Muhittin Böcek'ten Manavgat yangınıyla ilgili şok açıklama: Sabotaj şüphesi

Muhittin Böcek'ten Manavgat yangınıyla ilgili şok açıklama: Sabotaj şüphesi
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, 4 ayrı noktada orman yangını çıktı. Havadan ve karadan müdahalenin sürdüğü yangın bölgesinde alevler, yerleşim yerleri ve tarım alanlarına da sıçradı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'ten dikkat çeken bir açıklama geldi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de orman yangınına müdahaleyi yerinde yönetmek üzere bölgeye hareket etti. Yangınla ilgili konuşan Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, "Görülmemiş bir yangın yaşıyoruz. Şu anda can kaybı yok ama elimizde net bilgi yok. Mahsur kalanlar olduğuna dair köylerden gelen bilgiler var. Yaralı olma ihtimali var." dedi.

Yeniköy Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda, saat 12.00 sıralarında çıkan orman yangını rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Bölgede çok sayıda kişiye ait zeytinlik, defne ve badem bahçelerinin yanı sıra ormanlık alanda da etkili olan yangına, havadan ve karadan da müdahaleye başlandı.

Yangın, bölgedeki yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yanı sıra hayvanların barındığı noktalara da yayıldı. Bölgeyi tamamen duman kaplarken, yangın söndürme uçağı ve helikopterin yanı sıra Orman İşletme Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipleri tarafından alevlere müdahale ediliyor.

BAŞKAN BÖCEK: BUGÜNE KADAR BÖYLE BİR YANGIN GÖRMEDİM

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek: "Ben bugüne kadar böyle bir yangın görmedim. Düşündürücü olan 4 ayrı bölgede çıkmış olmasıdır. Şu anda tüm itfaiye ekibimiz orada. Herkes elinden geldiğinde havadan karadan söndürme işlemleri yapılıyor. Bir taraftan 4 mahallemizdeki vatandaşlarımızın evleri boşaltılıyor. İnşallah kısa zamanda can kaybı olmadan bu yangın söndürme işlemi gerçekleştirilmiş olur. 4 ayrı yerde yangın var, hepsini kontrol altına almaya çalışıyoruz. Tahliye işlemleri hızla devam ediyor, aşırı derecede bir duman var, gereği yapılıyor. Herkes burada, sayın Bakan da geliyor, az sonra o da Manavgat'ta olacak. Can kaybı bilgisi henüz yok, olmayacaktır inşallah" açıklamasında bulundu.

KAYMAKAM YİĞİT: EVLER BOŞALTILDI

Manavgat'ın Yeniköy, Sarılar, Bahçelievler ve Sorgun bölgesinde de 4 noktada yangın çıktığı öğrenildi. Sarılar Mahallesi'ndeki orman yangını, yerleşim yerlerine de sıçradı. Manavgat Kaymakamlığı Yeniköy Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerinin tahliye edilmesi için Muhtar Abdullah Zeki Kavuklu'ya talimat verdi.

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, "Yangın yerleşim yerlerine doğru ilerliyor. Yangın nedeniyle Evrenseki, Kalemler ve Yeniköy mahallelerindeki bazı evler boşaltıldı" dedi.

450 ORMAN İŞÇİSİ GÖREV YAPIYOR

Antalya'nın Manavgat ilçesinde saat 12.00 sıralarında 4 ayrı noktada başlayan orman yangını rüzgarın da etkisiyle hızla büyürken, ekipler yangını söndürmek için büyük çaba harcıyor. Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, ilçedeki yangınlara 2 uçak, 15 helikopter, 111 arazöz, 6 dozer ve 450 orman işçisiyle müdahale edildiğini bildirdi.

HASTALAR BAŞKA HASTANEYE NAKLEDİLDİ

Yangın, bölgedeki özel bir hastanenin yakınına kadar geldi. Alevlerin sirayet etme ihtimaline karşılık hastane tahliye edildi. Yatan hastalar başka bir hastaneye nakledilirken, alevler orman işletme ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle, hastaneye ulaşmadan kontrol altına alındı. Hastanenin Genel Müdürü Eşref Karamızrak, yangının hastane yakınına kadar geldiğini, ekiplerin müdahalesiyle hastaneye ulaşmadığını, tedbir amaçlı olarak da yatan hastaların başka hastanelere nakledildiğini söyledi.

"GÖRÜLMEMİŞ BİR YANGIN YAŞIYORUZ"

Yangının öğle saatlerinde başladığını belirten Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, şunları söyledi:

"Hava sıcaklığı yüksek. Poyraz esiyor. Hava sıcaklığı 44- 45 derece. Tehdit ettiği köyleri boşalttık. Çolaklı, Evrenseki, Yeniköy, Haremler boşaltıldı. Havadan müdahale devam ediyor. Allah beterinden saklasın. Görülmemiş bir yangın yaşıyoruz. Şu anda can kaybı yok ama elimizde net bilgi yok. Mahsur kalanlar olduğuna dair köylerden gelen bilgiler var. Yaralı olma ihtimali var. İlk olarak Yeniköy'ün dağlık yamaçlarında başladı. Kozalaklar fırladı, süratle etrafa yayıldı. Henüz karadan yangının üzerine gidemiyoruz. Havadan yoğun müdahale yapılıyor. Merkezdeki yangınlar önemli ölçüde kontrol altına alındı fakat köylerde devam eden yangınlar var. İnşallah en kısa sürede söndüreceğiz. Bütün çevre illerden takviye ekipler geliyor. Can kaybı olmamasını ümit ediyoruz. Yangın Evrenseki'de mezarlığın içine sıçradı. Elimizden geleni yapıyoruz."

"AKILALMAZ KÖTÜ BİR TABLO"

Manavgat Belediye Başkanı  Şükrü Sözen de "Hala devam ediyor, komple yanıyor. Yerleşim alanlarına girdi. Birçok ev ve iş yeri yandı. Manavgat merkeze sirayet etti. Atlatılmış değil. Bölgedeki yerleşim alanları tahliye ediliyor. Yangına tam anlamıyla müdahale edemedik. Havadan müdahale var. Devam ettiği için trafik kilitlendi, akılalmaz, kötü bir tablo. Tam anlamıyla neyin içinde olduğumuzu bile fark edemedik. Özel araçları mümkün olduğu kadar yollardan çekmemiz önemli" dedi.

Manavgat'ın Kalemler Mahallesi Azizler mevkisindeki yangında evlerinde olanlar, görevlilerce araçlara bindirilerek alandan uzaklaştırıldı. Yangında, bazı evlerin zarar gördüğü, hayvanların öldüğü belirtildi. Traktörlerle bölgeden uzaklaşanların yaşadığı panik anları ise kameralara yansıdı.

Yangın nedeniyle Manavgat'ın üzeri komple dumanla kaplandı.

Bakan Pakdemirli: Antalya Manavgat'ta saat 12.05'te başlayan yangına ekiplerimiz 1 uçak, 19 helikopter, 6 dozer, 103 arazöz, 412 personel ile müdahale ediyor. Ormanın kahramanları büyük bir özveri ile çalışmalarını sürdürüyor.  Söndürme çalışmalarını yerinde incelemek için Manavgat’a geçiyorum. Ayrıca Mersin Gülnar’da saat 13.09’da başlayan yangına da ekiplerimiz çok kısa sürede müdahale etti.  1 helikopter, 40 Arazöz, 3 dozer, 160 personel ile yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor.

AFAD'DAN YANGINA DAİR AÇIKLAMA

AFAD'dan yapılan açıklamada "28 Temmuz 2021 tarihinde öğle saatlerinde Antalya Manavgat ilçesi Yeniköy mevkiinde ormanlık alanda yangın çıkmıştır. 

Yangına havadan ve karadan müdahale edilmektedir. Yürütülmekte olan söndürme çalışmalarında 1 uçak, 1 İHA, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinası, 960 personel ve 30 su ikmal aracı görev yapmaktadır. SAKOM’dan alınan bilgiye göre yangından 51 vatandaşımız etkilenmiştir. 

Sağlık Bakanlığı tarafından bölgeye 19 ambulans, 6 UMKE ve 1 mobil komuta aracı sevk edilmiştir. Antalya AFAD Müdürlüğü’nden 4 araç ve 14 personel bölgede görevlendirilmiştir. Ayrıca Isparta, Burdur, Konya, Karaman ve Mersin illerinden Antalya Valiliği ile eşgüdüm halinde 19 arazöz ve 3 itfaiye aracı bölgeye sevk edilmiştir. 

Yangından etkilenebilecek alanlarda bulunan evler tahliye edilmektedir. Yangın nedeniyle birçok ev, iş yeri, ahır, tarım arazisi, sera, araç zarar görmüştür. Tedbir amaçlı toplam 1.300 kişi kapasiteli 2 KYK yurdu ve 4 MEB pansiyonu hazır hale getirilmiştir. Gelişmeler AFAD tarafından takip edilmektedir." denildi.

bakan-pakdemirli.jpg

BAKAN PAKDEMİRLİ: 53 VATANDAŞIMIZ ETKİLENDİ

Manavgat ilçesinde yangın bölgesine helikopterle giden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 53 vatandaşın dumandan etkilendiği ve bir arazözün devrilmesi sonucunda şoförünün durumunun ağır olduğunu açıkladı. Bakan Pakdemirli, 4 mahallede vatandaşların evlerinden tahliye edildiğini de söyledi.

Manavgat Yeniköy yangınıyla ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şunları söyledi:

"Yangın çıktıktan sonra bir süre Ankara'daki yangın yönetim merkezinde takip ettikten sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bölgeye intikal ettim. Yangın çıkış saati itibarıyla saat 12.05 sularında çıktı ve bizim yangın kulemiz tarafından tespiti yapılmış bir yangın. 12.18'de yaklaşık 13 dakika sonra ilk müdahale yapıldı, 37 derece sıcaklığın yüzde 14 ve altında nemin bulunduğu ve 50 kilometreden daha fazla esen bir rüzgarla karşı karşıyayız. Yangın dört noktadan çıkmış gözüküyor. İlki Yeniköy, ikincisi Sarılar, üçüncüsü Baraj bölgesi, dördüncüsü de Gebeci bölgesi. Şu an itibarıyla söyleyebileceğim yangının ilerlemesiyle ilgili bütün veriler mevcut. Yangın şu an itibarıyla maalesef rüzgarın durumu, nemin düşüklüğü ve diğer faktörler yangının büyümesine yardımcı oluyor. Yangını körükleyecek her türlü sebep şu anda mevcut."

Yangına 1 insansız hava aracı (İHA), 2 uçak, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinesi, 960 personel, 30 su ikmal aracıyla müdahale edildiğini belirten Bakan Pakdemirli, "Dört yerleşim yerimizi, mahallemizi maalesef tahliye etmek durumunda kaldık. Daha fazla yerin tahliyesi gerekirse valiliğimiz bu konuda gerekli adımı atacak. Kalemler, Yeniköy, Çolaklı ve Evrenseki'nin kuzey kısmında mahallenin bir kısmı tahliye edildi. Şu ana kadar 53 kişi dumandan etkilenmiş durumda ve maalesef bir arazözümüz devrildi, şoförümüzün durumu ağır" diye konuştu.

28 MAHALLEYE ENERJİ VERİLMİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli açıklamalarının devamında, yangında etkilenen evler, sera ve tarım alanı zararları olduğunu da söyledi. Bunlarla ilgili şu anda tespit yapmanın mümkün olmadığını belirten Bakan Pakdemirli, "28 mahalleye enerji sebebiyle şu anda su verilmiyor. Bugün itibarıyla toplamda orman teşkilatı 28 yangınla mücadele etti, 24'ü kontrol altında, dördü hariç. Biri Manavgat, Adana- Kadirli ve Karaisalı'daki yangın devam ediyor. Mersin'de potansiyel yine tehlikeli olan bir yangın devam ediyor. Mersin'de geçen gün yine Pembecik Mahallesi'nde çıkan yangının hemen yanında parlayan bir yangın ve devam ediyor. Şimdilik verebileceğim bilgiler bunlardan ibaret. İnşallah ilerleyen saatlerde gelişmelere göre sizlerle sürekli olarak bilgileri paylaşmaya devam edeceğim" diye konuştu.

Manavgat'ta yangının 4 noktada aynı anda çıkmasıyla ilgili soruları yanıtlayan Bakan Pakdemirli, "Bizim işimiz şu anda yangınla mücadele etmek. Gerekli adli ve kolluk kuvvetlerinin soruşturması devam ediyor. Bunlarla ilgili bulgulara rastlanınca bizim ya da valilik tarafından açıklama yapılır" dedi.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Yangınların sebepleri ile ilgili de henüz bir şey olmadığını açıklayan Bakan Pakdemirli, riskli bölgelerdeki vatandaşlara da bir çağırı yaparak, şöyle devam etti:

"Bu sebepler çok sonra da çıkabiliyor. Geçen yıl Hatay yangını neredeyse bir sene sonra sebebi ve müsebbipleri belli oldu. Bu da böyle bir şey olabilir. Şu an için söyleyebileceğimiz tek şey yangınla mücadeleye devam ediyoruz. Önemli olan tek şey can kaybının olmamasıdır. Can kaybının olmaması için mücadele ediyoruz. Buradan sizler vasıtasıyla da vatandaşlarımıza şu çağrıyı yapıyorum, dumanın yaklaştığını görüyorsanız her şeyinizi geride bırakın. Mutlaka emniyetli bulduğunuz yerlere doğru kendinizi tahliye edin. Şu an itibarıyla bu tahliye edilen mahalleler dışında herhangi bir risk gözükmüyor ama tabi ki rüzgarın hızlı olması ve yerleşim yerlerine yakın olması da belli riskleri barındırıyor. Barındırmakla beraberde şu an itibarıyla bu dört mahalle dışında herhangi bir riskimiz gözükmüyor. Yangın bir savaştır, savaşı hangi dakika hangi saatte bitireceğinize dair bir tahmininiz olamaz. Yangınla ilgili kontrol altına aldığımız, dört tarafını çevirdiğimiz zaman paylaşacağız."

Bakan Pakdemirli, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, İl Emniyet Müdürü Murat Ulucan ve Orman Genel Müdürlüğü yetkililerinin de bulunduğu heyetle kısa bir toplantı yaptıktan sonra vatandaş girişlerinin yasaklandığı Evrenseki bölgesine geçiş yaptı. Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da yangın bölgesinde incelemede bulunmak üzere bölgeye geleceği öğrenildi. (DHA)


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar