Myanmar'da darbeye karşı dövmeli protesto

Myanmar'da darbeye karşı dövmeli protesto
Myanmar'da darbe sonrası başlayan protestolarda çok sayıda kişi hayatını kaybederken, protrstolar da farklı şekillerde yapılmaya devam ediliyor. Darbe karşıtları vücutlarına dövmeler yaptırıyor.

Darbeye karşı dövmeli protesto

Myanmar'da ordunun yönetime el koyması sonrası başlayan darbe karşıtı protestolar devam ediyor. Myanmar'daki protestocular her gün askerin ve güvenlik güçlerinin sert müdahalesiyle karşı karşıya kalıyor. Öte yandan darbeyle birlikte tutuklanan siyasi liderlerin ise yargılama süreci devam ediyor.

DARBEYE DÖVMELİ PROTESTO

Sputnik'te yer alan habere göre, protestolar sırasında çok sayıda simge ve slogan kullanan eylemcilerin, son olarak vücutlarına yaptırdıkları dövmelerle askeri yönetimi protesto etmeye başladıkları görüldü.

Darbe karşıtı dövmeler yaptıran çok sayıda gösterici, vücutlarına darbe karşıtı simgelerle birlikte 'Korkudan özgürlük' veya 'Bahar devrimi' ifadelerini yazdırıyor.

Bunun yanında, ülkenin devrik lideri Aung San Suu Çi'nin yüzü de tercih edilen dövmeler arasında. 

Dövme yaptıran eylemcilerden biri, Reuters'a yaptığı açıklamada "Şubat ayındaki haberleri duyunca geleceğimi kaybetmiş gibi hissettim. Çok acı çektim ve bu acıyı asla unutmak istemiyorum" ifadelerini kullandı ve yaptırdığı dövmeyle birlikte 'sistemden ne kadar bıktıklarını' yeni nesillere göstermek istediğini kaydetti.

NE OLMUŞTU?

Myanmar ordusu, kendisine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atmasının ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Türkiye, darbeyi kınamıştı. Batı ülkelerinden de darbeye yönelik çeşitli tepkiler ve eleştiriler gelmişti.

Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde yaklaşık 70 gösterici hayatını kaybetti, 1500'ün üzerinde kişi ise tutuklu bulunuyor.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken, gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar