Makedonya'nın en kara günlerinden biriydi

Makedonya'nın en kara günlerinden biriydi
Makedonya'nın Arnavut kökenli ilk meclis başkanı seçilen Talat Caferi AA'ya konuştu. Caferi, "27 Nisan, bağımsızlığından bugüne Makedonya tarihinin en kara günlerinden biriydi." dedi.

Makedonya'nın en kara günlerinden biriydi

Makedonya'nın yeni Meclis Başkanı Talat Caferi, 27 Nisan'da mecliste yaşanan ve çok sayıda insanın yaralandığı olaylara ilişkin, "27 Nisan, bağımsızlığından bugüne Makedonya tarihinin en kara günlerinden biriydi. Gelecekte böyle bir olayın tekrarlanmasına izin verilmemeli." dedi.

• Makedonya Meclisinde yaşananlar

• Makedonya Meclisindeki olaylarda yaralananlar olmuştu

• Cumhurbaşkanlığından Makedonya Meclisine sağduyu çağrısı yapılmıştı

• Siyasi krizden meclisteki olaylara: Makedonya'da yaşananlar

• 'O gece hiç bitmeyecek sandım'

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Caferi, Makedonya Meclisi'nde çıkan olayları, meclis başkanı olarak seçilmesini ve ülkedeki mevcut siyasi durumu değerlendirdi.

Hükümetin kurulması için gerekli meclis çoğunluğunun sağlandığına ilişkin mektubu Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'a ilettiğini anımsatan Caferi, İvanov'un hükümeti kurma görevini vermesi için 10 günlük bir süresi olduğunu, bu sürenin 19 Mayıs'ta sona ereceğini ifade etti.

Caferi, cumhurbaşkanının sorumluluğunu yerine getirmemesinin, gelecekte kötü örnekler teşkil edeceğini belirterek, 27 Nisan'da mecliste yaşananlar sonucunda, İvanov'un ülkedeki devlet kurumlarının işleyişi açısından risk derecesini anladığını dile getirdi.

27 Nisan'da bir grup göstericinin meclis binasına girerek aralarında gazeteci, milletvekili ve polislerin de bulunduğu çok sayıda insanın yaralanmasına neden olduğu olayları da yorumlayan Caferi, "27 Nisan, bağımsızlığından bugüne Makedonya tarihinin en kara günlerinden biriydi. Gelecekte böyle bir olayın tekrarlanmasına izin verilmemeli." ifadelerini kullandı.

Caferi, Seçimler ve Atamalar Komisyonunun belirlenmesinin görüşüldüğü mecliste, yaklaşık iki ay boyunca söz konusu komisyonun kurulması dışında her şeyin tartışıldığını ve bunun, 27 Nisan'daki olaylara neden olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Meclisin önünde protesto edenleri teşvik eden o tartışma, kalabalığın meclis binasına ulaşmasıyla sonuçlandı. Ancak sorun, o kalabalığın bariyerleri veya meclisin kapısını aşması değil, meclis için felaket olan bazı milletvekilleri ve meclis güvenliğinin kapıları açarak meclise giriş senaryosunun bir parçası olmasıdır."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar