Meclis'ten geçti |Emeklilere müjdeli haber bu defa meclisten geldi! Ek zam oranı belli oldu...

Meclis'ten geçti |Emeklilere müjdeli haber bu defa meclisten geldi! Ek zam oranı belli oldu...
Geçtiğimiz günlerde emekli maaşlarına yapılacak olan zam oranı açıklanmıştı. Emekli vatandaşlar meclisten çıkacak kararı büyük bir merakla bekliyordu. Nihayet ek zam konusunda mecliste yapılan görüşmeleri sona erdi ve ek zam kabul edildi. Emekliye ek zam meclisten geçti mi sorusu merak edilirken yeni yasa tasarısı kabul edildi. Milyonlarca emeklinin beklediği tasarı mecliste kabul edildi.

Emekli maaşlarına ek zam konusunda mecliste yapılan görüşmeler tamamlandı. Emekliye ek zam meclisten geçti mi sorusu merak edilirken yeni yasa tasarısı kabul edildi.

TBMM plan ve bütçe komisyonunda görüşülen yasa tasarısı emekli ve memur ek zammını da içeriyordu. Yaklaşık 15 saat süren görüşmeler sonucundan bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi kanunu ile bazı kanunlarda ve kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapıldı. Peki emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek soru işareti emekli ve memura verilecek zam oranı belli oldu mu? 2022 emekli maaşlarında ek zam oranları haberimizin devamında...

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 2500 TL OLDU

2022 yılında SSK ve bağ-kur emeklileri için yeni bir düzenleme yapıldı. Zam oranlarının Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı enflasyon verilerinin hemen sonrasında belli olması ile birlikte emekli maaşlarına yüzde yirmi beş zam geldi. Ayrıca en düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL'ye çıkarıldı. Yani yeni yılda 2500 TL’nin altında emekli maaşı alan emekli kalmayacak.

YÜZDE 66'NIN ÜZERİNDE ZAM

Emekli maaşlarında yapılan bu düzenleme Meclis'te de görüşüldü. Memur ve memur emeklisinin maaşına gelecek olan yüzde 2.5 ek zam ile taban aylıkları oranı mecliste yapılan görüşmelerde kabul edildi. Yani mecliste yapılan görüşmeler sonucunda en düşük emekli maaşının 1500 TL'den 2.500 TL'ye yükseltilmesi onaylanmış oldu. Böylece 2022 yılında taban emekli maaşlarına yüzde 66’nın üzerinde zam yapıldı.

DUL VE YETİM AYLIĞI DA ARTIYOR

Emekli maaşlarının yanı sıra hayatını kaybeden emeklilerin yakınlarına verilen dul ve yetim aylığı da artıyor. SSK ve bağ-kur emeklisi Eşinden dolayı dul ve yetim aylığı alan bir kişinin maaşı yüzde 25,47 artarken Emekli Sandığı emeklisi olan eşinden dolayı maaş alan bir kişinin maaşı ise %30,95 oranında artacak.

YENİ EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN YATACAK?

Yeni emekli maaşları ocak ayından itibaren hesaplara yatmaya başlayacak. Yani emekliler zamlı maaşlarını bu aydan itibaren alacak. Memur ve memur emeklisinin zamlı maaşları 15 Ocak 2022 tarihi itibarıyla hesaplara yatmaya başlarken SSK ve bağ-kur emekli maaşları ise 23 26 Ocak tarihleri arasında hesaplara geçecek.

TABAN AYLIĞI VE EK ZAM KABUL EDİLDİ

TBMM plan ve bütçe komisyonunda yapılan görüşmeler emekli ve memurlar tarafından yakından takip edildi. Tematik ekonomik paketi kapsamında emekli ve memurlara verilecek olan ek zam oranı kabul edildi. Böylece memur ve memur emeklisinin toplu sözleşmede aldıkları zam yüzde 7,5’e yükseltildi. Bu zam oranına ek olarak memur ve memur emeklisi enflasyon farkı da aldı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar