Gece müzik yasağının 01.00'e çekilmesi müzisyenleri tatmin etmedi

Gece müzik yasağının 01.00'e çekilmesi müzisyenleri tatmin etmedi
Covid-19 pandemisi nedeniyle açıklanan gece müzik yasağı, pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Kimileri bu kararı toplum hayatına müdahale olarak görürken, hükümet ise söz konusu yasağın salgın nedeniyle getirildiğini savundu. Son olarak yeniden bir düzenlemeye giden hükümet, gece 12 olan müzik yasağını 1 saat daha erteledi. Konu hakkında görüşlerini açıklayan pek çok müzisyen, hükümet tarafından atılan bu adımın yetersiz olduğunu savunurken, getirilen müzik yasağının kaldırılmasını bekliyor.

MÜZİK YASAĞININ GECE 01.00'E ÇEKİLMESİNE MÜZİSYENLERDEN AÇIKLAMA!

Türkiye''de artan vaka sayıları nedeniyle getirilen gece müzik yasağı, azalan vaka sayısına rağmen yürürlükte kalmaya devam ediyor. Pek çok sanatçının tepki gösterdiği karar müzik sektörünü derinden etkiledi. Geçtiğimiz günlerde yeni bir düzenleme yapan İçişleri Bakanlığı''nın müzik yasağını 1 saat ertelemesi tepkilerin dinmesine yeterli olmadı.

Duvar''dan Mahmut Çınar''ın haberine göre, aradan geçen bir yıla yakın zamanda müzik emekçileri, sivil toplum örgütleri, müzik meslek birlikleri ve işletmeciler müzik kısıtlamasının sektöre darbe vurduğunu çeşitli mecralarda defalarca dile getirse de bu konudaki düzenleme haberi bu akşam saatlerinde geldi. Buna göre İçişleri Bakanlığı, yayınladığı genelge ile pandemi sürecinde saat 24:00’te sona erecek şekilde belirlenen müzik yayın iznini, saat 01.00’e kadar uzattı.

Alınan yeni karar sonrası neler düşündüğü sorulan müzisyenler, yeni düzenlemeyi şu şekilde değerlendirdi:

ALİ YOKUŞ: 

Uzun yıllardır canlı müzik sektöründe çalışan, aynı zamanda İcracı Sanatçılar ve Müzisyenler Meslek Birliği MYK Üyesi ve Marmaris Müzik Emekçileri Dayanışma Derneği Başkanı olan Ali Yokuş, müzik kısıtlamasının bir saat ileriye atılmasının önemli olmadığını belirtti. Yokuş, "Bir müzisyen olarak artık görmezden gelinmediğimizi, çalışma koşullarımızın; en azından şimdilik çalışma saatlerimizin iktidar tarafından garantiye alındığını görüp sevinecek kadar saf olmayı dilerdim. Fakat bu açıktan yaşam tarzına müdahale, kendi gibi olmayandan intikam alma amaçlarını bir arada barındıran sistematik bir saldırı. Pandemi öncesi koşullara geri dönülmediği sürece kimse boşuna sevinmesin. Gürültüyü bahane ederek sanatı, eğlenceyi, insanların stresle başa çıkmak için en çok tercih ettiği sektörü dizginlemek kabul edilebilir değildir" dedi. 

RECEP ERGÜL: MÜZİSYENLER ÇOK ZOR İKİ YIL GEÇİRDİ

Halk müziği sanatçısı ve Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ergül de müzik ve eğlence sektöründe saat sınırlamasının kaldırılması gerektiğini belirtti. "Gece hayatı yaz aylarında 11-12 gibi başlar, kış aylarında saat 9.30-10 gibi başlar. O yüzden saat 1''e kadar uzatılması bir nebze bir rahatlama sağlar ancak bizim talebimiz kesinlikle bu değil. Bizim talebimiz eskiden olduğu gibi eğlencenin ve eğlence müziğinin doğal mecrasında sabaha kadar devam etmesi" diyen Ergül, "İnsanların yaşamlarına böyle sınırlamalar getirilmesini doğru bulmuyoruz" diye devam etti. Yöneticilerin müzik sektörüne önyargılı yaklaştığını belirten Ergül, "Burada müzisyenlerin önemli bir kısmı çok zor iki yıl geçirdi. Bu iki yıl içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı kendilerine toplamda 8 bin lira gibi bir destek sundu. Bu oran Avrupa ülkelerinde neredeyse 20, 30, 40 katı civarında. Şimdi bizim devletten tek talebimiz müzisyenlerin ve gece mekânlarının sorunlarını bilmelerine rağmen böyle bir çözümden uzak yaklaşım göstermemeleri. Çünkü bu sosyal sorunlara, toplumsal birtakım sorunlara yol açar. Pandemi döneminde çok sayıda müzisyen arkadaşımız hayatına kıydı, pek çoğunun ailesi dağıldı, yuvası dağıldı. Kültür ve sanat şu anda ülkemizde maalesef yerlerde sürükleniyor. Buna daha fazla seyirci kalamayız. Biz MESAM olarak bu konunun bir an önce, artık bir sonraki toplantıda mı olur, ivedilikle mi toplanılır bu konuyla ilgili, tekrar görüşülmesini, bu kararın tekrar revize edilmesini bekliyoruz" diyor.

FERYAL ÖNEY: NE OLUR YANİ SABAHA KADAR ÇALINSA

Kardeş Türküler grubundan müzisyen Feryal Öney, gece müzik yasağının özellikle sektörde yeni olan müzisyenler ve gruplar açısından büyük bir sorun olduğunu hatırlattı. Öney bu durumu şöyle değerlendirdi: "Bu müzik yasağının etkilerini belki herkes aynı şekilde hissetmiyor. Ben yakın zamanda bir organizatör arkadaşımla konuştum, ona sordum, bu yasaktan en çok etkilenenler kimler, diye. Biz Kardeş Türküler olarak örneğin 9-12 arası sahne alırız, biter. Ama etkilenen müzisyenler var elbet. Arkadaşım dedi ki, profesyonel gruplardan sonra sahne alan küçük amatör gruplar vardır; asıl grup 12''ye kadar çalıyorsa onlar daha sonra sahne alır, mesela sabah 4''e kadar sürer bu. Bu şekilde ekmek kazanırlar, böyle böyle isimleri duyulur. Bu yasakla beraber bu grupların sanat hayatı bitti. 01.00''e çekilmesi bir şeyi değiştirmeyecek. Ön grup 9-11 çalsa, sonraki gruplar 11-1 arası çalsa bile bu çok zor. Ne olur yani sabaha kadar çalınsa."

TUNA KİREMİTÇİ: YİNE DE MEMNUN OLDUM

Müzisyen ve yazar Tuna Kiremitçi, 1 saatlik düzenlemeyi Eskişehir''de getirilen etkinlik yasakları ile birlikte anarak şöyle dedi: "Şahsen kimseyi rahatsız etmeyecekse müziğin ve dansın 24 saat durmamasını isterim. Yine de bu bir saatlik kazanımdan memnun olabilirdim. Eğer Eskişehir Valisi şehrin geleneklerinden biri olan müzik festivalini hiçbir makul sebep göstermeden yasaklamasaydı. Kafa yine o Kafkaesk ve de grotesk kafa. Sonuçta bu bir saatlik uzatmanın müzik emekçilerinin gelirine katkısı olacağını düşünerek kendimi teselli ediyorum."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar