Memur ve emeklinin gözleri maaş pazarlığında!

Memur ve emeklinin gözleri maaş pazarlığında!
Memur emeklinin sabırsızlıkla beklediği maaş zamlarında gün sayılmaya devam ediliyor. Memur-Sen, Türkiye Kamu Sen ve KESK zam taleplerini Çalışma Bakanlığı’na sundu.

GÜNBOYU/ İSTANBUL

Mali ve sosyal hakların belirleneceği 5. Dönem Toplu sözleşme süreci 1 Ağustos itibariyle başlayacak. Yaklaşık olarak 3 milyon 200 bin memur ve 2 milyon memur emeklisi 2020 ve 2021 yıllarına alacakları maaş zamlarını sabırsızlıkla bekliyor.

Konu ile ilgili olarak Türkiye Kamu Sen, KESK ve Memur Sen zam taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sundu.

MEMUR-SEN'İN ZAM TALEBİ

Taban aylığa seyyanen 200 TL,
İlk yıl %8+7, ikinci yıl %6+6 zam
1. yıl %3,
2. yıl %2 refah payı

TÜRKİYE KAMU-SEN’İN ZAM TALEBİ

2020 yılı için yüzde 10+yüzde 10 zam
2021 yılı için yüzde 8+yüzde 8 zam
Her iki yıl için yüzde 3 refah payı
600 lira seyyanen zam

KESK'İN ZAM TALEBİ

2020 yılı için yüzde 38 zam
2021 yılı için enflasyon oranında zam+ yüzde 3 refah payı
AGİ (Asgari Geçim İndirimi) hariç en düşük memur maaşı 4 bin 222 lira olsun
478 lira eş yardımı
Her bir çocuk için 500 lira yardım
Yıllık 2 bin lira yakacak yardımı

Memur-Sen, kamu görevlilerinin merakla beklediği 3600 gösterge konusunun da toplu sözleşme masasında bir an önce çözülmesini istedi.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge; memur ve emekli aylıklarının aynı zamanda emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli yere sahip olan unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ek göstergelerin yüksek olması, emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması anlamına gelmektedir. Memurlar, bulundukları unvanların 1'inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını talep etmektedir.

Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık göstermektedir. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile, 2500 olan bir memurun alacağı zam oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır.

1 MİLYON MEMUR VE EMEKLİ YARARLANACAK

Ek göstergenin özellikle emeklilik haklarına etkisinin fazla olması nedeniyle, memurlar emekli olmadan önce 3600 ek göstergeli bir göreve atanma ya da ek göstergelerinin bu düzeye çıkarılması isteği oluşturmaktadır.

657 sayılı Devlet Kanunu'na tabi olan öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artışını dört gözle bekliyordu. 3600 ek göstergede, yaklaşık 1,5 milyon civarında memur ve emekli yararlanacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar