Lütfi Elvan'dan Yap-İşlet-Devret projelerindeki döviz kuru farkıyla ilgili açıklama

Lütfi Elvan'dan Yap-İşlet-Devret projelerindeki döviz kuru farkıyla ilgili açıklama
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “5’li çete” diye nitelediği firmalara verilen “Yap-İşlet-Devret” projelerindeki döviz kuru farkıyla yaşanan ek borca ilişkin bir açıklama yaptı.

Hükümetten "5’li çete" açıklaması

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a yönelttiği soru önergesine yanıt verildi.

Tanrıkulu, Türkiye genelinde illere göre yap-işlet-devret modeliyle kaç projenin ihalesinin döviz kuru üzerinden yapıldığı ve döviz kurunun artmasıyla bu projelere ödenecek paranın ne kadar arttığının açıklanmasını istedi.

Bakan Elvan ise önergesye verdiği yanıtta, Kamu Borç Yönetim Raporu’nda toplam borcu aylık yayımlandığını belirtmekle yetindi. Bakan Elvan, döviz kuru nedeniyle yaşanan artışlarla ilgili olarak ise “Döviz kuru bilgisi uygulayıcı kuruluşlardan temin edilebilir. Bakanlığımızın görev alanı kapsamında herhangi bir borç üstlenimi gerçekleşmediğinden döviz kurundaki değişiklikler Bakanlığımız yükümlülüklerinde bir değişikliğe neden olmamıştır” demekle yetindi.

Bakan Elvan'ın sözünü ettiği raporda ise Kasım 2020 itibariyle "Yap-İşlet-Devret" projelerine olan borç 17 milyar 200 milyon 54 bin 669 lira olarak görülüyor.

SORUMLULUK İÇİN DİĞER BAKANLIKLARI İŞARET ETTİ

Bakan Elvan, "Kamu Özel İşbirliği modeliyle gerçekleştirilen projelerin yürütülmesi ve uygulanması ile ilgili yükümlülükler ise uygulayıcı kuruluşların yani proje sahibi idarelerin sorumluluğundadır" diyerek sorumluluğun ilgili bakanlıklarda olduğuna işaret etti. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “Yap-İşlet-Devret” modeliyle ihale edilen projeleri, sürekli olarak aynı şirketlerin aldığına dikkat çekerek bu firmaları “5’li çete” olarak nitelemişti.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar