Pınar Gültekin'in katiline uygulanan 'Tahrik indirimi' Türkiye'yi ayağa kaldırdı

Pınar Gültekin'in katiline uygulanan 'Tahrik indirimi' Türkiye'yi ayağa kaldırdı
Pınar Gültekin'i vahşice katleden Metin Avcı'ya verilen 'Tahrik indimi' yurdun dört bir yanında protesto edildi.

TÜRKİYE 'TAHRİK İNDİRİMİ' NEDENİYLE AYAKTA!

Muğla’da 27 yaşındaki üniversite öğrencisi Pınar Gültekin‘i katleden Cemal Metin Avcı ile suç delillerini gizleyerek yok ettikleri öne sürülen kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan’ın yargılandığı davanın 13’üncü duruşması, Muğla 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Karar çıkan duruşmada mahkeme heyeti, 23 aydır tutuklu Avcı’ya ağırlaştırılmış müebbetten indirime giderek 23 yıl hapis, tutuksuz sanık kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan’ın ise beraatine karar verdi.

Cezada indirim kararı Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Kadınlar sokağa çıktı, Siyasiler, gazeteciler, sanatçılar ve yurttaşlar tepkilerini sosyal medyadan tepki gösterdi.

''BU KARARI TANIMIYORUZ''

İzmir’de Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısı ile bir araya gelen kadınlar, Pınar Gültekin’in vahşice katledilmesine ilişkin davada çıkan kararı ve katile verilen ‘haksız tahrik’ indirimini protesto etti. Yürüyüşün ardından açıklama yapan kadınlar, Avcı’ya verilen müebbet hapis cezasının haksız tahrik indirimi uygulandığını hatırlatarak, “Kadınların sokağa çıkmaması, hayatlarına dair karar vermemesi için devlet, iktidar, yargı yoluyla kadınlar hizaya çekilmek isteniyor. Sanılıyor ki bu kararlar karşısında biz kadınlar bir köşeye çekilip öldürülmeyi bekleyeceğiz! Buradan bir kez daha söylüyoruz: Kadın katilleri için verdiğiniz ödül gibi cezaları biz buradayken vermeye devam edemeyeceksiniz. Sizin bugün biz kadınlarla dalga geçer gibi, katil Cemal Metin Avcı’ya verdiğiniz 23 yıllık hapis cezasını asla tanımıyoruz. Katillere caydırıcı, cezalandırıcı, gerçek cezalar vermek zorundasınız. Bizim yaşamlarımız sizin adliye salonlarınızdan çıkan eril kararlara, kadın düşmanı cezalara kalmadı, kalmayacak. Yasta değil isyandayız, bir kişi daha eksilmeyene, kadınlar için adalet sağlanana kadar mücadelemizden vazgeçmiyoruz” dedi.

‘ERKEK ADALET’ DEDİLER

Karara sosyal medyadan tepkiler ise şöyle:

Aylin Nazlıaka: Kadın kolları ailenin yanındaydık. Böylesine liyakatsiz, hukuksuz bir kararın çıkacağını beklemiyorduk. Durumun vehametini şunu söylemek istiyorum. Katil genç bir kadını önce boğuyor, sonra bir varile koyup üzerine beton ve çimento döküyor. Bundan daha canavarca ne olabilir? Son derece can yakıcı bir karardır. Katiller açısından da son derece cesaretlendiricidir. Erkek adaletin değil gerçek adaletin günleri istiyoruz.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ''NE DİKKAT ÇEKTİ

Ayşe Acar Başaran: Pınar Gültekin iki yıl önce üniversite okuduğu Muğla’da katil Cemal Metin Avcı tarafından katledildi. İki yıldır süren davanın her duruşmasında bu cinayete dair elde olan deliller soruşturulmalıyken Pınar hakkında katilin cinsiyetçi ve hedef gösteren söylemleri konuşuldu.  Bir katil, mahkemede katlettiği kadına cinsiyetçi söylemlerle saldırarak, işlediği cinayeti meşrulaştırmaya çalıştı. “İstanbul Sözleşmesi’nin iptali iyi oldu” diyecek kadar iktidarın kadın politikasını bilen katil, elbette kurduğu her cümleyi hesaplayarak söyledi.

Sonuç olarak iktidarın güdümündeki erkek yargı karşısında bir katil bir kadını katletmesine gerekçeler sundu, kadının yaşam tarzından giyimine her şeye saldırarak kendini aklamaya çalıştı. Bu yolu seçmesi tesadüf değildi. Yargının, ülkedeki iktidarın kadın düşmanlığını biliyordu. Nitekim düşündüğü gibi de oldu, Pınar’ın katledilmesinin ikinci yıldönümünde katil Cemal Metin Avcı “haksız tahrik indirimi” aldı. İktidarın erkek yargısı, bir katille aynı zihniyete sahip olduğunu yine ortaya koydu.

İşte bu yüzden “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” diyoruz. Çünkü savunmamızda da belirttiğimiz üzere sözleşme, devlet mekanizmasını da kadına yönelik şiddete karşı önlem almaya zorluyor. İktidarın sözde yasal değişiklikleriyle kadına yönelik şiddeti önleme gibi bir niyeti olmadığı apaçık ortada. İktidar, daha çok kadın katledilsin, daha çok şiddette maruz kalsın istiyor. Çünkü ancak bu yolla saltanatını sürdürecek! Ancak şunu iyi bilin ki ne susarız, ne boyun eğeriz, ne itaat ederiz! Her yerde her koşulda mücadelemiz sürecektir. Kadınlar sizi götürecek!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar