Ekonomist Mahfi Eğilmez'den kritik uyarı: Dolar ve enflasyon patlar gider!

Ekonomist Mahfi Eğilmez'den kritik uyarı: Dolar ve enflasyon patlar gider!
Merkez Bankası'na faiz uyarısında bulunan ve yüksek kurla, enflasyonu değerlendiren ekonomist Mahfi Eğilmez, "Dolarizasyon etkisi altında bir ekonomide, enflasyon oranı yüksek iken para arzının reel büyümeden fazla artırılması halinde enflasyon hızlanır" ifadelerini kullandı.

KRİTİK FAİZ UYARISI: DOLAR VE ENFLASYON PATLAR GİDER!

Geçtiğimiz Eylül ayından itibaren gerçekleştirilen faiz indirimleriyle birlikte dolar kuru 7 lira 30 kuruş seviyesinden hızlı bir yükselişle 17 lirayı aştı.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan, Gelir Endeksli Senet(GES) paketinden sonra, 16 seviyelerine inen, dolar/TL kuru, 17 seviyesini de aşarak tekrar 21 Aralık’taki zirvesine doğru yükselişe geçti.

ENFLASYONU KÖRÜKLER

Kişisel blogunda "Yüksek Kur ve Yüksek Enflasyonun Nedenleri" başlıklı yazısında ekonomik verileri değerlendiren, Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, şunları aktardı:

"Bir ekonomide normal koşullarda tasarruf sahibine bankalarca ödenecek faizin enflasyonun üzerinde olması gerekir ki bankaya para yatıran kişi ya da kurum satın alma gücünü kaybetmesin (pozitif reel faiz.) Eğer bankaların mevduat sahiplerine vereceği faiz enflasyonun altında kalırsa (negatif reel faiz) o zaman ‘paradan kaçma eğilimi’ başlar. Bazı kişiler ve kurumlar, paralarını, değeri sürekli düşen ulusal parada tutmak yerine yabancı para mevduata geçerler. Bu geçişin dolaylı yoldan enflasyon yaratıcısı etkisi olabilir. Yabancı para değerlendikçe bu mevduatın ulusal para karşılığı yükselir ve insanlar varlıklarının arttığını düşünerek daha fazla harcama yapmaya başlarlar (zenginleşme etkisi.) Bazı kişi ve kurumlar satın alma güçlerini değerlendirebilmek için otomobil, konut, beyaz eşya satın almaya yönelirler. Her iki eğilim de sonuçta talep artışına yol açar ve dolayısıyla enflasyonu körükler."

Ayrıca Eğilmez, "Dolarizasyon etkisi altında bir ekonomide, enflasyon oranı yüksek iken (gelişmekte olan ülkeler için yüzde 6’nın üzeri yüksek sayılır) para arzının reel büyümeden fazla artırılması halinde enflasyon hızlanır. Eğer para arzının artırılmasına merkez bankasının faiz indirimi de eşlik ediyorsa enflasyonu tutmak mümkün olmaz. Bu ekonomide enflasyondaki geçici düşüşler ters baz etkisinin kendisini göstermesine bağlı kalır" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar