Önümüzdeki 10 yıl içinde insanlığı bekleyen 10 büyük felaket

Önümüzdeki 10 yıl içinde insanlığı bekleyen 10 büyük felaket
Dünya Ekonomi Forumu, 2022 yılının Küresel Riskler Raporu'nu yayımladı ve önümüzdeki 10 yıl içinde bizi bekleyen riskler listesine yer verdi.

Uluslararası bir vakıf olan Dünya Ekonomi Forumu, Küresel Riskler Raporu’nun bu yılki çalışmasını yayımladı.

Neredeyse her türlü alandan toplamda 1.183 uzmanın katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçları, önümüzdeki 10 yıl içinde görülmesi beklenen en ciddi 10 riski açıkladı.

Ankette verilen cevaplara göre önümüzdeki 10 yıl içinde karşılaşacağımız en büyük risk, iklim krizine karşı alınan aksiyonların başarısız olması.

Dünya ülkeleri, ancak 2021 yılında bir araya gelerek ‘yeşillenmek’ üzere on yılları kapsayan taahhütlere imza atmışlardı.

Fakat pek çok uzman, dünya çapında acilen harekete geçilmemesi durumunda halihazırla uçurumun kıyısında olan bu krizin tutulamayacağı görüşünde.

Ülkelerin bugüne kadar ekonomik çıkarlar uğruna aksiyon almaktan uzak durduğunu düşünürsek, aksiyonların başarısızlığının gerçekten yaşanabileceğini söyleyebiliriz.

Listenin ikinci ve üçüncü sırasında da aslında iklim krizinin bir sonucu olacak iki büyük risk bulunuyor: Aşırı hava koşulları ve biyoçeşitliliğin yok olması.

Türkiye’de yaşanması güç olarak nitelendirilen bazı hava olaylarının artık senelik bir şekilde yaşanmaya başlaması bunun en gözle görülür örneklerinden.

Öte yandan 2019 yılında yayımlanan veriler bile son 50 yılda karasal türlerde %38, deniz türlerinde %36’lık kayıp yaşandığını gösteriyor. İklim krizine karşı acilen harekete geçilmezse, önümüzdeki 10 yıl fazlasıyla korkunç geçecek.

 

1- İklim krizine karşı alınan aksiyonun başarısız olması.

2- Aşırı hava koşulları

3- Biyoçeşitliliğin kaybı

4- Sosyal uyum erozyonu (Sivil toplumun çöküşü)

5- Geçim krizleri

6- Bulaşıcı hastalıklar

7- İnsan kaynaklı çevre hasarı

8- Doğal kaynak krizleri

9- Borç krizleri

10- Jeoekonomik çatışma

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar