Milyonlarca çalışana müjde! 5 yıl prim ödeyene erken emeklilik hakkı

Milyonlarca çalışana müjde! 5 yıl prim ödeyene erken emeklilik hakkı
5 yıl prim ödeyene emeklilik hakkı! Bu şartları yerine getirenler hemen emekli olabiliyor! İşte o şartlar ve detaylar...

İlan365'te yer alan habere göre, erken emeklilik herkesin hayali. Kısa süre prim ödeyerek emekli olmak isteyenler için müjdeli haber geldi. En az 10 yıldan bu yana sigortalı olan ve toplamda 5 yıl prim ödemesi bulunanlar için emeklilik imkanı doğdu. Elbette erken emeklilik için birtakım şartların yerine getirilmesi isteniyor. Peki erken emeklilik şartları neler? Kimler 5 yıl prim ödeyerek emekli olabilir? İşte şartlar…

Milyonlarca çalışanın en büyü hayali, prim ve gün sayısını tamamlayarak yaş şartını da yerine getirdikten sonra emekli olmak. Peki 10 yıl sigortalı olup 5 yıl da prim ödedikten sonra emekli olabileceğinizi biliyor muydunuz? Sigortalı çalıştığı sırada rahatsızlanan ve yüzde 60 oranında iş kaybı yaşayanlar erken emeklilik hakkına sahip oluyor. Erken emeklilik için en az 10 yıl sigortalı olmak ve 1.800 gün prim ödemiş olmak gerekiyor. Eğer sigortalı sürekli olarak başkasının bakımına muhtaç ise malul olan sigortalıdan sür aranmıyor. Bu durumda da 1800 gün prim ödenmiş olması gerekiyor.

ERKEN EMEKLİLİK YOLLARI

Sağlıkla ilgili durumlarsa çalışanların emeklilik tarihleri etkilenebiliyor. Bu durumda vatandaşlara erken emeklilik şansı doğuyor. Erken emekli olmanın yolları şöyle;

Malulen emekli olmak: Malulen emeklilik için aranan en önemli şart, sigortalının hastalığının sigorta girişi yapıldıktan sonra ortaya çıkmış olması ve aynı zamanda yüzde 60 iş kaybı yaşaması. Malulen emekli olabilmek için en az 10 yıldan bu yana sigortalı olmak ve 1800 gün prim ödemiş olmak şartı da aranıyor. Eğer sigortalı başkasının bakımına sürekli olarak ihtiyaç duyuyorsa yıl şartı aranmıyor, ancak 1800 gün prim ödemiş olması şartı bulunuyor.

Engelliye erken emeklilik: Erken emeklilik imanı yüzde 40 ve üzeri engelli olan vatandaşlar için de var. Engelli vatandaşlar vergi indiriminden yararlanarak erken emekli olabiliyor. Engellilerde erken emeklilik için yaş şartı aranmıyor anca prim gün sayısının 3.600-4.400 arasında olması ve en az 15 yıl sigortalı olmaları şartı var.

VERGİ İNDİRİMİ ALMAK GEREKİYOR

Erken emeklilik için yukarıda da belirttiğimiz gibi engelli vatandaşların vergi indirimi alması gerekiyor. Aynı şekilde engelli çocuğu olan anneler de erken emeklilik imkanından yararlanabiliyor. Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan annelerin, 1 Ekim 2008 sonrası primlerine prim ödemesinin dörtte biri ekleniyor. Yaş şartından da bu süre düşülerek annelere erken emeklilik şansı veriliyor.
 
Diğer yandan sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılma ya da bildirimsiz iş akdinin feshi İş Kanunu’nca haklı fesih nedeni sayılıyor. İşçi, iş sözleşmesine konu olan işin yapılması ya da işin niteliğinden dolan bir nedenle iş sözleşmesini sona erdirirse ya da iş tanımı hayatını tehlikeye atarsa haklı görülüyor ve tazminatını da alma şansını elde ediyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar