Meclis başkanlığı seçimi sona erdi. İşte sonuçlar...

Meclis başkanlığı seçimi sona erdi. İşte sonuçlar...
TBMM'de gerçekleştirilen Meclis Başkanlığı seçiminde AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, üçüncü turda 328 oy alarak yeniden TBMM Başkanı seçildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 27. dönem ikinci devrede görev yapacak Meclis Başkanı'nı seçmek için toplandı. Mustafa Şentop’un yeniden aday olduğu seçimde; CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz ile TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş yarıştı. 

BEŞ ADAYDAN 4 ADAYA DÜŞTÜ

AKP’li Mustafa Şentop'un yeniden aday olduğu seçimde; CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz ile TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş yarışıyordu ancak ikinci tur oylamanın tamamlanmasının ardından Baş, adaylıktan çekildi.

İLK TUR TAMAMLANDI

TBMM Başkanlık seçimi için ilk tur oylama tamamlandı. Gizli yapılan ilk oylamada Mustafa Şentop (AKP) 324, Haluk Koç (CHP) 131, Erol Katırcıoğlu (HDP) 50, Hüseyin Filiz (İYİ Parti) 34, Erkan Baş (TİP) 9 oy aldı. İlk tur oylamada adaylar, TBMM üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluk olan 400 oy alamadı. Başkanlık seçimi için 2. Tur oylamaya geçildi.

İKİNCİ TUR OYMADAN SONUÇ ÇIKMADI

TBMM Başkanlık seçimi için 2. tur oylama tamamlandı, 3. Tur oylamaya geçildi.

Gizli yapılan 2.tur oylamada Mustafa Şentop (AKP) 329, Haluk Koç (CHP) 133, Erol Katırcıoğlu (HDP) 53, Hüseyin Filiz (İYİ Parti) 36 2. tur oylamada adaylar, TBMM üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğu olan 400 oya ulaşamadı. Başkanlık seçimi için 3. Tur oylamaya geçildi.

Yapılan üçüncü tur oylamada 328 oy alan Şentop, yeniden Meclis başkanı seçildi.

İLK İKİ TURDA 400 OY GEREKİYOR

Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak.

Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü turda en fazla oy alan aday başkan seçilmiş olacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne milletvekillerinin dağılım şöyle:

AKP: 291
CHP: 138
HDP: 58
MHP: 49
İYİ Parti: 37
TİP: 2
BBP: 1
DEVA: 1
DP: 1
DBP: 1
SP: 1
Bağımsız: 6
Toplam: 586

MUSTAFA ŞENTOP KİMDİR?

Tekirdağ - 1968, Ahmet, Nazire.

Öğretim Üyesi, Prof. Dr; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesinde Kamu Hukuku alanında yaptı.

1993 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2002'de doktor, 2005'te doçent, 2011'de profesör oldu. Marmara Üniversitesi dışında birçok üniversitede lisans ve lisans üstü seviyesinde dersler verdi. Marmara Üniversitesinde çeşitli idari görevlerde bulundu. Öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli dergilerde yazarlık, yöneticilik ve editörlük; akademik dergilerde yayın kurulu üyeliği, editörlük ve hakemlik yaptı. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin (ESAM) İstanbul Başkanlığı görevini yürüttü. 4. ve 5. Olağan Kongrelerde AK PARTİ MKYK Üyeliğine seçildi ve 2012-2015 yılları arasında Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

24, 25 ve 26. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi. Anayasa Komisyonu Başkanvekilliği yaptı. 24. Dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonunda AK PARTİ'yi temsilen görev aldı. 26. Dönemde Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttü. 27. Dönemde TBMM Başkanvekilliği görevini yapmakta iken 24 Şubat 2019 tarihinde TBMM Başkanı seçildi. Bugün gerçekleştirilen TBMM Başkanlığı seçiminde ikinci kez TBMM Başkanı oldu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar