Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Oscarlar'ın kaderini değiştiren 'Hashtag'

2016 yılında büyük oyuncu adaylıkların tümünün beyazlara verilmesi ile başlayan #OscarsSoWhite protesto hareketi küresel boyutta ilgi görmüştü. Aradan geçen beş yıl sonra, bu yılki Oscarlar'da 20 oyunculuk adaylığından dokuzu renkli oyunculara gitti. Peki Oscar gerçekten ırkçılık problemi ile yüzleşti mi?

2016 Oscar adaylıkları açıklandığında ve üst üste ikinci kez 20 oyunculuk adaylığının tamamı beyaz oyunculara verildiğinde, tepkiler artık Akademi'nin görmezden gelemeyeceği boyuta ulaşmıştı. Akademi kriz moduna girdi, bir acil durum toplantısı düzenledi ve 2020 yılına kadar üyeleri arasındaki kadın ve beyaz olmayan kişi sayısını ikiye katlayacağını açıkladı

Oscarlar'daki ırkçılık yeni bir şey değil. Hattie McDaniel, 1939'da Oscar kazanan ilk siyahi oyuncu olduğunda, ödül törenini salonun arkasındaki ayrı bir masada izlemişti. Irkçılık sadece siyah topluluğun ötesine de uzanıyor: Miyoshi Umeki, herhangi bir dalda oyunculuk Oscar'ını kazanan tek Asyalı olmaya devam ediyor. Şimdiye dek sadece beş Latin kadın en iyi kadın oyuncu için aday gösterildi.

Rami Malek, herhangi bir dalda oyunculuk Oscar'ını kazanan Arap kökenli tek kişi. Dahası, bugüne kadar sadece bir kadın en iyi yönetmen ödülünü kazandı. En iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan ve beyaz olmayan yine tek bir oyuncu var. Bu yılki ödül adayları bile gecikmiş bir dizi ilke tanık oluyor: Steven Yeun ve Riz Ahmed, en iyi erkek oyuncu için aday gösterilen ilk Asyalı-Amerikalı ve Müslüman oldu.

Peki, Akademi'nin 2016'daki sözünden bu yana gerçekten neler değişti? Akademi, 2020'de 2016 yılında belirlenen hedefleri aştıklarını, kadın üye sayısını 1446'dan 3179'a ve beyaz olmayan üye sayısını 554'ten 1787'ye çıkarıldığını duyurdu.

Geçtiğimiz beş yıl, bu anlamda Oscar tarihinin en olumlu dönemi olarak dikkat çekiyor. 2017'de Moonlight'ın tarihi en iyi film zaferine şahit olduk. Siyah bir aşk hikayesi, çok daha büyük bütçeli - ve daha beyaz - La La Land'i geçmeyi başardı. Geçen yıl ise aynı kategoride Parasite, İngilizce olmayan ilk ödül sahibi film oldu.

2019'da Spike Lee, gecikmiş Akademi ödülünü BlacKkKlansman ile en iyi uyarlanmış senaryo ödülüyle aldı. Geçen yıl ise aynı ödülü Taika Waititi alarak Oscar kazanan ilk yerli olma gururunu yaşadı. Siyah oyuncu Mahershala Ali, üç yılda iki yardımcı oyuncu Oscar'ı kazandı.

Salgın nedeniyle iki ay ertelenen 2021 töreninde ise renkli oyunculara yirmi oyunculuk adaylığından dokuzu veriliyor. Chloé Zhao, yönetmenliğe aday gösterilen ilk siyah kadın oldu. Bu yılın en iyi yönetmen adaylarından yalnızca biri beyaz bir Amerikalı.

Akademi, 2025 yılından itibaren ancak kadınları, ırksal ve etnik grupları ve engellileri temsil etme kriterlerinden en az ikisine uyan filmleri değerlendireceğini açıkladı. Bu adımlar ne kadar yavaş yavaş atılmış olsa da Oscarlar'ın geleceği her zamankinden daha parlak görünüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları