Orban Hükümeti'nden muhalefete ittifak engeli

Orban Hükümeti'nden muhalefete ittifak engeli
Macaristan'da Orban Hükümeti, muhalefet partilerinin seçimlerde iktidar partisine karşı birlik oluşturmasını zorlaştıracak bir seçim yasası değişikliği üzerinde çalışmaya başladı.

Orban'dan "ittifak" engeli

İktidardaki Fidesz Partisi ve lideri Başbakan Viktor Orban tarafından 2012 yılında yapılan bir revizyonun ardından, Macaristan'ın iki oylu seçim sistemi, partilere ülkenin 106 tek üyeli oy kullanma bölgesinde bireysel adaylar çıkarmasını ve seçmenlere ulusal bir parti listesi sunma imkanı sağladı.

Şu anda seçim yasası, partilerin bunu yapabilmesi için en az dokuz idari bölge ve başkent Budapeşte'de bulunan 27 seçim bölgesinde aday göstermesini zorunlu kılıyor. Meclis komitesinde 4'e karşı 8 oyla kabul edilen öneri bu asgari şartı önemli ölçüde artıracak.

Orban hükümeti bu değişikliğin sebebinin sahte partilerin seçim kampanyaları için aldıkları devlet fonunu kötüye kullanmasını önlemek olduğunu savunuyor.

İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİ ZORLAŞIR

Yasanın geçmesi durumunda muhalefet partilerinin Fidesz'e karşı tek bir ulusal liste oluşturması gerekecek. Burada çıkacak olası anlaşmazlıklar ise bu listenin oluşturulamamasını ve Orban hükümetinin devrilmesinin daha da zorlaşması anlamına geliyor.
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar