Murat Yetkin: Erdoğan ve Putin 5 saat bunu mu konuştu?

Murat Yetkin: Erdoğan ve Putin 5 saat bunu mu konuştu?
Gazeteci Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmesi hakkında dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, önceki gün Rusya'da bir araya geldi. 

İdlib hakkındaki görüşmeden, ateşkes kararı çıktı. Kritik görüşmeyi köşesine taşıyan Gazeteci Murat Yetkin, "5 saat 40 dakika yüz yüze, ya da “kısıtlı formatta” konuşmak sadece Türk ve Rus liderleri için değil, başka bütün liderler için de uzun bir süre" dedi. 

Gazeteci Murat Yetkin'in, "Erdoğan’la Putin 5 saat bunu mu konuştular?" başlıklı yazısının ilgili kısmı şu şekilde: 

Belki “Bir fotoğraf bin kelimeye bedeldir” demek basmakalıp gelebilir size ama çoğunlukla doğrudur. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 5 Mart’ta Kremlin Sarayı’nda Rus ev sahibi Vladimir Putin’le yaptığı 5 saat 40 dakika süren görüşmeden çıkarken çekilen bu fotoğraf sizde olumlu ve iyi çağrışımlar vaat eden bir izlenim bırakıyor mu?

erdogan.jpg

Gece saatlerinde bir şekilde Beştepe’nin gayrı-resmî görüşü olarak 6 Mart’ta hükümet çizgisindeki gazete ve televizyonlarda hep bir ağızdan maruz kalacağınız “bilgi notunu” görme imkânım oldu. Daha ilk maddede, gelinen nokta “yeni bir başarı” olarak anılıyordu. Şehitlerden, kayıplardan tek satır bahis yok ama Rusya’nın “çok boyutlu ilişkilerimizi rejimin hırs ve kaprislerine kurban etmemek için anlaşma yoluna gittiği” değerlendirmesi var. Erdoğan’ın, Putin’le görüşmek için İstanbul toplantısını yapmayıp Moskova’ya giderek Rusya’yı bizle anlaşmaya mecbur ettiği, bunun da “lider diplomasisi” sayesinde olduğu izlenimi verilmek isteniyor.

ANLAŞMA VAR MI? ORTAK AÇIKLAMA MI? 

Oysa yüzeydeki yaldızı biraz kazıyınca görünenler biraz farklı.

Öncelikle şunu söyleyelim: Umarız çatışmalar gerçekten durur, İdlib’ten daha fazla şehit haberi gelmez. Bu belki şu anda en önemlisi.

Diğer yandan, 5 saat 40 dakika yüz yüze, ya da “kısıtlı formatta” konuşmak sadece Türk ve Rus liderleri için değil, başka bütün liderler için de uzun bir süre. Böylesi bir krizin ortasında, üst düzey Türk ve Rus diplomatların, şehit haberleri ve operasyonlara rağmen ara vermediği haftalar süren görüşmeler de göz önüne alınırsa, gerçekten uzun bir süre.
Bu sürenin sonunda, bir de Dışişleri ve Savunma bakanlarının da katılımıyla “heyetlerarası” görüşme yapıldığı biliniyor, çok daha kısa. Ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov üç maddelik bir ortak açıklama okudu... 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar