OYAK, Rekabet Kurumu'na başvurdu! 66 yıldır faaliyet gösteren Tamek satılıyor

OYAK, Rekabet Kurumu'na başvurdu! 66 yıldır faaliyet gösteren Tamek satılıyor
OYAK, Tamek'in satın alma anlaşmasının onayı için Rekabet Kurumu’na başvurdu.

Rekabet Kurumu'na başvurdular! Tamek satılıyor

OYAK, Tamek'in satın alma anlaşmasının onayı için Rakebet Kurumu'na başvuruda bulundu.

OYAK'tan yapılan açıklamada, satın alma bedeline ilişkin bir bilgi yer almadı. OYAK, kısa bir süre önce satın aldığı Sagra ile gıda sektörüne giriş yapmıştı.

Reuters'in haberine göre, Tamek ile OYAK'ın gıda sektöründeki hedeflerini bir sonraki aşamaya taşıdıklarını ve yeni kategorilere adım atma fırsatına kavuştuklarını belirten OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, "Son beş yılda Hektaş ile tarım alanında attığımız stratejik adımların ışığında gıda sektöründe de etkinliğimizi arttıracağız. Sagra ve Tamek gibi geçmişi uzun yıllara dayanan, Türk halkının beğenisini kazanmış güçlü markaları küresel olarak da hak ettikleri konuma taşıyacağız" dedi.

Tamek ürünlerinin mevcut pazar paylarını kısa vadede iki ila üç katına, orta vadede ise dört ila beş katına çıkarmayı hedeflediklerini belirten Erdem, "Tamek'in cirosunun yaklaşık %30'u ihracattan geliyor. Biz bu oranı korumayı hedefliyoruz. Ancak ciroyu beş yıl içinde mevcudun 10 katına çıkarmayı hedeflediğimizi düşünürsek ihracattaki büyüme beklentimizi de ifade etmiş oluruz" diye konuştu.

Açıklamaya göre, satın alma işleminin tamamlanmasının ardından Tamek'in meyve suları, sebze ve meyve konsantreleri, salça, hazır yemekler, reçel, marmelat, hazır soslar, haşlanmış ürünler, ketçap, mayonez ve donmuş ürünlerin üretimi, satışı ve pazarlamasına dair tüm varlıkları ve bu işlerle ilgili markaların geri kalanlarına sahip olan Asena Patent Marka Fikri Telif Hakları Danışmanlığı ve Ticareti A.Ş.'nin tüm hisseleri OYAK tarafından devralınacak.

TAMEK'İN TARİHİ

31 Mart 1955 günü Mehmet Sipahioğlu tarafından Bursa, Demirtaş’ta açılmıştır. Tamek, Türk Alman Meyve Ekstreleri Kumpanyası’nın baş harflerinden ismini almıştır.

1950’li yıllarda sanayi gelişimi hızlanmış fakat hazır gıda ürünlerinin üretiminde beklenen performans sergilenememiştir.

Bu dönemlerde modern üretim teknolojileri kullanılamadığından dolayı Almanlar’la teknolojik iş biriliği sağlanmış ve Tamek kurulmuştur.

Bir yılın ardından Alman ortak ayrılmış, böylece Tamek, yüzde 100 Türk menteşeli gıda üreticisi olarak sektördeki yerini almıştır.

1963 yılında Tamek’in ilk fabrikasında ilk kez meyve suyu üretimine başlanmıştır. Tamek Meyve Suları meşhur kahverengi şişelerinde tüketiciye sunulmuştur.

1987 senesinde Bursa, Karacabey Fabrikası faaliyete açıldı ve salça, sebze, konserve, bezelye, reçel, meyve konsantresi ve marmelat üretimlerine başlandı.

1994 yılına geldiklerinde Balıkesir, Kızıksa Fabrikası üretime başladı.

1994 tarihinden bu yana hala salçacık, meyve konsantresi, ketçap ve mayonez ürünleri üretim faaliyetlerine devam etmektedirler.

2000’li yılların başında Tamek’in ilk fabrikası Bursa, Demirtaş tamamen meyve suyu üreten bir fabrika haline geldi.

Manisa, Salihli Fabrikası 2002 yılında açıldı ve salça, haşlanmış ürünler, hazır yemekler, dolmalar, bamya konservesi ve meyve konsantresi üretimi yapmaktadır.

Tamek, ülkemizde bir ilke imza atarak A-C-E vitaminli Tamek Plus Meyveli İçeceği yanında lansmanıyla beraber yeni altı meyve suyu çeşidini piyasaya sürdü. 

 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar