Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Petrol ve altın zengini ile ilişkiler

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 2021''de ihracatını en fazla artıran Latin Amerika ülkesi Venezuela''yı ziyaret etti.

Türkiye ile ilişkileri 15 Temmuz darbe girişimi sonrası değişen ve ilk kez Türkiye''yi ziyaret eden Venezuela Cumhurbaşkanı olan Maduro, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın ilişkiler kurdu.

Sonrasında ise kısa sürede ticaret hacmi devasa boyuta ulaştı. "Devasa" kelimesi abartı değil çünkü 2019''da Venezula''nın Türkiye''ye ihracatı 19,8 milyon dolar iken iki yılda bu rakam 30 kat artarak 551 milyon 235 bin dolara yükseldi.

30 diyorum bakın. Bu gerçekten inanılmaz bir rakam. Şu anda Venezuela''nın en fazla ihracat gerçekleştiği ülke Türkiye. Zaten 2019 yılından sonra ilk kez Türkiye''nin ihracatı, ithalatını geçmişti.

Kabaca Venezuela''dan ucuz mal girişi sağlayan Türkiye, Batı''nın ambargolar nedeniyle "nasiplenemediği" Venezuela''ya el atmış oldu.

Dünyanın en fazla petrol rezervine ve en fazla 3. büyük altın rezervine sahip ülkesi olan Venezuela, birçok uzmana göre Türkiye''nin "kuyumcusu" haline geldi.

 Zaten iki ülke arasındaki anlaşmalardan sonra Türkiye''nin altın rezervlerinde de artış olmuştu.

Venezuela öyle bir ambargo altında ki 2012''de yıllık 93 milyar dolarlık ihracat geliri 8 yılda 8 milyar dolara kadar düştü. Kesinlikle kıyas yapmıyorum ama bizim dış ticaretimiz bu halde olmasa da Merkez Bankası rezervlerindeki durum, ülkedeki döviz ve altın fiyatları ortada. Enflasyon oranı cabası.

Temeldeki sorun ve çözüm bu olmasa da geçen yıla kadar Arap ülkelerinin ambargosu altındaki Katar, uzun bir süredir Batı''nın hedefindeki Venezuela ve Rusya gibi ülkelerle hiçbir zaman ''dost'' olmadan, sadece "yumurtaları aynı sepete koymamak" adına çeşitlilik yaratmak bizim en önemli alternatif yollarımızdan.

Batı''nın gölgesi olarak değil, coğrafyanın dinamikleri ile bağımsız ve çıkarcı dış politika üreterek Türkiye''yi daha da ileri taşıyabiliriz.

Hani derler ya "Türk''ün aklı sonradan gelir", işte tam da öyle.

Her şeyi acı tecrübelerle deneyimliyoruz. İnşallah ekonomik buhrandan kurtulduğumuz günleri görürüz de bizler de TV karşısında bu politikaların meyvesini yeriz.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları