İstanbul hakkında korkutan uyarı!

İstanbul hakkında korkutan uyarı!
Avrupa’da etkili olan sıcakların ülkemize de gelmesinin beklenmesi üzerine, Meteoroloji’den hem İstanbul hem de tüm yurt için ciddi uyarılar geldi. İstanbul’da sıcaklıklar 5 derece birden yükselirken, Prof. Dr. Orhan Şen bu durumu ‘Sıcak hava, artık deprem, sel baskını gibi bir doğal afet’ diye yorumladı.

Avrupa sıcaklar nedeniyle kavruluyor. İspanya ve Portekiz’de 1027 kişinin sıcak Hava dalgası nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Fransa ise Orman Yangınları ile mücadele etmeye çalışıyor. CNN Türk Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise Türkiye’deki son durumu şu şekilde açıkladı:

“Bir bölgede maksimum sıcaklıkların ortalamasından 5 derece daha yukarıda sıcaklıklar olursa ve bu 5 gün ve daha fazla devam ederse sıcak hava dalgası olarak kabul edilir. Avrupa’da özellikle İspanya, Fransa ve Portekiz’de 5 dereceden de fazla, normalden yaklaşık 10 derece yükseklikte seyretti. Son olarak bu dalga İngiltere’ye de sıçradı. İngiltere Gulf Stream denilen sıcak hava dalgası nedeniyle ılıman bir iklime sahiptir. Buna rağmen İngiltere’de insan sağlığı için kırmızı alarm verildi. 2003 yılında Avrupa’da 80 bin kişi sıcak hava dalgasından öldü. Türkiye’ye de 2010 yılında sıcak hava dalgası geldi. Fransa’da 45.9 sıcaklık ölçüldü. Bu rekorun da rekorudur.”

ORMANLARA GİRİŞ YASAKLANMALI

Orman yangınlarında 3 meteorolojik faktör var. Bunlar nem, sıcaklık ve rüzgârdır. Cuma günü oluşacak sıcak hava dalgasıyla bu risk Türkiye’de de artacaktır. Ormanlara girişin yasaklanması ve mangal yakılmasının yasaklanması gerekiyor. Çok ufak şeylerden yangın çıkabilir.

Sıcak hava dalgası Türkiye’de Marmara, Ege ve Akdeniz’e cuma günü gelecek. Ankara’da da 28 iken 32 derecelere çıkacak, Antalya’da 37 derece iken 40 dereceyi geçecek. İstanbul’da 2 veya 3 gün, Akdeniz’de ise yaklaşık 5 gün sürmesi bekleniyor. Bir sıcak hava dalgası 10-15 gün kalmaz zaten. Kaldığı takdirde hasarı çok büyük olur. Tatile gidenler lütfen ‘Para verdik denize girmeyelim mi?’ diye düşünmesinler. Sabah 11.00 ile 16.00 saatleri arasında denize girmeyin. Sağlığınız daha önemli. Şapkasız, gözlüksüz çıkmayın. Bol ve açık renk kıyafetler giyin.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar