Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Pakistan'da neler oluyor?

Pakistan, son zamanlarda siyasi kargaşa içerisinde. Parlamento feshedildi, ABD darbesi yakın deniyor. O zaman detaylara ineyim.

Trump döneminde ABD, Pakistan''a yönelik tüm güvenlik yardımlarını dondurmuş, karar Trump tarafından, "ABD yönetimi geçtiğimiz 15 yılda Pakistan''a aptalca 33 milyar dolar yardım yaptı." diyerek savunulmuştu.

İslamabad yönetimi için çok önemli bir gelirdi bu. Çünkü Amerikan ordusunun Afganistan işgaline destek veren Pakistan, Başbakan Imran Han''ın açıklamasına göre, doğrudan veya dolaylı olarak 80 bin Pakistanlının ölümüne neden oldu.

Topraklarında patlayan bombalar ve örgütlerin faaliyetlerinin yarattığı istikrarsızlık ise hâlâ devam ediyor. Daha önce birçok kez yazdım. Pakistan üçlüsünde Pakistan  ile Çin, Hindistan ile yaşadığı sorun nedeniyle yıllardır müttefik. Çin adeta Pakistan''daki çakıl taşını bile satın almış boyutta. Ülkenin başka çaresi kalmadı. Çünkü yine Han''ın dediği gibi "savaşta değil barışta müttefiklik isteniyor", bu nedenle ABD ile anlaşılamıyor.

Sadede geleyim o zaman. ABD''nin dolaylı yaptırımlarla boğduğu Pakistan, Washington''un askeri üs talebini de reddetmeye devam ediyor. Çin''i Hindistan''a karşı dost, ekonomik anlamda da ortak gören Başbakan Han; ABD''nin kendisine darbe planladığını, şu an muhalefetin birleşerek Han''a yönelik güvensizlik oylamasına gitmesine öncülük ettiğini iddia ediyor.

Bunu dile getirerek miting de düzenlemişti. Güvensizlik oylamasında kaybedeceği belli olan Han, oylamadan saatler öncesinde Cumhurbaşkanı''nın da desteğiyle parlamentonun feshedilmesini istedi ve öyle de oldu.

Yani bu, Han için olumsuz bir durum değil. Ukrayna savaşı sonrası Rusya''yı ziyaret eden Han, Rusya ve özellikle Çin ile ilişkilere önem veriyor.

1947''den beri ilk defa 2013''te seçimle hükümetin el değiştirdiği, ya darbe ya da suikastle hükümetlerin değişime uğradığı bir ülke Pakistan. Bu nedenle gidişatı belirleyecek olan merci Pakistan ordusu ve Han''a olan halk desteği.

Çin-ABD rekabeti konusunda ise ABD, ''stratejik ortak'' olarak gördüğü ülkelere düşman gibi davrandığı sürece, daha çok müttefikini kaybedecek, artık bunu anlamalı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları