Milli Muharip Uçağı öncesi F-16 takviyesi

Milli Muharip Uçağı öncesi F-16 takviyesi
Türkiye’nin milli muharip uçağını faal hale getirene kadar ABD’den alacağı F-16 uçaklarının Türk hava savunma katkısına içinden geçtiğimiz süreçte takviye niteliği göreceğini kaydeden Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş önemli açıklamalarda bulundu.

MİLLİ MUHARİP UÇAĞI ÖNCESİ F-16 TAKVİYESİ

FATİH ERBOZ / ANKARA
 
Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, “ Türkiye’nin milli muharip uçağını faal olarak kullanmasa süresine kadar ABD’den yüksek olasılıkla artık alınacak F-16 uçakları Türkiye’nin hava savunması açısından önemli bir takviye olacaktır. Bu uçaklar geldiğinde Türkiye bu konuda önemli bir atmış olacak. ABD yönetimi ABD Kongresi’nden böyle bir onayın geçmeyeceğini bilse böyle bir girişimde bulunmaz. Bunu zaten dünya kamuoyu biliyor.
 
ABD yönetimi gerekçesinde zaten Türkiye’nin 27 milyar dolar ödediğini daha fazla kayba uğramaması gerektiğini izah ediyor. Dolayasıyla F-16 uçaklarının gelmesi konusunda engel yok artık bana göre” dedi. Karakuş, Ukrayna’ya eski SSCB tank ve helikopter desteğinin sürdüğünü ve Rusya’nın bundan sonra operasyonlarını Donbask bölgesinde sürdürse bile burada da Ukrayna’ya silah ve araç takviyesinin sürdüğünü belirtti.
 

 
Türkiye’nin milli muharip uçağını faal hale getirene kadar ABD’den alacağı F-16 uçaklarının Türk hava savunma katkısına içinden geçtiğimiz süreçte takviye niteliği göreceğini kaydeden Karakuş, şunları söyledi: “ Milli Muharip uçağı uçurana kadar Türkiye ABD’den alacağı F-16 uçakları ile önemli bir takviye yapmış olur. ABD Kongresi daha onaylamamış olabilir ama ABD yönetimi böyle bir niyetini kongreye bildiriyorsa bunu siyasi zemini hazırlanmış demektir.
 
Türkiye’nin bu uçakları alma noktasında önemli girişimleri vardı zaten. Bu nedenle ABD Dışişleri Bakanlığı böyle bir niyetini Kongreye sunmadan önce Türkiye’nin şu ana kadar F-35 projesinden çıkarılmasından dolayı uğradığı zararı gerekçe göstererek zemini hazırlıyor. Dolayasıyla Türkiye’nin milli muharip uçağını uçurana kadar hava savunmasına önemli bir katkı sağlanmış olacak. ABD Kongresi’nin yönetimin bu tavrı karşısında hayır yönünde bir karar alacağını düşünmüyorum.”
 
ABD YÖNETİMİ TÜRKİYE’NİN ZARARINI BİLİYOR
 
Türkiye’nin F-35 projesine dönmesi noktasında gerek duyulduğu takdirde dönebileceğini belirten Karakuş, “ F-35 projesine dönülmesi Türkiye’nin niyetine de bağlı. Yani Türkiye bugüne kadar 27 milyar dolar ödedi. Bunun karşılığında zaten ABD yönetimi Türkiye’nin bu projede zararı olduğunu biliyor. Bunun yanı sıra Türkiye’nin proje kapsamında üretim yapan firmalarında istihdam kayıpları oldu.
 
Bu firmalar aynı zamanda milli muharip uçaklar için de üretim yapan firmalar. Ayrıca ABD bölgede Rusya’ya karşı başarılı olabilmek için Türkiye’den vazgeçemeyeceğini başından beri biliyordu ve bunu da bir anlamda ilan etmiş oldu. Bu açıdan düşünüldüğünde ABD zaten projeden çıkarmak suretiyle Türkiye’yi kayba uğrattığını bildiği için siyasi dengeleri gözeterek böyle bir karar aldı ve kararını kongreye bildirdi. Türkiye bundan sonra 35-40 F-35 uçağını bizimde hava kuvvetlerimizde olsun tavrı doğrultusunda isterse alabilecektir. Ancak F-16 uçaklarının Türkiye’ye verilmesi önemli” diye konuştu.
 
ABD ENVANTERİNDEKİ F-16 UÇAĞI SAYISINI DÜŞÜRDÜ
 
ABD’nin daha önce envanterinde bin 600 F-16 uçağı bulunduğunu bunu F-35 uçaklarının üretiminden sonra bu sayıyı 800’e düşürdüğünü kaydeden Karakuş, “ ABD zaten F-35 uçaklarının üretiminden sonra F-16 uçaklarının sayısını düşürdü. F-16 uçaklarının bir kısmını para karşılığında bir kısmını da hibe olarak Polonya, Romanya gibi ülkeleri vermeyi düşünüyor. Bu ülkelerdeki SSCB dönemi uçakların ve tanklarında Ukrayna’ya gönderilmesi söz konusu. Bu nedenle bu bölgelere de bu uçakları göndermek istiyor” dedi.
 
RUSYA DONSBASK BÖLGESİNE YOĞUNLAŞTI
 
Rusya’nın operasyonlarına bundan sonra Donbask bölgesinde sürdüreceğinin anlaşıldığını kaydeden Karakuş, “ Rusya’nın operasyonlarını Donbask bölgesinde yoğunlaştırdığı ortada. Zaten o bölgeye yönelik olarak takviye amaçlı olmak üzere eski SSCB tank ve helikopterleri de geldi. Bulgaristan ve Polonya gibi ülkelerin uçak göndermesi de söz konusu. Rusya bunları düşünerek operasyonu bu bölgede yoğunlaştırıyor. Kiev bölgesinde geri adım atıyor” diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar