Mahsulünü satamayan çiftçi 30 dönüm tarlasına bakın ne yaptı!

Mahsulünü satamayan çiftçi 30 dönüm tarlasına bakın ne yaptı!
Sakarya'da ektiği marullar elinde kalan çiftçi 30 dönümlük tarlasını imha etti.

MedyaBar'ın haberine göre Erenler Küçükesence Mahallesi’nde tarlasına ektiği marul anlaştığı firma satış yapamadığı gerekçesiyle almayınca elinde kalan çiftçi traktörler sürüp imha etti.

Yaşanan korona virüs salgını ve beraberinde alınan sıkı tedbirler nedeniyle bir çok iş yeri iflasın eşiğine geldi. Tüketim giderek azalırken geçen senenin verileri ile üretim yapan çiftçilerin büyük bir kısımı elde ettiği ürünü satamamaktan şikayet ediyor.

Özellikle tarladan bir günde toplanarak 2-3 gün içerisinde satılması gereken ürünlerin (dayanıksız ürünler) hasadı uzun süreli sokağa çıkma yasağına denk gelince aracı firmalar tarladan aldıkları malı satacak ne bir market ne de bir pazarcı bulabiliyor.

Hal böyle olunca da üretici ile daha önce anlaştığı alımları gerçekleştiremiyor. Yaşanan bu süreçten pazarcıda, pazarcıya mal getiren aracıda etkileniyor. Ama en büyük zarar tarlasında bin bir emekle ektiği malını satamayan çiftçiye oluyor.

Erenler Küçükesence’de de anlaştığı aracı marullarını almayan bir çiftçi ürününü satacak kimse bulamayınca 30 dönümlük tarlasında ekili marulu traktörle sürerek imha etti. Baba mesleği olan çiftçiliği halen yapmaya çalıştığını belirten Murat Tezeriş “Satamadık, malımız elimizde kaldı. Bir kısmını hayvanlara yem yapacağız ama büyük bir kısmını tarlada sürüp imha etmek zorunda kaldık” dedi.

Akyazı Ziraat Odası Başkanı Şener Bayraktar’da bu gün TV264’te katıldığı canlı yayında bu konuya değinmiş ve marul üreticisinin mağdur olduğunu söylemişti. Bayraktar ” Bugün kıvırcık marul tarladan üreticimiz tarafından tanesi 20 kuruşa satılamıyor. Marul pazar yerlerinde marketlerde tanesi 2 liradan satılıyor. Üreticimiz 20 kuruşa satamadığı marulu, piyasa da alıcının 2 liraya yediğini görüyoruz. Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasında uçurum var. Bu da şunu gösteriyor; bir taraftan üreticimiz bağırıyor ben üretimden para kazanamıyorum diye, diğer taraftan tüketici bağırıyor ben pahallıya satın almak zorunda kalıyorum diye. Bu da şunu gösteriyor aradaki aracılar parayı kazanıyor.” demişti.

Ürettiği mal elinde kalan çiftçi durumun bir doğal afet gibi görülmesi gerektiğini ve çiftçilere destek verilmesini istedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar