Muşmula çekirdeğinin faydası neler?

Muşmula çekirdeğinin faydası neler?
Yüksek miktarda vitamin ve minerale sahip olan muşmula, düşük kaloriye sahip. Sindirimi kolaylaştırır. Peki muşmula ve çekirdeğinin nın faydaları neler?

Olgun hali ile satılan muşmula yumuşadığında tüketilmeye müsait bir meyve olur. Geleneksel tıp literatüründe oldukça fazla kullanılan muşmula içeriğinde B vitamin kompleksini barındırır. Uzmanlar günlük tüketilmesini tavsiye ettikleri bu besin karaciğer ve akciğeri temizleme de etkilidir. İçeriğinde sıvı oranı bakımından yüksek olan muşmula su dengesini de sağlar. Ayrıca böbrek üstü bezlerinin çalışmasını destekler. Alternatif tıpta kabızlık için püresi yapılır tüketilir. Yapraklarıyla beraber kaynatılıp elde edilen çayı ise boğaz enfeksiyonları için oldukça ideal bir içecektir. Kalsiyum oranı yüksek olan muşmula kas ve kemik yapısını güçlendirir.


MUŞMULA ÇEKİRDEĞİNİN FAYDASI VAR MIDIR?

Meyvesi kadar çekirdeği de faydalı olan muşmula, sindirim sistemini düzenleyerek idrarı artırır. Bu özelliği sayesinde mesane ve böbreklerdeki taşı dökmeye yardımcı oldur. Çekirdekler kaynatılıp suyu tüketilir. Bu su aynı zamanda vücuttaki ödemi de kolayca atar. Zayıflamak isteyenler için idealdir. Ancak çok güçlü olduğundan tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışılmasında fayda var.

MUŞMULA ÇAYI NASIL YAPILIR?

Bir litre suyu orta boydaki bir kase dolusu muşmulayı iyice yıkayıp iki yemek kaşığı bal ekleyerek koyun. İyice karıştırıp kaynatın. Ocak ateşi gürken 15 dakika kaynatın. Sonra kısıp yarım saatte öyle kaynattıktan sonra ocaktan alıp süzün. Kilo vermek isteyenler günde iki bardak ancak normal bir insanın bir bardak tüketmesi gerekir.

MUŞMULANIN FAYDALARI NELERDİR?

Melovin maddesi bakımından zengin olan muşmula sinir sistemindeki hasara uğramış hücrelerin sayısını azaltarak daha sağlıklı işlemesini destekler. Özellikle kabuğu kaynatılıp içildiğinde stres ve depresyon gibi rahatsızlıklara fayda sağlar.

Sıvı oranı yüksek olduğundan kışın su içmeyi ihmal eden kişiler için kişiler için ideal bir meyvedir. Böbreklerin fonksiyonlarını artırır. Bağırsak florasını dengeler.

Çeşitli nedenlerden dolayı böbrek ve safrada oluşan kum, taş gibi rahatsızlıkları dökmeye yardımcı olur.

Bunun yanı sıra bağırsak iltihaplanmasını gidererek ishal ve dizanteri gibi ciddi sağlık sorunlarını önler.

Yüksek oranda kalsiyum içerdiğinden kas ve kemik gelişimine katkı sağlar. Uzmanlar bu yüzden çocukların düzenli tüketmesini tavsiye eder. Darbe almış kemik yapısınında kolayca iyileşmesini sağlar.

Sinir sistemine iyi geldiğini söylediğimiz muşmula kan dolaşımını da destekler. Düzenli kan dolaşımı beyne giden oksijen oranını artırır. Böylece kişi gün içerisinde daha dinç olur. Ayrıca kan yapıcı maddeler salgılayarak anemi rahatsızlığına zemin hazırlayan durumları önüne geçer.

Yumurtalık ve rahim duvarı sağlam olmayan kadınlara da fayda sağlar. Hamile kalma oranını yükseltir.

Lif oranı yüksek olan bu meyve tokluk hissi sayesinde fazla yemek yeme ihtiyacını gidermenin yanı sıra metabolizmayı da olumlu etkilediğinden zayıflamaya yardımcı olur.

Sıvı oranı yüksek olan meyve sadece vücudun su ihtiyacını karşılamaz aynı zamanda vücutta dolaşan serbest radikallerin idrar yolu ile atılmasını destekler.

MUŞMULANIN ZARARI VAR MIDIR?

Nadiren de olsa bazı insanlarda alerjiye neden olur. Cildin kızarmasına neden olan muşmula tüketilmeden önce dikkat edilmesi gerekir. Gün içinde tüketilme dozu aşılmamalıdır. Ayrıca fazla tüketildiğinde gaz sıkışmasına neden olur. Uzmanlar her besinde olduğu gibi muşmulada dozunda tüketilmesini tavsiye eder. Aynı zamanda kronik hastalıklardan dolayı ilaç kullananlarında dikkatli tüketmesi gerekir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar