Mansur Yavaş'tan Melih Gökçek'e gönderme!

Mansur Yavaş'tan Melih Gökçek'e gönderme!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Hacettepe Üniversitesi’nde öğrencilerle buluştuğu söyleyişide, Melih Gökçek'e, "Otobüs alacaklarına dinozor almışlar" diyerek göndermede bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Hacettepe Üniversitesi’nde öğrencilerle buluştu.

Hacettepe Ekonomi Topluluğu’nun düzenlediği söyleşide Başkan Yavaş’a, öğrencilere yapılan anket sonucu belirlenen sorular soruldu. Öğrencilerden büyük ilgi gören Başkan Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları hakkında bilgi verirken, öğrencilere kariyer tavsiyesinde bulundu.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Erdal Arslan moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Başkan Yavaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ankara için yeni bir vizyon ortaya koyuyoruz. Artık gökdelenleri, betonları bir kenara bırakın, bunlar karın doyurmuyor. Bunların kente, trafiğe hatta sağlığımıza ve iklime verdiği zarar hesap edildiğinde yararlı şeyler olmadıkları görülüyor. Seçimlerde ortaya koyduğumuz projelerin içeriği incelendiğinde hepsinin insana dokunan projeler olduğunu görüyorsunuz. ‘En büyük projeniz nedir?’ diye sordukları zaman ‘Bizim çılgın projemiz yok. Tek projemiz; Ankara ekonomisini ayağa kaldırmak, fakir sayısını azaltmak, daha çok istihdam sağlamak, üretim yapmak’ diyoruz. Şimdi de bunları hayata geçirmeye çalışıyoruz. Tek amacımız, kentteki insanların çektiği sıkıntıları çözmek. Ufak dokunuşlarla bunları yapmak.”

“ANKARA’DA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ”

Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra kentte neler değiştiği sorulan Başkan Mansur Yavaş, şöyle konuştu:

“Çok güzel bir soru… Muhalefet hala ‘Sen geleli 6-7 ay oldu, ne kadar asfalt yaptın? Biz şu kadar asfalt yapmıştık’ diyor. Aslında, Ankara’da çok şey değişti. Gelir gelmez saydamlığı ve şeffaflığı ortaya koyduk. İhaleleri kameralar önünde yapıyoruz, herkes görüyor ve ona göre itiraz ediyor. Düşünün bir boru ihalesini yüz binler izledi. Biz Ankaralılardan aldığımız vergileri nereye harcadığımızı göstermek istedik. Şimdi elektronik ihale sistemi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlar çok önemli zihniyet değişimleri Türkiye için.

Katılımcı bir yönetim anlayışını benimsedik. Çeşitli konularda çalıştaylar yaparak, uzmanların önerilerini dinledik. Muhalefetin çok rahatsız olduğu bir durum daha var; tasarruflar ve hesap verebilirlik. Bunlar çağdaş dünyada olması gereken şeyler. Çünkü sizin paranızı harcıyoruz, kuruşunun bile nereye gittiğini bilmeniz gerekiyor. Tasarruf ediyoruz ama muhalefet bunu bir kenara koyduğumuzu düşünüyor ve buradan yap yatırımlarını diyor. Sadece 400 milyon eskiden kalma borcumuz var. Hacizler yağıyor. Bir yandan bunlarla boğuşuyoruz, diğer yandan yatırım yapmaya çalışıyoruz.”

“OTOBÜS ALACAKLARINA DİNOZOR ALMIŞLAR”

“ANKAPARK’a harcanan para asgari, 750 milyon dolar” diyerek açıklamalarını sürdüren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, şu bilgileri verdi:

“Bunu eskiyi kötülemek için söylemiyorum. Projesi olmayan bir şeye bu kadar para yatırıldı. Neler olacağı önceden planlanmadı, akıllarına ne geldiyse onu yaptılar. Üniversiteler, meslek odaları karşı çıktı. Herkes karşı çıktı. Ama projenin yapılmasına bir kişi karar verdi. Eğer uzmanlara sorulsaydı, bu kadar para buraya harcanmamış olacaktı.

Bu örnek bile, belediye başkanının tek başına karar vermemesi gerektiğine iyi bir örnek. Mesela, 2010 yılında belediyenin 1940 otobüsü varmış. 2014 yılında seçim oldu, Ankara’nın çevresi genişledi. 17 ilçe daha katıldı, nüfus arttı. Aradan 10 yıl geçiyor, 2020’ye geldiğimizde otobüs sayısı 1540. Günlük 40 tanesi bakıma gidiyor. Çevre ilçelere verilenlerle beraber 1330 otobüs kalıyor. Biz bunlarla hizmet vermeye çalışıyoruz. En son alım 2013 yılında olmuş, yaş ortalaması 10,5. Otobüs alacaklarına dinozor almışlar. Bence, şehrin öncelikleri yaşayanlarla birlikte tespit edilmeli, onlara sorulmalı. İşte bu bakış, Ankara için en önemli proje.”

Başkan Yavaş, “Başarınızdaki en büyük etken nedir?” sorusuna ise; “Belediye başkanı şehrin ufkunu çizmeli. Var olan değerini ortaya çıkarmalı ve her şeyden önce şehrini zenginleştirmenin, insanları mutlu etmenin yolunu aramalı. Kenti, vatandaşlarla birlikte yönetmeli… Bir şehir için, bir kişi asla kendi başına karar veremez” cevabını verdi.

“KÖYLÜ ZENGİNLEŞECEK”

Ankara’nın dış ilçeleriyle ilgili projeleri de sorulan Başkan Yavaş, “Kırsal kalkınma projelerimiz var. Polatlı’da soğan var, Beypazarı’nda havuç var, Ayaş’ta domates var. Ankara’nın her yerinde tarım var, üretim potansiyeli var. Üretimi yapmayı bilenler var. Köylerdeki vatandaşlara sözleşmeli üreticilik yaptıracağız. Halk Market dediğimiz projemizle üreticiden aldığımızı tüketiciye sunacağız. Çayyolu’nda da olacak Halk Market, Mamak’ta da… İhtiyaç sahipleri onlara dağıttığımız kartlarla gidip uygun fiyatlı alışveriş yapabilecek. Köylü zenginleşecek, Ankaralılar ihtiyaçlarını ucuza alacak. Kart sistemi kullanamayanlar için de gıda yardımlarımız devam edecek. Bu aslında büyük bir organizasyon, bir iki aya başlamış olacağız” ifadelerini kullandı.

PARKLARDA DAHA AZ BETON DAHA ÇOK YEŞİL ALAN

Ankara’da yeşil alanların artırılması konusunda çalıştıklarını belirten Başkan Yavaş, “İnsanların aileleri ve komşularıyla, bir engel olmaksızın, evlerine yakın yerlerde yeşil alanlara ulaşmalarını sağlamalıyız. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Daha az betonun, daha çok yeşilin olduğu parklar planlıyoruz” dedi.

Kurtuluş Parkı’nın etrafındaki yapılaşma nedeniyle kontrol edilemediğini ve insanların rahatça vakit geçiremediğini söyleyen Başkan Yavaş, “TED, Hacettepe ve Ankara üniversiteleri ‘Bize verin’ dedi. Orayı öğrencilerin kullanabileceği bir alan haline getirmek istediler. Ben de sıcak bakıyorum bu duruma, üniversiteler bakarsa orayı da kurtarmış oluruz” diye konuştu.

Moderatör Erdal Arslan’ın üniversite öğrencilerine su indirimi ve kampüslerde sıcak çorba ikramını hatırlatarak, “Üniversite öğrencileri için başka ne tür projeleriniz var?” sorusu üzerine Başkan Yavaş, şu açıklamalarda bulundu:

“Su indirimi ve kampüslerde çorba ikramı dışında yapacaklarımız artık sürpriz olsun. Yeni bir mobil uygulamamız var, bu uygulamayla ilgili sürprizlerimiz olacak. Bu uygulama gençlerimizin hayatını çok kolaylaştıracak. İçinde birçok şey olacak, sanat ve spor etkinlikleri bildirilebilecek. En büyük desteğimiz onların rahat bir eğitim hayatı geçirmeleri için olur. Sıkıntılarını ortadan kaldırmamız, bilgiye ulaşmalarını kolaylaştırmamız olur. Gençlerin ne istediğini iyice anlamamız ve ona göre hareket etmemiz gerekiyor. Bunu da bu mobil uygulama aracılığıyla yapabileceğimize inanıyorum. Burs vermek isteyenlerle ihtiyacı olan öğrencileri buluşturduğumuz bir projemiz var. Ayrıca, konserler, duvar boyama etkinlikleri, robot yarışmaları, PubG turnuvaları, spor turnuvaları gibi taleplerini karşılamaya hazırız.”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Çalışın ve işinizde iyi olun. Başarı kendiliğinden geliyor. Bıkmamak, pes etmemek lazım…” sözleriyle öğrencilere tavsiyede de bulundu.

REKTÖR ÖZEN VE ÖĞRENCİLERDEN TEŞEKKÜR

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, Başkan Yavaş’ın talimatıyla öğrencilerin yaşadığı ulaşım sorununun çözüldüğüne dikkat çekerek, “Atatürk’ün kurduğu ve başkent yaptığı Ankara’nın adına ve şanına layık bir büyükşehir olacağına dair duyduğum güveni ifade eder, size bir kez daha teşekkür ederim” derken, Hacettepe Üniversitesi öğrencileri de ulaşım sorunlarını çözen ring otobüsleri için Başkan Yavaş’a teşekkür etti.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği Başkan Yavaş, “Bu sorununu çözmek için belediye başkanı olmaya gerek yok, herhangi bir insan sıkıntıyı gördüğünde çözülmesi gerektiğini düşünüyordu zaten. Bu bir lütuf falan değil, insan olarak görevimiz. Gençleri okutmaktan, onlara güvenmekten başka yapabileceğimiz bir şey yok. Bizi gençler kurtaracak” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar