Özel okul servis ve yemek ücretleri nasıl geri alınır?

Özel okul servis ve yemek ücretleri nasıl geri alınır?
Korona virüsün Türkiye'yi etkisi altına almasının ardından eğitim ve öğretime önce ara verildi ve uzaktan eğitime geçildi. Peki çocuklarına özel okula gönderen yüz binlerce veli ne yapacak? Servis ve yemek ücretlerini geri almak mümkün mü? Özel okul ücretlerine indirim olur mu? İşte yanıtlar...

Korona virüs önlemleri kapsamında Türkiye'de milyonlarca öğrenci evlerinden eğitime devam ediyor. Yaklaşık 45 gündür devam eden uzak eğitim nedeniyle milyonlarca velinin aklında aynı soru var; Özel okul ücretleri iade alınabilecek mi? Servis ve yemek ücretleri geri ödenecek mi? Konu hakkında açıklama yapan uzmanlar, velilerin bu ücretleri talep edeceği görüşünde.

Özel okul, devlet okulu servis ücreti ve okulların yemek ücretleri öğrencilerden peşin olarak alınıyor. Bu ücreti ödeyen veliler, yaklaşık 45 gündür hizmetlerden faydalanamıyor. Özel okullar ve servis işletmeciliği yapan firmalar bu ücretlerin iadesinin olamayacağını söylese de hukukçular ve uzmanlar karşı fikirde.

Okul servisi ücretlerini talep etme hakkınız var

Hukukçular, uzaktan eğitimin sözleşmeye uygunluğu konusunda hukuki itilaflar ortaya çıktığına vurgu yaparak eğitim ücretlerinde indirim, servis ve yemek ücretlerinde ise para iadesinin gündeme gelebileceğini belirtiyor.

Sözleşmelere 'mücbir sebep' düzenlemesi

Özel Eğitim kurumları ile öğrenci velileri arasında akdedilmiş bulunan sözleşmeler nitelikleri gereği tam iki tarafa borç yükleyen ve süreklilik arz eden sözleşmelerden olmakla birlikte Tüketici sözleşmesi kapsamında ele alınmalarının mümkün olduğunu kaydeden Avukat Burak Alcan, özel eğitim kurumlarının faaliyet ve işletmesi dışında meydana gelen ve önceden öngörülmesi mümkün olmayan, karşı konulamaz nitelikteki bu olağanüstü salgın sebebiyle sözleşmelerin mücbir sebep kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Okul öncesi eğitim için para iadesi mümkün mü?

Özel eğitim kurumları ile akdedilmiş bulunan sözleşmelerin okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise olarak ayrı ayrı incelenmesi gerektiğini aktaran Alcan, Okul öncesi eğitim okul öncesi eğitim sürecinin uzaktan eğitim yöntemi ile icra edilmesi öğrencilerin yaşları itibariyle mümkün görülmemektedir. Öğrencilerin genellikle faaliyet yapmak sureti ile yeni bilgiler edindiği ve yapılan etkinliklerde sınıf öğretmenlerinin bire bir öğrenci ile ilgilenmesinin zaruri olduğu bu yaş grubu için TBK madde 136 hükmü gereği ifa imkansızlığının kabulü mümkündür. Eğitim bedelinin tamamının dönem başında ödenmiş olması halinde sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca bedelin iadesi talep edilebilecektir'' dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar