Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ferit Erden BORAY

Ferit Erden BORAY

Tarihe Tek Gözlükle Bakılmaz

Osmanlı Ordusunda 20 yıl hizmetten sonra mareşallık

Reisicumhur Mustafa Kemal''in "Yarının Türkiye''sini gençlere emanet edeceğiz" dediğini açık biçimde hatırlarız. İşte bu Atatürk dönemi gençlerinden olan, yakından tanıdığım aydınlardan Attila İlhan milletimiz için diyordu ki:

"… Milletimizi en mutlu millet yapalım diyenler ve başka milletlerden örnekleme yapanlar ise hiçbir dönemde başarı kazanmış değillerdir. Temelin aslını başkaca örneklerde değil daha çok kendi içimizde o dönemin düşüncesiyle anlamak gerekir…"

Örneğin o günlerin önde gelen aydın düşünürlerinden, millet kavramının temel basamaklarını kuran Ziya Gökalp''in  o dönem için düşüncesi şuydu:

"Düşünce ve söylemek kolay, fakat insan olarak yaşamak, başarı ile sonuçlandırmak çok zordur… Düşünceye gem vurmak, zihne gem vurmak demek bu ise rüzgarı zaptetmektir, zordur…"

Bilinen tarihlerimizde şeriatle yönetilen hanedanlık yıllarında halkın yüzde 85''i cahil iken, onlara ümmet deniliyordu. Ziya Gökalp diyordu ki: "… Bazılarına göre Din siyaset için hakikatte ise din insanların yalnız kendileri içindir. Dine gerçekten kıymet verenler, dinin o itikatlerine ve ibadete değer verenlerdir…" Gerçekte budur.

Rahmetli Prof. Dr. Tarık Zafer Tunaya derdi ki: "… Türk tarihi, henüz geçmişteki kökleri, tarihsel oluşumu ve ideolojisi bakımından yeterince incelenmiş ve öğretilmiş değildir."

MUSTAFA KEMAL''İN ALDIĞI KIDEMLER-RÜTBELER

Osmanlı-Türk Devletinin Selçuklulardan beri devam eden ordu düzeni Osmanlı''da da aynen devam ettirilmiştir. Ancak 18. Yüzyıldan itibaren devlet olarak kendi güçlerini geliştirip ilim ve teknikleriyle geliştiren ilk Avusturya devletiydi. Bunu takip eden yıllarda Fransa ve İngiltere''de görmekteyiz. Aynı gelişim, Osmanlı Devletinde ise, alışılmış Yeniçeri ordusu yanlışını tamamen değiştirip Sultan III. Selim Hanla birlikte Selimiye kışlası kurularak modernleşmeye başlanmıştı.

Tanzimatla birlikte Avrupa modeli modern ordu yönetimi için subayların yetiştirilmesi gereği düşünülerek 1852''den itibaren Mekteb-i Harbiye ve Kuleli Askeri Lisesi gibi askeri okullar açılmıştır. II. Abdülhamid''in önerisiyle 8 şehirde daha askeri okul  açılmıştır.

*

Başbakanlık Osmanlı Arşiv Dairesi''nin ilk yayını olan Atatürk İle İlgili Arşiv Belgeleri (1911-1921 tarihleri arasına ait 106 Belge) kitabı Başbakan Bülent Ulusu tarafından 1982 tarihinde yayınlanmıştır.

Selanikli Ali Rıza oğlu Mustafa Kemal ilk kez Selanik askeri rüştiyesi (ortaokulu) sonra Manastır''daki Askeri idadiyi bitirip 1899''da İstabul''da Kara Harp okulu öğrencisi oldu. 

1- 1899''da Kara Harp okulunı bitirip Nişantaşı''ndaki Erkan-ı Harbiye (Kurmay okuluna) girdi. Mülazim (teğmen) olarak üç yıl eğitim görüp toplam 12 mezun arkadaşıyla Kurmay Üsteğmen oldu.

2- Önce Şam''a tayin edildi, sonra 1907''de Selanik''teki 2. Ordu kurmay başkanlığında kıdemli üsteğmen olarak görev aldı.  1909''da 2. Ordu Komutanı Mahmut Şevket Paşanın kurmay subayı olarak İstanbul''daki isyanların durdurulmasında resmen görevlendirildi.

3- 1911 yılına girilirken, Kurmay binbaşı olunca Trablusgarp''ta başlayan İtalyanların savaşına bizzat katılmıştı. Bir yıl bu savaşta hizmet verdi.  1913''te Yarbay oldu.

4- 1913''te Sofya askeri ateşesi olunca bir yıl içinde kendisine 1 yıl kıdem verildi (Kurmay subaylar bugün bile yurtdışına askeri ateşe göreviyle gittiklerinde bir yıl kıdem alır).

5- 1914 yılı sonbaharına girilirken Osmanlılar, Almanya ile birlikte Dünya savaşına girdi. 1914 Kasım başında Sofya ateşesi Yarbay Mustafa Kemal gelen ordu emriyle, Tekirdağ''a 5. Orduya çağırılmıştı.

Emrine girdiği3. Kolordu Komutanı Esat Paşa''nın talimatıyla olası Çanakkale''deki kara savaşları için düzenli bir harp savaş tümeni kurulması için 19. Tümen Komutanı yapıldı.

6- 24-27 Nisan 1915 günlerinde İngilizlerin ordu kuvvetleriyle Gelibolu''ya yaptıkları kara harekatı başlatılmıştı. Arıburnu bölgesinde Mustafa Kemal''in kuvvetleri düşman birliklerini şaşırtıcı şekilde mağlup edip geri çekilmelerini başlattı.

Ay sonunda Esat Paşa''nın savaş raporu açıklandı: "… Selanikli Yarbay Mustafa Kemal''e başarısından dolayı 2 yıl harp kıdemi verilip rütbesi Mirlivalığa terfi etmiştir."

9- Çanakkale savaşları süresi içinde bölgede düşman kuvvetlerinin artışı yaşanırken, Haziran ayı içinde 40 günlük ateşkes yaşanırken, hastalıklar her iki tarafa büyük kayıplar verdi. Albay Mustafa Kemal daha sonra Anafartalar komutanı  yapılmış ve neticede 8-12 Ağustos''ta Türk ordusu kesin şekilde galip gelerek zafer kazanmıştır.

Esat Paşa''nın hazırladığı savaş raporunda aynen şöyle der:

"Anafartalar Harp Komutanı Miralay Mustafa Kemal Paşaya üç yıl harp kıdemi verilmesine ve ek olarak kendisinin rütbece Miralay yapılmasına karar verilmiştir. (Karşılığı Tuğgeneral demektir.)

10- Savaş bitince kendisi Ekim ayından itibaren Akdeniz''deki 17 Kolordu komutanı yapılır. Ancak İstanbul Genelkurmay başkanlığınca bahsi geçen kolordu acilen doğuya Elazığ bölgesine sevki emredilir. 1917 baharında Irak''taki 7. Ordu komutanlığına tayin edilir.

11- 1917 baharında Irak''taki Yıldırım orduları komutanı Alman general Falkenhain uzaklaşınca bu defa Mustafa Kemal Yıldırım orduları komutanı yapılır. Aynı yıl içinde 1. Ferik (Tümgeneral) olan Mustafa Kemal Paşa, temmuz ayı içinde Şehzade Vahidettin''in  yaveri yapılarak Almanya''ya ziyarette bulunur.

12- I. Dünya Harbi bitmek üzereyken Sultan Reşat vefat ettiği için yerine şehzade Vahidettin padişah yapılmıştı. 30 Ekim 1918''de Osmanlı''da yenik sayılarak savaşı durduran Mondros Ateşkes Antlaşması oldu.

Mareşallik meselesi

Milli mücadele döneminde Mustafa Kemal meclisi kararıyla Sakarya Savaşı için Başkomutan yapıldı. Zafer kazanılınca bu kez 3 yıl harp kıdemi aldığından Mareşal Fevzi Çakmak''ın resmi teklifiyle Mareşalliğe terfi etti. Dumlupınar Savaşında ikinci kez başkomutan olan Mareşal Mustafa Kemal Paşanın olduğu resmi belgeyle kabul edilmiştir.

Ona karşı çıkanlara verilecek resmi cevapların bu olması gerekir, gerisi sadece palavralardır. Atatürkçü geçinenlerin bilgilerine sunulur.

 

 

 

 

 

 

               

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları