Mustafa Balbay: ‘Feda’ bize, ‘kârlık’ yabancılara!

Mustafa Balbay: ‘Feda’ bize, ‘kârlık’ yabancılara!
Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, Kaz Dağları'ndaki katliama değinerek, "İhale şartla­rına uygun şirket aranmıyor, ihale veri­lecek şirkete uygun şartname hazırlanı­yor, yasa da ona uyduruluyor" sözlerini kullandı.

Mustafa Balbay, Kaz Dağları’nda binlerce ağacın kıyı­mını eleştiren yazı kaleme aldı. İktidara seslenen yazar Balbay, "Kalkınmanın karşılı­ğı talan olmamalı. Kaldı ki, altın made­ni örneğinde olduğu gibi bize taş taşı­mak, yabancılara altını götürmek dü­şüyor" dedi. 

Mustafa Balbay'ın yazısından ilgili kısım şöyle:

"Burhaniye’de bu yıl başlatılan kitap fuarı güzel bir okur, yazar, bilinç­li insanlar buluşmasına sahne ol­du. Kaz Dağları’nın eteklerinde oksijen denizine tırmanmak ayrı bir zenginlikti. Ülkemizin doğal güzellikleri, yaşadıkça çoğalan bir hazine. 
Bir partinin iktidara gelince ilk yaptığı işi onun karakterini de yansıtır. AKP’nin ilk işi Kamu İhale Yasası’nda (KİY) deği­şiklik oldu. Bu yasada özellikle ihale ko­şullarıyla ilgili bağlayıcı hükümler deği­şe değişe yalama oldu. 17 yıl boyunca en çok bu yasa değişti. Zira ihale şartla­rına uygun şirket aranmıyor, ihale veri­lecek şirkete uygun şartname hazırlanı­yor, yasa da ona uyduruluyor. 

Ülkenin doğal zenginliklerini siyanür­leyen maden arayıcıları da büyük ölçü­de bu şekilde belirlendi. 
Kaz Dağları’nda binlerce ağacın kıyı­mıyla başlayan yeni talan sürecine kar­şı büyük bir duyarlılık oluştu. Sadece yörenin insanları değil, bu kıyımın acısı­nı kalbinde hisseden binlerce insan Kaz Dağları’nda... Dün de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le birlikte büyük bir İzmir çıkarması vardı. 

Kaz Dağları’nda maden saldırısı, Sal­da Gölü’nde imar saldırısı, Aydın’da je­otermal zehirlenme... 
İktidarın doğanın yasalarını hiçe sa­yan bu gidişine karşı daha örgütlü, da­ha hedefe dönük, yöre halkını ve tüm Türkiye’yi daha ikna edici bir planlama yapmak gerekiyor. Kalkınmanın karşılı­ğı talan olmamalı. Kaldı ki, altın made­ni örneğinde olduğu gibi bize taş taşı­mak, yabancılara altını götürmek dü­şüyor! 

“Fedakârlık” eşitçe paylaşılıyor. İşte; “feda” kısmı bize “kârlık” kısmı yabancı şirketlere ve yerli iktidar ortaklarına..."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar