Menzil tarikatı bunu da yaptı! Mezarlığın ortasından...

Menzil tarikatı bunu da yaptı! Mezarlığın ortasından...
Adıyaman'da Menzil Tarikatı, türbelerine kolay gidilebilmesi için üç köyün mezarlığını tahrip ederek yol yaptırdığı iddia edildi.

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Menzil köyünün ve tarikatının hemen yanı başındaki Elbeyi, Ortaköy ve Göçeri köylerinin ortak mezarlığından Menzil Tarikatı tarafından yol geçirildiği ileri sürüldü.

Bianet'ten Hikmet Adal'ın haberine göre; Ortaköy sakinlerinden biri, seslerini duyurmaya çalıştığı bildirildi. Tahrip edilen mezarlığın köylünün tapulu arazisi olduğunu söylüyor ve yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

Menzil Tarikatı buraya gelmeden önce köyümüzün bir yolu vardı. Menzil köyünün içinden geçiyordu. Tarikat bu köye geldikten sonra yolu kapattılar.

Daha sonra kendi topraklarından geçirmeden başka bir yol açtılar bize. Yol sadece diğer köylünün topraklarından geçti. Bize bu yolu dayattılar. Eski yola da büyük bir demir kapı koydular ki geçemeyelim. Şimdi ise yol genişletme bahanesiyle eski yol üzerinde bulunan mezarlıklarımızı tahrip ettiler.”

Demirbilek yol genişletme çalışmasını devletin değil, tarikatın yaptığını söylüyor. Köylülerle tarikatın sürekli karşı karşıya bırakıldığını anlatıyor. Bunları anlatırken de devletin yanlarında olmadığını ifade ediyor:

Daha önce de benzer durumlar oldu. Birçok kez karşı karşıya getirildik. Ama nereye şikâyet etsek sonuç alamadık. Açtığımız davalar haftasında düşürüldü. Mesela benzer şekilde bizim toprağımızdan kendilerine özel yaptıkları havuza yol götüreceklerdi. Ama ortada ne bir plan ne de bir izin vardı. Resmi bir evrak, belge görmek istedik. Tabii ki göstermediler.

Şikayet ettik. Jandarma Karakolu’nun eski komutanı tarikatın yanında durdu. Yanımıza kaymakamın sözlü emriyle geldiğini söyledi. Bizi tehdit etti.

Şimdi de biz biliyoruz ki bu yol için de kimse izin almadı. Ama herkes korkuyor, herkes çekiniyor.

50 MEZAR TAHRİP EDİLDİ

Kahta Belediyesi Meclis Üyesi Adnan Erdem'in söyledikleri de, Demirbilek’in sözlerini doğrular nitelikte. 50 mezarın tahrip edildiğini söyleyen Erdem, haksızlıklara karşı durduklarında tehdit edildiklerini söylüyor.

Bazı mezarlarda kefenlerin dahi bozulmadan yüzeye çıkartıldığını söyleyen Erdem, kemiklerin alelacele toplatıldığını ekliyor:

“Bizim köyün yolu eskiden Menzil köyünün içinden geçiyordu. Menzil tarikatı bir gün geldi ve dedi ki ‘Siz bize zarar veriyorsunuz.’ Yolların dar olduğunu, arabalarının çizildiğini söylediler. Sonuçta köylüyüz, traktör kullanıyoruz. Olabilir dedik. Eğer zarar veriyorsak bize bir yol göstermelerini istedik. Göstermediler. Aradan bir süre geçti, bu sefer yolumuzu kapatacaklarını söylediler. Köylü karşı çıktı. Belli mercilere gittik ama bir şey çıkmadı. Sonra da yolu kapattılar. Bize de bir yol açtılar ki yayan gidip gelelim. Açılan yola birkaç ay sonrada turnike gibi demir kapı vurdular. Kapıyı istedikleri zaman kilitliyorlardı. Yani köylünün yolu kapandı.

Kaynak: Bianet

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar