Mayıs ayında en az 156 işçi can verdi

Mayıs ayında  en az 156 işçi can verdi
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), geride bıraktığımız Mayıs ayında 156 işçinin, iş kazalarında yaşamını yitirdiğini açıkladı. İSİG, Kovid-19’un meslek hastalığı sayılması için aktif kampanya çağrısı yaptı.

Mayıs ayında çoğunluğu Kovid-19 kaynaklı olmak üzere en az 156 işçi iş cinayetlerinde can verdi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Kovid-19’un meslek hastalığı, virüse bağlı ölümlerin de iş cinayeti sayılması için aktif kampanya yürütülmesi gerektiğini bildirdi.

Mayıs ayında en fazla ölüm nedenlerinin sırasıyla Kovid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, şiddet, patlama/yanma, intihar ve elektrik çarpmasının oluşturduğu belirtilen İSİG raporunda, “Mayıs ayında tespit edebildiğimiz Kovid-19 nedenli en az 29 işçi yaşamını yitirdi. Daha fazla kaybettiğimiz arkadaşımız olabilir ancak bilgilere ulaşmak çok zor. Yine bu ölümlerle bağlantılı olarak kaybettiğimiz işçi aileleri de var. Bu anlamda yineleyelim: Gelinen noktada Kovid-19 bir işçi sınıfı hastalığı haline gelmiştir” dendi. Kovid-19 nedenli mart ayında en az 14 işçi, Nisan ayında en az 103 işçi ve Mayıs ayında an az 29 işçi yaşamını yitirdiği bilgisi verilen raporda, “Bilim insanlarının açıklamaları Kovid-19’un muhtemelen aşı bulununcaya kadar (bir yıl) hayatımızda önemli bir belirleyen olacağını göstermektedir. Bu noktada bugüne kadar yaptıklarımızın değerlendirilmesi önümüzdeki süreç pratiği için önemlidir” denildi.


AKTİF KAMPANYA YÜRÜTÜLMELİ

“Kovid-19’un iş kazaları sonucu gelişen ölümcül seyirli mesleki bulaşıcı hastalık, ölümleri de iş cinayeti olarak değerlendiriyoruz” denilen raporda, bundan rahatsızlık duyan sermaye örgütlerinin açıklamaları sonrası harekete geçen SGK’nin 7 Mayıs’ta genelge yayınlayarak Kovid-19’un iş kazası/meslek hastalığı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini açıkladığı aktarıldı. Uluslararası sendikal hareketin Kovid-19’un işçiler için meslek hastalığı sayılması gerektiği yönünde deklerasyon yayınladığı, Türkiye’de de sendikalar ve meslek odalarının Kovid-19’un sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışanlar için iş kazası sayılması gerektiği yönünde açıklama yapıp davalar açtığı aktarılan raporda, şu ifadelere yer verildi: “Bu talebin kabul edilmesi için aktif bir kampanya yürütürsek işçi sınıfının bütünü tarafında özümsenebilir ve bir örgütlenme başlığı olarak alana müdahale etme gücümüzü yükseltebiliriz.”

6 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Mayıs ayında 6 çocuk işçi can verdiği belirtilen raporda, şu bilgiler yer aldı: “Ölenlerin 6’sı kadın işçi, 150’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, tekstil ve metal işkollarında gerçekleşti. 14 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi: 6’sı Afganistanlı, 5’i Suriyeli, 1’i Azerbaycanlı, 1’i Gürcistanlı ve 1’i Iraklı... Ölen işçilerin 2’si sendikalı. Sendikalı işçiler cam ve belediye işkollarında çalışıyordu. Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret/büro, belediye/genel işler, metal, sağlık ve tekstil işkollarında gerçekleşti.”

5 AYDA EN AZ 737 KİŞİ CAN VERDİ

İŞ cinayetlerinin aylara göre dağılımı ise şöyle: Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 133 işçi, Mart ayında en az 113 işçi, Nisan ayında en az 221 işçi ve Mayıs ayında en az 156 işçi yaşamını yitirdi. 2020 yılının ilk beş ayında iş cinayetlerinde en az 737 işçi can verdi.

isig.png

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar