Temmuz ayında emekli maaş zammı ne kadar olacak? Kalem kalem hesaplandı

Temmuz ayında emekli maaş zammı ne kadar olacak? Kalem kalem hesaplandı
Temmuz ayında emeklilere yapılacak olan zam oranı milyonların gündeminde. Maaşlar her 6 ayda bir defa geçen 6 ayın enflasyon oranına farkla zamlanıyor. Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte temmuz emekli maaşı zam oranı da gündem oldu. 

EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK? KALEM KALEM HESAPLANDI

TÜİK''in açıklamasına göre dört aylık enflasyon yüzde 31,71 olarak gerçekleşti. Buna göre memur ve memur emeklilerine şimdiden yüzde 24,71 enflasyon zammı, SSK emeklilerine de yüzde 31,71 zam imkanı doğdu. Memur ve memur emeklisi temmuzda yüzde 7 toplu sözleşme zammı alacak. Mayıs ve haziran aylarındaki enflasyon verisiyle zam farkında son rakam netleşecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Temmuz ayında bir sürprizimiz olacak, en düşük emekli maaşı artacak. Detayları 1 Mayıs''ta açıklayacağım. Emekli bayram ikramiyesi 27-28-29 Nisan günlerinde hesaplarda olacak. Bin 100 liralık ikramiyeyi biz 400 lira artırmış olsaydık bunun tek seferde maliyeti 10 milyar lira olacaktı ve sadece tek seferlik bir uygulama olacaktı. Biz şimdiki düzenleme ile yaklaşık 13 milyar liralık bir maliyet oluşturacağız. Bunun biraz üzerinde ama devamlı olan bir düzenleme olacak. Emekli maaşı yıl boyunca yüksek olmuş olacak." ifadelerine yer verdi.

EK ZAMLAR GÜNDEME GELECEK

Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından 2022 Temmuz zammı netleşecek. Memur enflasyon farkı ve emekli maaşları için zam oranı direkt olarak 6 aylık enflasyon oranı ile belli olacakken, geçtiğimiz dönem Meclis''ten geçen sosyal refah düzenlemesi altında ek zamlar gündeme gelecek.

EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN YENİ HESAPLAR

Yılda iki kez yapılan Ocak ve Temmuz maaş artışları bir önceki 6 aylık enflasyon oranı kadar oluyor.

Yani SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayında Aralık ile Haziran arasında oluşan 6 aylık enflasyon kadar artış alacaklar. Bu rakam 4 aylık rakamlara göre şimdilik yüzde 31,71 olarak dikkat çekti.

Bu rakama Mayıs ve Haziran enflasyon rakamları da ilave edilecek. Bundan sonraki aylarda oranlar sıfır bile çıksa 31,71 maaş zammı kesinleşti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2000 sonrasında emekli olanlar için en düşük maaş 2.500 TL''ye çıkartılmıştı. Bunun üzerine de artış gerçekleşecek. Burada ek zam öncesi rakam 2.041 TL idi. Bu durumda 4 aylık artışa göre bu rakam da 2.688 TL''ye çıktı.
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar