Maden sahaları doğrudan devletin işletmesi yerine rödövans sözleşmeleriyle özel sektöre veriliyor!

Maden sahaları doğrudan devletin işletmesi yerine rödövans sözleşmeleriyle özel sektöre veriliyor!
Maden sahaları doğrudan devletin işletmesi yerine rödövans sözleşmeleriyle özel sektöre veriliyor. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, konuyu TBMM KİT Komisyonu’nda gündeme getirdi.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Rödövans Yönetmeliği’nde, “Kurum tarafından işletilmesi uygun olmayan sahalar rödövansa verilir” denildiğine işaret etti. Ancak şu anda işletilmesi uygun ve kârlılığı olan sahaların da rödövans yöntemiyle özel sektöre verildiğini belirten Girgin, konuyu TBMM KİT Komisyonu’nda gündeme getirdi. Girgin, şu bilgiyi paylaştı:

TON BAŞINA ORTALAMA 300 TL

“Seyitömer’de bor sahası içindeki kömür sahası için rödövans mevzuatına aykırı biçimde üç aşamalı bir rödövans oluşturuldu. Bu saha önce rödövansa, TKİ’ye, TKİ KİAŞ’a yani Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’ne, o da sahayı bir başka şahsa verdi. Yaptığımız araştırmalara göre üretimi yapan şahıs çıkardığı ton başına ortalama 300 TL kazanıyor; KİAŞ’a 18 TL ödüyor, KİAŞ TKİ’ye 8 lira veriyor, TKİ Eti Maden’e 4 TL veriyor. Bu rakamlar doğru mudur? Doğruysa bu fahiş kazanç kamu kaynaklarının yanlış değerlendirildiğini ve TKİ Rödövans Yönetmeliği’ne aykırı davranıldığını göstermiyor mu?” diye sordu.

"PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ"

Ancak Girgin’in soruları yanıtsız kaldı. Komisyonda konuyu gündeme getirdiklerini ancak yanıt alamadıklarını kaydeden Girgin, “Bize yazılı yanıt verileceği söylendi. Peşini bırakmayacağız. Böyle bir uygulama mevzuata da aykırıdır” dedi.


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar