Milyonları etkileyecek yeni emeklilik fırsatları...

Milyonları etkileyecek yeni emeklilik fırsatları...
Çalışmayanlar ve eksik primi olanlar isteğe bağlı sigorta ile eksik primlerini ödeyebilirken; ev kadınları ve diğer parttime çalışanlar da eksik primlerini ödeyerek emekli olabiliyor. Yeni asgari ücret zammı ile birlikte ödenecek olan primler de değişti. İşte emeklilik fırsatı sağlayacak prim hesaplamaları...

MİLYONLARI ETKİLEYECEK YENİ EMEKLİLİK FIRSATLARI...

Kendi işini kuranlar Bağ-Kur kapsamında prim ödüyor. Askerlik, doğum gibi borçlanma ile de prim sayısı artırılabiliyor. Temmuz''da hayata geçen yeni asgari ücretle birlikte ödenecek primler ve borçlanma tutarları değişti. Buna göre isteğe bağlı prim ödeyenlerin, borçlanma yapacakların ödeyecekleri tutarlar şöyle değişti:

ÖDEMEYİ EV KADINLARI YAPACAKSA...

Ev kadınları ve primi eksik olanlara emeklilik yolunu açan isteğe bağlı sigortada prim en düşük 2 bin 70 lira 72 kuruş oldu. 18 yaş üstü olan, zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmayanlar bu imkandan yararlanabiliyor.

KENDİ HESABINA TARIMSAL FAALİYETTE BULUNANLAR...

Kendi adına ve hesabına tarımsal faaliyette bulunanlar ile esnaf muaflığından yararlanan kadınların ödeyeceği isteğe bağlı sigorta primi de aylık 2 bin 1 liraya yükseldi. Evde ürettiği el emeği ürünlerini satanlar vergi muafiyetinden yararlanırken, sigorta primini yatırarak emekli de olabiliyor.

BORÇLANMA İMKANI DA VAR

Doğum, askerlik borçlanması için günlük en düşük prim 69,02, en yüksek prim 517,68 lira olarak yatırılacak. Kadınlar doğumdan sonra çalışmadıkları süreyi (en çok 2 yıl) borçlanabilirken, en çok 3 çocuk için bu imkandan yararlanıyor. Doğumların da sigortalı olduktan sonra gerçekleşmesi gerekiyor. Askerlik borçlanması ise sigortalı olmadan önce yapılmışsa yaşı erkene çekip prim gün sayısını artırıyor. Sigortadan sonra askerlik yapılmışsa yapılacak borçlanma sadece prim kazandırıyor. 1 aylık borçlanma için en az 2 bin 70 lira 72 kuruş ödenmesi gerekiyor.

10 GÜNDEN AZ ÇALIŞANLAR PRİMİNİ KENDİ ÖDEYEBİLİYOR

Bakıcı, temizlikçi gibi ev işlerinde aynı işverenin yanında ayda 10 günden az çalışanlar da primini kendi ödeyebiliyor. Emekli olmak isteyenlerin bu kapsamda ödeyeceği aylık prim tutarı yeni asgari ücretle birlikte 2 bin 103 lira 8 kuruş oldu.

İSTEĞE BAĞLI PRİM ÖDEYENLERİN TUTARLARI DA DEĞİŞTİ

Ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlardan kalan sürelerinde isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenlerin yatıracağı tutar da değişti. Aylık kazanç alt sınırına göre işsizlik sigortası primi ödemek istemeyenler aylık 2 bin 70 lira, işsizlik sigortası primi ödeyecekler de 2 bin 264 lira üzerinden gün sayısına göre ödeme yapıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar