lirası cinsinden yatırım araçlarında belirsizlik olduğunu söylüyor. Bankacılar siyasi gündemin de piyasalar üzerinde etkili olduğu yorumlarını yapıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sedat Peker'in yayınladığı videolarda bakanlar ve eski hükümet görevlileri hakkında dile getirdiği suçlayıcı iddiaları "saçmalık" olarak değerlendirerek, istifa etmeyi düşünmediğini açıklamıştı.

Bunun üzerine dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Soylu'nun yalnız olmadığını belirterek desteklerken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ayrıca gelinen noktada seçime gidilmesi gerektiğini söyledi. Bugün gerçekleştirilmesi beklenen AKP MYK toplantısı da piyasada takip edilecek önemli bir diğer gelişme olarak öne çıkıyor.

FED'İN AÇIKLAMALARI RAHATLATMIŞ GİBİ 

Dünya genelinde pandemiden toparlanma devam ederken, ABD'de faizlerin düşük olmasından dolayı paranın dışarıya kaçacağını düşünen yatırımcılar dolar pozisyonlarını hızla satıyorlar. Nisan ayında enflasyonda yaşanan artışın Fed'in para politikasına yönelik şüphelere yol açmasının ardından yatırımcılar dolar pozisyonlarında artışa gitme konusunda son derece temkinli davransalar da, Fed'in dün gece yaptığı açıklamalar içlerini rahatlatmış gibi gözüküyor.

ALTIN FİYATLARI GÜNÜ NASIL TAMAMLADI? 

Dün gram altın 517 TL'ye, Çeyrek altın 851 TL'ye, altının onsu ise 1906 TL'ye kadar yükseldi. Cumhuriyet altını satış fiyatı 3 bin 391 TL'ye çıktı. Yarım altın fiyatı ise yüzde 0,24 yükselişle 1702 TL'yi gördü.

NEDEN GÖREVDEN ALINDI? 

Öte yandan dün sabah piyasaların yorumladığı ilk gelişme Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş’ın görevden alınması olmuştu. Özbaş 30 Ağustos 2019 tarihinde bankaya atanmıştı. Kendisinin neden görevden alındığına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken yerine atanan  Prof. Dr. Semih Tümen’in akademik kariyeri ile ön plana çıkan bir isim olduğuna vurgu yapılıyor.

7 PPK ÜYESİNDEN 4'Ü DEĞİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mart ayı sonunda Naci Ağbal'ı TCMB başkanlığı görevinden alıp yerine Şahap Kavcıoğlu'nu atamıştı. Kavcıoğlu atamasından birkaç gün sonra Murat Çetinkaya (eski başkan değil) görevden alınarak yerine Mustafa Duman atandı. Prof Elif Hobikoğlu ise 8 Nisan'da Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi olarak görev yapmak üzere seçildi. PPK'daki son değişiklik ise bugünkü Tümen ataması ile gerçekleşti. Böylece başkan ile birlikte toplam yedi üyeden oluşan PPK'nın dört üyesi yaklaşık iki aylık sürede değişmiş oldu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar